Skocz do zawartości

Problem z profilem XMP

Recommended Posts

Witam, otóż mam problem z profilem XMP, a mianowicie kiedy chce włączyć profil XMP w celu zwiększeniu częstotliwości RAM'u podczas uruchamiania komputera wyświetla się informacje o złej konfiguracji i odsyła mnie do BIOS'a. RAM mam włożony w sloty 2 i 4 czyli domyślne wg. instrukcji płyty głównej. Jednakże kiedy RAM'y przełożę do slotów 1 i 3 wtedy mogę spokojnie uruchomić profil XMP i nie mam żadnego błędu.

Płyta główna: MSI TOMAHAWK Z370

RAM: Corsair Vengeance 3000MHz 15CL

Edytowane przez verixon

Jeżeli w drugim ustawieniu działa poprawnie to tak zostaw. Taki pewnie urok tej konkretnej płyty. Miałem podobny przypadek z tym, że w zalecanym ustawieniu RAM-u przez producenta płyta w ogóle nie wstawała i informowała o błędzie RAM. W ustawieniu odwrotnym wszystko było poprawnie, a po dołożeniu następnych dwóch modułów RAM też działała bez problemów.

Miałem podobny "problem" u siebie. Posiadam Ryzena 2600 i płytę B450 Tomahawk. Włożyłem swoje ramy w slot 1 i 3 patrząc od procesora. Przy uruchamianiu komputera dostawałem informację że pamięci są umieszczone w niepreferowanych (?) slotach. Wystarczyło zmienić na slot 2 i 4 - XMP zaskoczyło od razu i wiadomość przestała się wyświetlać.

Mam teorię że chodzi to o jakiś priorytet połączenia poszczególnych slotów z prockiem (gdzieś widziałem taki schematyczny obrazek). Ale jak powtarzam - to jest moja teoria i może być nie prawidziwa - może ktoś przy okazji wyprowadzi mnie z błędu.

Dosyć niecodzienne... może oznaczać wadliwą płytę, lub jakiś paproch się wkradł i wywala błąd. Coś w każdym razie jest nie tak :/

Umieszczenie slotów RAM w dual-channel jest w uwzględnione w instrukcji płyty i z reguły to właśnie sloty 2 i 4 są pierwszymi do populacji. Z uwagi na to, że sporo lepszych chłodzeń lekko zahacza o 1 slot i tak jest wygodniej.