verixon 0 Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 (edytowane) Witam, otóż mam problem z profilem XMP, a mianowicie kiedy chce włączyć profil XMP w celu zwiększeniu częstotliwości RAM'u podczas uruchamiania komputera wyświetla się informacje o złej konfiguracji i odsyła mnie do BIOS'a. RAM mam włożony w sloty 2 i 4 czyli domyślne wg. instrukcji płyty głównej. Jednakże kiedy RAM'y przełożę do slotów 1 i 3 wtedy mogę spokojnie uruchomić profil XMP i nie mam żadnego błędu. Płyta główna: MSI TOMAHAWK Z370 RAM: Corsair Vengeance 3000MHz 15CL Edytowane 11 Października 2018 przez verixon Cytuj Link to post Share on other sites
levusek1992 133 Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Swoją drogą, lepiej ustawić XMP 2933 czy ręcznie tylko zmienić napięcie np na 3066 i 1.35V? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Jeżeli w drugim ustawieniu działa poprawnie to tak zostaw. Taki pewnie urok tej konkretnej płyty. Miałem podobny przypadek z tym, że w zalecanym ustawieniu RAM-u przez producenta płyta w ogóle nie wstawała i informowała o błędzie RAM. W ustawieniu odwrotnym wszystko było poprawnie, a po dołożeniu następnych dwóch modułów RAM też działała bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Afropolak 5 Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Miałem podobny "problem" u siebie. Posiadam Ryzena 2600 i płytę B450 Tomahawk. Włożyłem swoje ramy w slot 1 i 3 patrząc od procesora. Przy uruchamianiu komputera dostawałem informację że pamięci są umieszczone w niepreferowanych (?) slotach. Wystarczyło zmienić na slot 2 i 4 - XMP zaskoczyło od razu i wiadomość przestała się wyświetlać. Mam teorię że chodzi to o jakiś priorytet połączenia poszczególnych slotów z prockiem (gdzieś widziałem taki schematyczny obrazek). Ale jak powtarzam - to jest moja teoria i może być nie prawidziwa - może ktoś przy okazji wyprowadzi mnie z błędu. Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 11 Października 2018 Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dosyć niecodzienne... może oznaczać wadliwą płytę, lub jakiś paproch się wkradł i wywala błąd. Coś w każdym razie jest nie tak Umieszczenie slotów RAM w dual-channel jest w uwzględnione w instrukcji płyty i z reguły to właśnie sloty 2 i 4 są pierwszymi do populacji. Z uwagi na to, że sporo lepszych chłodzeń lekko zahacza o 1 slot i tak jest wygodniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts