Skocz do zawartości

pc ciągle resetuje się przy samym starcie

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Mam problem. PC w ogóle się nie uruchamia. Włączam go przyciskiem na obudowie, następuje charakterystyczny <beep>, wszystkie wiatraki normalnie zaczynają się kręcić, po czym nawet nie startuje BIOS, nic nie wyświetla się na ekranie monitora. Od odpalenia trwa to może max 10 sekund i PC sam się resetuje i następuje w kółko to samo, aż nie odłączę go od prądu.

Konfig:

MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA1155

Corsair DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz Vengeance Low Profile CL9

CoolerMaster Hyper 412S

Intel Core i5-3570k Ivy Bridge LGA1155

MSI ATI Radeon HD7870 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express

Corsair TX 650 W

Chciałbym spróbować samodzielnie rozwiązać problem zanim oddam PC do serwisu. Niestety, nie mam od kogo pożyczyć części na ewentualną podmianę, by sprawdzić, czy coś nie padło. Macie jakieś domysły? Jednego jestem pewien, to nie dysk twardy, bo akurat miałem w domu nowy, podmieniłem i dalej nie rusza.

Z góry dzięki za pomoc.

Każdy sygnał coś znaczy...Nie pamiętam tylko co oznacza jeden beep.

Nie wiem bo nigdy nie odpalałem kompa na samej płycie głównej ale wszystko wskazuje na uszkodzoną płytę główną.

Zostaw na płycie procesor , podłącz zasilanie i wystartuj - grafike wez z płyty głównej - no chyba że nie ma karty wbudowanej -  - jak to samo to płyta główna nawaliła.

Samodzielne zdiagnozowanie usterki bez możliwości podmiany podzespołów może być trudne ale spróbujmy. Odłącz zasilanie 230V od pc i wyciągnij baterię z płyty głównej na jakieś 2-3 minuty potem podłącz zasilanie i odpal peceta ponownie. Jeśli odpali to winna była ustawieniach bios a gdyby nie podpali wyłącz go przytrzymując przycisk Power na obudowie. Odłącz znowu zasilanie i wyciągnij jedną kość ramu.  Powtórz czynność, zasil pc i odpal ponownie. Gdy zestaw odpali to kość, którą wyciągnąłeś może być uszkodzona. Chyba, że sprzęt nadal nie odpala to wyciągnij również drugą kość. Płyta bez ram powinna sygnalizować to pikaniem. To dobry objaw bo sugeruje że z płytą główną jest raczej wszystko w porządku. Wyczyść kości ram preparatem do styków lub spirytusem salicylowym. Wystarczy namoczyć chusteczkę higieniczną i przetrzeć styki kości. Później zamontuj jedną kość i spróbuj znowu odpalić pc. Może odpali albo i nie. Gdyby nie to odłącz wszystko co zbędne od płyt głównej napędy, usb, audio i spróbuj znowu odpalić zestaw.  Na koniec trzeba sprawdzić grafikę. Możesz kartę ATI zdemontować i próbować odpalić wszystko na zintegrowanej karcie. Jeśli platforma odpali podejrzana jest karta AMD, wtedy wyczyść jej styki i spróbuj ponownie zamontować i odpalić całość i może odpali. Opisz co udało Ci się ustalić po wszystkich tych próbach. Może dojedziemy do jakiś wniosków.