Matts_i 0 Napisano 3 Października 2018 Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Witam. Dziś okazało się że mój SSD jest uszkodzony. Połamało się złącze zasilania SATA. Zostały same piny, a kawałek plastiku został w złączu żeńskim zasilacza. Czy da się samemu jakoś wymienić takie złącze bez dużego ryzyka uszkodzenia dysku? Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 3 Października 2018 Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Pokombinuj. Ja bym poszukał takiego kabelka https://www.ebay.com/itm/15-Pin-SATA-Male-to-4-Pin-Molex-Female-IDE-Power-Hard-Drive-Connector-Cable-on1/122946557839?hash=item1ca02f978f:g:th0AAOSw-JJadDlZ Potem bym uciął molexa i przylutował kabelki bezpośrednio do dysku do portu sata. Tyle, że prawdopodobnie taki przewód jest z aluminium a nie z miedzi, więc nie da się tego lutować. Możesz też kopic taki konektor https://www.ebay.com/itm/10pcs-SATA-15-pin-Power-Male-Direct-Soldering-Pin-Connector/262580994950?hash=item3d230c0386:g:g84AAOSwQjNW9kln, przylutować miedziane kabelki a potem zlutować to bezpośrednio z dyskiem ssd Jeszcze inny pomysł, to wydłubanie tego małego kawałka plastiku z kabelka SATA, złożenie jakoś portu i wsadzenie dysku w adapter tego typu https://www.ebay.com.au/itm/Seatay-2-5-SATA-HDD-SSD-to-3-5-Hard-Drive-Converter-Bracket-Holder-Black-SU505-/182549721959 Cytuj Link to post Share on other sites
COD_WAWA 2 Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Wszystko zależy od umiejętności lutowniczych. Generalnie to nie jest skomplikowana robota, ale dla zapewnienia dobrego rozkładu temperatury przydałby się podgrzewacz ( kilka stówek) + dobra lutownica na gorące powietrze ( kilka stówek ) plus lutownica najlepiej jakiś weller z odpowiednim grotem ( kilka stówek) . Poszukaj jakiegoś elektronika w okolicy i jak będziesz miał takie złącze to Ci pewnie za około 100 zł to przylutuje. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Pistoletowa wystarczy, jak są piny nie urwane, to wystarczy 2 kable przylutować. Całość zalać klejem na gorąco i wsadzić w jakiś mały, plastikowy pojemnik typu lunch box. Cytuj Link to post Share on other sites
Matts_i 0 Napisano 4 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2018 (edytowane) Jakbyś mógł mniej więcej wskazać jak to zrobić, od czego zacząć to byłbym wielce wdzięczny. Gdzie te dwa kabelki należy przylutować? Edytowane 4 Października 2018 przez Matts_i Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 4 Października 2018 Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Jeśli nie wiesz jak to przylutować to myślę że nie będziemy ci tego tłumaczyć bo i tak tego nie zrobisz i jedynie zniszczysz ten dysk. Tak jak napisał @COD_WAWA poszukaj jakiegoś elektronika w okolicy ale myślę że 100 to zbyt wygórowana cena za taka usługę.. Cytuj Link to post Share on other sites
Matts_i 0 Napisano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Jeśli nie wiesz jak to przylutować to myślę że nie będziemy ci tego tłumaczyć bo i tak tego nie zrobisz i jedynie zniszczysz ten dysk. Tak jak napisał @COD_WAWA poszukaj jakiegoś elektronika w okolicy ale myślę że 100 to zbyt wygórowana cena za taka usługę.. Jak nie umiesz pomóc to po co się udzielasz w temacie? Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Nikt cię nie będzie uczył tutaj techniki lutowania, skoro jej nie znasz to tego nie zrobisz. Ja nie piszę tego z pogardy dla ciebie tylko taka jest rzeczywistość. Musisz to oddać w ręce kogoś kto się na tym zna. Cytuj Link to post Share on other sites
Matts_i 0 Napisano 5 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Nikt cię nie będzie uczył tutaj techniki lutowania, skoro jej nie znasz to tego nie zrobisz. Ja nie piszę tego z pogardy dla ciebie tylko taka jest rzeczywistość. Musisz to oddać w ręce kogoś kto się na tym zna. ok. Mógłby ktoś podać mi przykładowy model narzędzi, które zostały użyte w tym filmie bądź inne, którymi można zrobić dokładnie to samo? Podgrzewacz, lutownica (lutownce?). Jak dysk się zepsuje to nic strasznego. Strasznie chciałbym nauczyć się lutować. Chyba spróbuję wymienić całe złącze, zamiast lutować Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 5 Października 2018 Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) jakaś polska porządna lutownica pistoletowa a nie chińszczyzna za 20 zł z Castoramy. Ja mam taką https://allegro.pl/lutownica-transformatorowa-zdz-100-w-profesjonalna-i7253599246.html Wystarczy zlutować 2 piny: masę i 5 V i powinno działać. Nie baw się w wymianę gniazda .Jak nikt nigdy w reku lutownicy nie trzymał to szkoda zachodu. Przylutuj przewody do tych pinów co ci wystają. Potem całość zalej klejem na gorąco dla usztywnienia. Edytowane 5 Października 2018 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
COD_WAWA 2 Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 (edytowane) Ktoś kto umie lutować to polutuje wszystkim, nawet lutownicą do rynien. Kto nie umie i się nie zna jest skazany na porażkę, zamianę biegunów, popalenie laminatu lub inne historie jakie codziennie widzę, nawet jak kupi sobie sprzęt wellera lub pace -a. A co do 100 zł to nie jest to wygórowana cena bo trzeba mieć sporo doświadczenia żeby to gniazdo w całości wymienić. Lekarz bierze 150 do 250 zł za 10 do 15 minut wizyty i ciekawe czy komentujesz że drogo lub wygurowana cena czy płacisz i idziesz do jego kolegi robić badania za kolejne stówki i wracasz na kolejną 10 minutową wizytę - płatną oczywiście , a tu 10 minut na pewno nie starczy. Nauczcie się że praca i czyjaś wiedz kosztuje i nie musi być rozdawana za darmo, bo komuś się wydaje że to proste. Nawet jeśli coś jest proste to trzeba mieć narzędzia i doświadczenie. Do tej roboty potrzebny jest sprzęt tak za około 1500 zł coś średnio profesjonalnego lub za 300 do 500 jakieś chińskie wynalazki. Można też przylutować 5 V i masę jak kolega wyżej napisał, ale doświadczenie podpowiada mi że to za mało - dlaczego - w google znajdziecie odpowiedź. Tak więc jak się człowiek chce nauczyć to dłubie sam. trzeba kupić jakiś uszkodzony dysk ze sprawnym gniazdem, lutownicę, hotaira + podgrzewacz i działać. Lub zlecić to komuś i zapłacić tyle ile zechce lub szukać kogoś kto to zrobi za tyle ile chcemy zapłacić. P.S. Na tym filmie został wykorzystany sprzęt za jakieś 900 zł do 1200 zł ( nie wiem jaki hot, ale lutownicę rozpoznaję) Dodatkowo lutowniczy zostawił zwarcia na pinach od zasilania - ale tak nie powinno się robić. Akurat tu trafił ze wszystkie zwarte były od jednego napięcia lub masy - ale jak się ktoś ma z tego uczyć i zostawi te zwarcia w innym miejscu to może być wesoło :-) . Tak więc doświadczenie itd..... Edytowane 7 Października 2018 przez COD_WAWA Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts