silku 0 Napisano 1 Października 2018 Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Witam. Od kilku dni zmagam się z problemami z wydajnością komputera. Mianowicie odpalając forze horizon 4 gra działa w 10-20 fps, a karta graficzna obciążona jest w 100%, gdzie normalnie gra działała w stałych 60fps przy 60-70% obciążeniu gpu. Czasem udawało mi się rozwiązać ten problem resetując komouter, lecz teraz nawet to nie pomoga. W tle nie działa żaden inny proces który obciążał by karte wiec nie w tym problem. Podzespoły to: 7700k 4,2GHz+Dark Rock 3 Asus Maximus IX Hero Asus Strix 1080Ti TridentZ RGB 3000MHz 2x8GB Corsair RM650X Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 2 Października 2018 Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Uruchom jakiś benchmark np.Fire Strike z włączonym HWiNFO z zakładki Sensors. Będziesz miał podgląd do parametrów PC w czasie obciążenia. Cytuj Link to post Share on other sites
WojtiWojti 18 Napisano 2 Października 2018 Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Mialem podobny problem co prawda z GTX 660 ktory ma 5lat ,ale problemem byla stara pasta na rdzeniu ktora niespelniala juz swoich wlasciwosci, wyczysciem ,wymienilem paste i z wczesniejszych 100C w BF3 w 30FPS skoczylo na 70C i 100FPS tak wiec roznica byla spora. Zdaje sobie sprawe ze w 1080Ti wymiania pasty jest trudniejsza niz w gtx660 bo sa termopady na pamieci itp. ale w ostatecznosci bym sprobowal Cytuj Link to post Share on other sites
silku 0 Napisano 2 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Nie wydaje mi sie zeby problem lezal w przegrzewaniu, bo odpaliłem wczoraj heaven benchmarka i temperatury były ok, ale sprawdzd dzis jeszcze raz. Dziś odpaliłem kompa i wszystko jest ok, FH4 działa na ultra w 1440p w stałych 60fps, 70% obciążenia. Nie wiem od czego to zależy. Jednak problem nadal nie jest rozwiązany bo za chwilę będzie to samo. Polecicie jakiegoś benchmarka, który po teście robi raport z danymi o gpu czy coś, żebym mógł porównać działania karty gdy jest wszystko ok i gdy nie działa prawidłowo? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 2 Października 2018 Udostępnij Napisano 2 Października 2018 AIDA64 lub UserBenchMark, mały programik niezbyt obciążający podzespoły, ale jakoś tam je punktuje. Cytuj Link to post Share on other sites
silku 0 Napisano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Przeprowadziłem benchmarki w AIDA i wklejam link do rezultatów. Pierwszy to gdy wszystko jest ok,a drugi gdy miałem mało fps. http://pokazywarka.pl/gputest1/ http://pokazywarka.pl/gputest2/ Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 7 Października 2018 Udostępnij Napisano 7 Października 2018 odpal gre i zobacz na GPU-Z np. jakie karta ma zegary przy renderowaniu 3D a jakie w idle Cytuj Link to post Share on other sites
silku 0 Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Hmm.. Sprawdziłem GPU-Z i przy odpaleniu gry miałem taktowanie na rdzeniu 227MHz, a później odpaliłem AIDA i wskoczyły do 1873MHz. Po benchmarku taktowanie zostało na 1493MHz. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 8 Października 2018 Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Hmm.. Sprawdziłem GPU-Z i przy odpaleniu gry miałem taktowanie na rdzeniu 227MHz, a później odpaliłem AIDA i wskoczyły do 1873MHz. Po benchmarku taktowanie zostało na 1493MHz. to coś nie tak albo z grą albo sterami. Takie taktowania w grze (227MHz) to jest jakieś nieporozumienie Cytuj Link to post Share on other sites
silku 0 Napisano 8 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2018 to coś nie tak albo z grą albo sterami. Takie taktowania w grze (227MHz) to jest jakieś nieporozumienie Raczej nie wina gry, bo zdarzało się to w różnych grach. Zastanawiam sie tylko od czego zależy ze raz działa poprawnie, a raz nie. Z tego co zauważyłem po benchmarku wszystko już jest ok i karta zaczyna pracować tak jak powinna. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 9 Października 2018 Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Raczej nie wina gry, bo zdarzało się to w różnych grach. Zastanawiam sie tylko od czego zależy ze raz działa poprawnie, a raz nie. Z tego co zauważyłem po benchmarku wszystko już jest ok i karta zaczyna pracować tak jak powinna. Może odkryła swoje prawdziwe możliwości Powiem Ci szczerze że nie wiem, wygląda na to jakby zastopowało ją na jakimś niskim poziomie energetycznym/nie wiedziała że renderuje 3D poprzez błąd sterownika/jakieś oprogramowanie OC ją zatrzymało na takim a nie innym taktowaniu że nie potrafiła podnieść zegarów do 3D w momencie gdy miała renderować 3D... Jakbyś miał z nią jeszcze problemy to ja bym próbował przeinstalować w sterowniki, DirectX itd Cytuj Link to post Share on other sites
silku 0 Napisano 10 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2018 @limera1n Jest może jakiś programik co by sam przeinstalował te sterowniki czy ręcznie wszystko? Cytuj Link to post Share on other sites
krzyhox 3632 Napisano 10 Października 2018 Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Lepiej ręcznie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts