larware 0 Napisano 25 Września 2018 Udostępnij Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Witam, MoBo: Gigabyte ga-g31m-es2l (rev 1.1) -po włączeniu komputera zostaje czarny ekran -czasami po kilku próbach załaduje się bios (ale całkowicie zakrzaczony paski + znaki) gdy wchodzę w BIOS mam to samo (paski + znaki, wszystko jest nieczytelne) -na początku myślałem że to ram i spróbowałem na 1 kości - efekt ten sam -update bios z poziomu biosu (krzaki) -update z poziomu windows *soft od gigabyte APP Center + @bios* (FBIOS.dll nie widzi biblioteki + HRESULT 0x8007045a) *plan na dzisiaj (hard reset biosu tzn. zworka/bateria), chyba że ktoś ma lepszy pomysł/diagnozę. P.S -po zaistnieniu problemów kompa przeczyściłem + nowa pasta na cpu -po uruchomieniu kompa wiatrak na cpu i gpu chodzi tak głośno jak 'samolot' -jeżeli bios się załączy to windows startuje normalnie + tylko w menadżerze urządzeń pokazuje ze karta graficzna (to urządzenie nie działa poprawnie *żółty trójkąt* c:) Edytowane 25 Września 2018 przez larware Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 25 Września 2018 Udostępnij Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Prawdopodobnie problem z karta graficzna. Masz mozliwosc przetestowania na czyms zintegrowanym czy innej karcie? Moze pomoc wgranie jakiegos biosu dla karty co ma nizsze napiecia i zegary ;p Edytowane 25 Września 2018 przez dragzor Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 25 Września 2018 Udostępnij Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Można walczyć z kartą graficzną sprawdzając to i owo, ale brałbym pod uwagę umierające mobo. Nie raczyłeś napisać czy korzystasz ze zintegrowanej karty czy jakiejś innej. Edytowane 25 Września 2018 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
larware 0 Napisano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2018 GeForce 9800 GT Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 26 Września 2018 Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Na 90%+ to grafika. Możesz wymienić pastę ale nie wiem na ile to pomoże. Rozglądałbym się za czymś nowym. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość Napisano 28 Września 2018 Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Artefakty karty Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts