Skocz do zawartości

Zestaw do premiere pro

Recommended Posts

Zastanawiam się nad kupnem zestawu przeznaczonego do:

- montowania filmów w premiere pro

- sporadycznie do gier

Do zestawu jest 27 calowy monitor 1440p (który już posiadam).

Zastanawiam się nad następującą konfiguracją

• Procesor: 

Ryzen 1800x (cena aktualnie ok 1050 zł, czyli ok 100 od 1700) (1060 zł)

• Płyta główna:

ASRock AB350M PRO4 (295 zł)

• Chłodzenie:

SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 / ew. Fortis jeżeli jest to za słabe ? (99 zł/ 149 zł)

• RAM:

• G.Skill Aegis DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL16 (F4-3000C16D-16GISB) (632 zł) / Ballistix Ballistix Sport LT DDR4, 8GB, 2666MHz, CL16 (BLS8G4D26BFSCK) OEM x 2 (600 zł)

• Obudowa:

Fractal Design Node 304 / Thermaltake Core V21 (321 złotych/252 złotych)

• Dysk:

SSD ADATA XPG SX8200 480G (487 złotych)

• dysk 2 tb (jaki)

• Zasilacz:

SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (259 złotych)

• Karta graficzna:

1070 / 1070 ti używka z allegro (ok. 1200 złotych za 1070 - 1550 złotych za 1070 ti) - karty zapewne po koparce

montowania filmów w premiere pro

Ryzen 1800x

Zaczynasz źle od samego początku, ten CPU dostaje po tyłku od i5 8400 w eksporcie/renderingu za pomocą QSV.

Która wersja Premiera, z czego materiały, w jakiej rozdzielczości, Bitrate/klatkarz?

Znowu źle, TLC, dropy wydajności poniżej 300mb/s, nie nadaje się do obróbki wideo.

premiere pro

Ryzen 1800x (cena aktualnie ok 1050 zł, czyli ok 100 od 1700) (1060 zł)

Utrata wsparcia QSV do Premiera to poważa sprawa i pomyłka. 

Odczyt ok. Zapis nie. Kości TLC, bufor SLC. Nie warto sięgać po takie półśrodki.  

1070 / 1070 ti używka z allegro (ok. 1200 złotych za 1070 - 1550 złotych za 1070 ti) - karty zapewne po koparce

Dopłacać do 1070 Ti raczej nie warto. Materiał FullHD? Jaki maksymalny budżet na całość?  

Node 304 to chyba tylko ITX. 

Wersja premiera: aktualna cc 

Na tą chwilę full hd. W przyszłości 4k.

Node 304 faktycznie tylko itx, zależy mi na w miarę małej obudowie.

Dopłatę do 1070 TI mogę znieść tak długo, jak wszystko będzie na fakturę 23%. Także nie jest to problem.

Nie do końca też rozumiem zarzuty wobec ryzena - z zestawień, które przeglądałem wynika, że wypada to dobrze pod kątem kosztowym: pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-CC-2017-1-2-CPU-Comparison-Skylake-X-Kaby-Lake-X-Broadwell-E-Kaby-Lake-Ryzen-7-969/

Edytowane przez wwojtekk

Budżet mam do ok. 5000 złotych (w przypadku części używanych z fakturą 23%). Aktualnie mam jeden komputer z 4770k + r9 290 + 16 gb ram i generalnie jest dostateczny na moje potrzeby. Potrzebuję drugi zestaw - może być mocniejszy. Stąd myślałem o Ryzenie 7.

Ryzen wcale nie będzie mocniejszy. 

1 x  G.Skill 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis 1 x  AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/ 1 x  Intel Core i7-8700 /3.2GHz, 12MB, LGA1151, BOX/ 1 x  SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 1 x  SilentiumPC Gladius M35W (Pure Black, okno) 1 x  bequiet! SystemPower 9 500W 120mm 1 x  Plextor M.2 M8Pe 512GB (2300/1300MB/s) MLC 1 x  Plextor M.2 M8Pe 256GB (2000/900MB/s) MLC

Tutaj masz 4000 zł. Szukaj i wciskaj tego 1070. HDD dołóż za jakiś czas. 

To będzie mocniejsze. SSD 256 GB system i soft a 512 GB na odczyt i zapis. Z czasem coś na cache i temp w postaci IRDM Pro Gen2 240GB

Ryzen wcale nie będzie mocniejszy. 

1 x  G.Skill 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis 1 x  AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/ 1 x  Intel Core i7-8700 /3.2GHz, 12MB, LGA1151, BOX/ 1 x  SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 1 x  SilentiumPC Gladius M35W (Pure Black, okno) 1 x  bequiet! SystemPower 9 500W 120mm 1 x  Plextor M.2 M8Pe 512GB (2300/1300MB/s) MLC 1 x  Plextor M.2 M8Pe 256GB (2000/900MB/s) MLC

Tutaj masz 4000 zł. Szukaj i wciskaj tego 1070. HDD dołóż za jakiś czas. 

To będzie mocniejsze. SSD 256 GB system i soft a 512 GB na odczyt i zapis. Z czasem coś na cache i temp w postaci IRDM Pro Gen2 240GB

Sam już nie wiem. We wszystkich testach / recenzjach wskazują, że w tych zastosowaniach 1800x jest szybszy niż i7 8700. Coś się zmieniło od tego czasu, chodzi o aktualizację premiere pro?

Jeżeli chodzi o tą propozycję, to czy mogę wybrać płytę na b360 skoro procesor jest bez K? Zależało by mi też na microatx, np. to: http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=334237

A co z tymi dyskami ssd - dlaczego plextor ma być lepszy od adaty do takich zastosowań?

Renderujesz po gołym CPU? Po najwolniejszej formie renderingu w Premiere?

1800X wypada średnio na tle 8700 nie mówiąc już o braku QSV

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/Premiere-Pro-CC-2017-1-2-CPU-Performance-Core-i7-8700K-i5-8600K-i3-8350K-1047/#Conclusion

ja tu widzę że rayzen 1800X jest na 4 miejscu, a i7 8700k na szóstym.

@@tazik21, opuść temat i do niego nie wracaj bo pojęcia w tej kwestii nie masz żadnego.

@@kajtek.,  z innego tematu część jego twórczości

OC jest pozytywnym atutem, bo z tańszego proca można zrobić droższy model....chociaż są płyty a320, które potrafią obsłużyć trzy monitory i jest to potwierdzone Trzy monitory Grafika, grafika i jeszcze więcej grafiki! Chcieliście więcej przestrzeni roboczej, zatem ta płyta wspiera funkcję Triple Monitor. Możecie teraz używać do trzech urządzeń wyświetlających obraz i korzystać z nich jednocześnie bez instalowania dodatkowej karty graficznej.

Wszystko to z Ryzen 1600  :rotfl:

Coś się zmieniło od tego czasu, chodzi o aktualizację premiere pro?

CPU intela z układem HD Graphics w tym i7 8700 dysponuje iGPU, a wiec możesz użyć opcji Quicksync do renderingu za pomocą (CPU i integry), eksport i enkodowanie przy użyciu H265/HEVC

Dzięki temu render/eksport jest 3-5 razy szybszy niż na gołym procesorze http://www.focuspulling.com/cc2018/ kwestia ustawień, kodeka.

Ponadto sam CPU nie jest tak obciążony i można robić inne rzeczy.

Jest to szybsze rozwiązanie od sprzętowego enkodera NVENC w oparciu o karty GeForce z rodziny Kepler/Maxwell/Pascal.

A co z tymi dyskami ssd - dlaczego plextor ma być lepszy od adaty do takich zastosowań?

TLC, dropy wydajności poniżej 300mb/s, nie nadaje się do obróbki wideo.

Nie wiem czy Ty nie umiesz czytać, nie potrafisz wygooglować testów obu dysków, przeszukać ten dział gdzie takich tematów jest bez liku.

Poczytaj sobie o enkoderach/QSV, co za co jest odpowiedzialne, jak powinien wyglądać i jaką rolę odgrywają w obróbce wideo dyski, po co CI GPU w Premierze.

Masz na tacy podany konfig do rozbudowy, ale co tam, Ty będziesz truł o gównianym dysku który nie nadaje się do obróbki i Ryzenie 1800X który ma tyle rdzeni, ze i7 HQ robi z nim co chce w Premierce.

• Popieram 1

'tazik21', dnia 12 Marz 2018 - 01:53, napisał:snapback.png

OC jest pozytywnym atutem, bo z tańszego proca można zrobić droższy model....chociaż są płyty a320, które potrafią obsłużyć trzy monitory i jest to potwierdzone Trzy monitory Grafika, grafika i jeszcze więcej grafiki! Chcieliście więcej przestrzeni roboczej, zatem ta płyta wspiera funkcję Triple Monitor. Możecie teraz używać do trzech urządzeń wyświetlających obraz i korzystać z nich jednocześnie bez instalowania dodatkowej karty graficznej.

Wszystko to z Ryzen 1600   :rotfl:

Autor odrzucił propozycje z intelem od endurka, to się mścił, celowo próbowałeś w błąd wprowadzić, a mnie blokował. Endurek jesteś po prostu chamem. Zapewne zaraz giermkowie przylecą. 

tam w temacie to dzięki Tobie,  to trzy razy się zmieniało co autor ma brać, specjalnie kołowałeś autora, mnie, to od ciebie wyszło to A320, na które się autor  przez jakiś czas upierał, oczywiście na końcu autor z stwierdził ze wystarczą mu dwa monitory, które ma i jakaś używana karta graficzna za ok. 200 zł, wiec wziął r5 1600  z płytą nie pamiętam, ale chyba na B350. Autor sam, to wybrał, bo Ja miałem ok. 10 dni blokady od endurka.

Endurek weź za linkuj bo autor wwojtek, też chce pozna cały wątek jak się udzielałeś, jak pomagałeś przy składaniu, ta gorycz, że autor chciał AMD. Później, gdzieś zamilkłeś, dlaczego nie próbowałeś autorowi pomóc?   

Kolego nie rozpędzaj sie i hamuj sie językiem. Od giermkow to możesz sobie kolegow pod blokiem tak nazywac.

Zostaw ten temat bo robisz tylko bałagan i wprowadzasz w błąd. Jeżeli nie potrafisz odczytać poprawnie słupków z wykresów, to mie jest to miejsce do zabierania głosu przez Twoją osobę.

http://forum.benchmark.pl/topic/260817-stacja-do-produkcji-muzycznej/

Masz na myśli ten temat? Aż dziwne że mnie to ominęło. Radzę Ci do tego tematu nie wracać a najlepiej to i do calego działu ZK

Koledzy, dziękuję za pomoc. Wracam jeszcze z następującymi pytaniami:

1) przeglądam testy (przykładowo https://www.purepc.pl/pamieci_masowe/test_dysku_ssd_adata_xpg_sx8200_najszybszy_z_najtanszych?page=0,18),z których wynika, że w każdym przypadku ADATA XPG SX8200 jest szybsza od M8PeGN / M9PeGN 

2) Dlaczego powinienem wybrać M8PeGN zamiast M9PeGN

3) Czy kupując dyski plextora powinienem do nich dotatkowo kupić ratiator, jeżeli tak to jaki

4) Czy wybierając konfigurację z I7 8700 mogę wybrać płytę na B360, jeżeli tak to którą i jak to wpływa na wybór pamięci.

Dziękuję za pomoc. Z mojej perspektywy chyba będzie lepiej dopłacić kilkaset PLN do konfiguracji z Ryzenem.

Zaznaczam jeszcze jedną rzecz - montowane przeze mnie filmy to 10 - 20 minut bez szaleństw jeżeli chodzi o efekty, korekcję kolorów itp. Czy w takim przypadku będzie wystarczająca słabsza karta graficzna niż 1070 / 1070ti (zakładałem wybór tych kart ze względu na zamiar pogrania sporadycznie w gry).

1) przeglądam testy (przykładowo https://www.purepc.p...ych?page=0,18),z których wynika, że w każdym przypadku ADATA XPG SX8200 jest szybsza od M8PeGN / M9PeGN 

Syntetyki to sobie daruj. 

Dlaczego powinienem wybrać M8PeGN zamiast M9PeGN

Pierwszy jest na lepszych kościach MLC, drugi na gorszych TLC. No nie można brać dysków TLC pod obróbkę video. 

Czy kupując dyski plextora powinienem do nich dotatkowo kupić ratiator, jeżeli tak to jaki

Zależy jakie kupisz. Są wersje z radiatorem, są wersje bez

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=47392

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=53661

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=49872

http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=48988

Czy wybierając konfigurację z I7 8700 mogę wybrać płytę na B360, jeżeli tak to którą i jak to wpływa na wybór pamięci.

Różnica w cenie mała więc nie warto ale jak chcesz, to możesz. 

Zaznaczam jeszcze jedną rzecz - montowane przeze mnie filmy to 10 - 20 minut bez szaleństw jeżeli chodzi o efekty, korekcję kolorów itp. Czy w takim przypadku będzie wystarczająca słabsza karta graficzna niż 1070 / 1070ti (zakładałem wybór tych kart ze względu na zamiar pogrania sporadycznie w gry).

Jak dorwiesz używkę 1070 w cenie 1060, to nie ma sensu brać nowego 1060

Dziękuję za pomoc. Z mojej perspektywy chyba będzie lepiej dopłacić kilkaset PLN do konfiguracji z Ryzenem.

Nie musisz dziękować, skoro pytasz i olewasz porady osób znających się na rzeczy.

Kupuj więcej rdzeni, kupuj dyski z papierową wydajnością. Ile czasu poświęciłeś na to o czym wyżej napisałem? 

Wpisując w tym dziale w szukajkę zestaw adobe wyskakuje ich od cholery, temat dysków wałkowany pierdylion razy, wisi podpięty temat z polecanymi, ale co tam ludzkie lenistwo nie zna granic.

Nic na siłę, nie potrafisz uszanować cudzego czasu, my tym bardziej nie możemy.

Zamykam ten jakże nudny temat z cyklu" zestaw podany na tacy, jednak ja wiem lepiej"

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...