ckris 0 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam, rodzinka chce kupić nowy TV. Z tego co pamiętam to u nich pudło działa na okrągło (jakiś 21 calowy kineskop, Bellstar czy coś podobnego), od samego rana do późnej nocy (spokojnie z 16h dziennie, 7 dni w tyg.). Teraz planują kupić 40 calowy TV z podświetlaniem LED (krawędziowy) i powstaje pytanie, czy taki gadżet zwiększy rachunki w stosunku do starszego TV i czy przy takiej eksploatacji ma to w ogóle sens? Ktoś ma jakieś obserwacje po podobnej zmianie w swoich rachunkach? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
kaper666 10 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 No na pewno będzie taki led pobierał więcej prądu niż stary 21 calowy tv. Ale to nie są aż tak kosmiczne różnice, pewnie ten bellstar pobiera ok 50 W a taki nowy LED ok 70 , 80 zależy od marki, można również jeszcze zmniejszyć pobór prądu włączając oszczędność energii. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
ckris 0 Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A są jakieś szczególnie polecane modele, które szczycą się dobrą kulturą pracy? Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Wczoraj sprawdzałem ile mój bierze prądu (LG 42LE5500) Podłączyłem miernik pod przedłużacz na którym podpięty był również dekoder N- sam dekoder pobiera ok 20-25W natomiast razem z tv max dochodziło do 140W. Średnio 110-130W ( minus dekoder) także wynik chyba całkiem niezły Cytuj Link to post Share on other sites
kaper666 10 Napisano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A są jakieś szczególnie polecane modele, które szczycą się dobrą kulturą pracy?Wszystko zależy od kwoty jaką chcesz przeznaczyć na tv Cytuj Link to post Share on other sites
Seba32 1 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Są telewizory wyposażone w specjalne czujniki obniżające zużycie energii. Na przykład czujniki obecności wyłączające obraz, gdy wychodzisz z pokoju i długo nie wracasz. Także pełno jest takich rozwiązań ekologicznych, tylko tak jak napisał kolega określ budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 19 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Kineskopy CRT pobierają średnio od 90-130 W (w przypadku małych przekątnych 21-25"). 42" LCD LED plasują się z bardzo zbliżonym poborem w zależności od regulacji siły podświetlenia matrycy. W skali 1-10 wartość 6 jest optymalna dla obrazu, jak i oszczędna w rachunkach. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
git444 1 Napisano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Tylko niech nie kupuja plazmy, bo moja 50 cali ma pobor mocy 330w napisany malym druczkiem z tylu obudowy za taka kratownica. Dobrze ze u mnie w domu sie oglada tv 3 godziny dziennie a nie 16 ;d Cytuj Link to post Share on other sites
cogito1 0 Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Fajnymi opcjami są wspomniany czujnik obecności i czujnik światła. Wiem, że Sony ma takie funkcje już w tv z średniej półki. Pozdrawiam cogito1 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 @ git444 ten pobór to chyba jak masz całe białe tło Pobór raczej oscyluje w granicach połowy z tego. Wszystko zależy od wyświetlanego obrazu. btw Panasonic też posiada czujnik światła. Przynajmniej niektóre modele. Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Dokładnie - te 330W to moc znamionowa, a nie użytkowy pobór mocy... Staramy się nie wprowadzać innych w błąd. Przykładowo - 21-calowy Samsung w pokoju obok pobiera 85W. LCD-LED nieco więcej od powyższego LCD nieco więcej od powyższego Plazma nieco więcej od powyższego (w ciemnych scenach nieco mniej). Cytuj Link to post Share on other sites
Frajer_Pompka 4 Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Wiadomo, że większy TV to i o wiele większe zużycie prądu niż na starych, kineskopowych telewizorach sprzed lat. W specyfikacji technicznej każdego telewizora jest podana wartość odnośnie zużycia prądu i na ten parametr też trzeba patrzeć zanim się kupi nowy TV. A nie tylko na niską ceną i jak największy rozmiar ekranu. Są oczywiście specjalne modele 'oszczędnościowe', ale cena ich jest zazwyczaj sporo większa od 'zwykłego' modelu. I tak TV LCD kosztuje np. 2000 zł (żre tylko 200 W prądu) a ten sam model ale z serii 'mało żre prundu' (żre aż 100 W) może kosztować nawet 3500-3800 zł. Tyle, że tych 'oszczędnych' to prawie nikt nie kupuje - klienci najczęściej nawet nie wiedzą o ich istnieniu. Duży i tanio ! To największy cel kupujacych nowy telewizor. Średnio 110-130W ( minus dekoder) także wynik chyba całkiem niezły To więcej niż stary, kineskopowy TV o ekranie 28 cali. Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 No nie wiem czy tak dużo. Mój poprzedni 32" kineskop łykał trochę ponad 100W. Oczywiście testy robiłem w trybie nie oszczędnym. Podejrzewam, że jak bym włączył tryb oszczędny to zszedłbym sporo poniżej 100W. I nawet postaram sie to sprawdzic przy najbliższej okazji. Cytuj Link to post Share on other sites
Frajer_Pompka 4 Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Żeby naprawdę wiedzieć ile zużywa prądu TV czy komputer to trzeba zrobić POMIARY MIERNIKIEM a odczytywanie parametrów tylko ze specyfikacji technicznej to jeszcze nie PRAWDZIWE dane. . Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17822 Napisano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Moim zdaniem, komfort z użytkowania praktycznie 2x większego telewizora przeważa nad niewiele wyższym rachunkiem za prąd. Cytuj Link to post Share on other sites
radam5 215 Napisano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Żeby naprawdę wiedzieć ile zużywa prądu TV czy komputer to trzeba zrobić POMIARY MIERNIKIEM a odczytywanie parametrów tylko ze specyfikacji technicznej to jeszcze nie PRAWDZIWE dane. . Ja nie podaję parametrów z tabliczki tv, tylko uśrednione pomiary z miernika, który był podłączony do tv przez kilka godzin Moim zdaniem, komfort z użytkowania praktycznie 2x większego telewizora przeważa nad niewiele wyższym rachunkiem za prąd. Ja też tak uważam edit: Dla wszystkich zainteresowanych poborem prądy w TV, który posiadam (LG 42LE5500 led) Wartości maksymalne (skoki ok 1-10W w dół w zależności od sceny- leciał jakiś film), Tryb żywy- 118 (ustawienia producenta- podświetlenie 100%, kontrast 100%, jasność 50%) Tryb żywy 123W (wszystko jak wyżej tylko jasność dałem na 100%) Tryb standard (ten mam ustawiony cały czas)- 100W (podświetlenie 70%, kontrast 100%, jasność 50%) W trybie standard: opcje: -bez oszczędzania energii- 100W -oszczędzanie energii minimalne 82W -oszczędzanie średnie 65W -oszczędzanie maksymalne 50W Tryb z maksymanlą oszczędnością włączam jak już się położę wieczorem. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez radam5 Cytuj Link to post Share on other sites
Marabuts 10 Napisano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Czyli krótko mówiąc rachunki po zmianie starego CRT na LCD LED powinny pozostać na podobnym poziomie, lub może nieco zmaleć. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia jak długo taki LED LCD pochodzi, bo zwykle są projektowane na góra 2-3 lata Mam jeden CRT, który chodzi już ponad 20 lat, a nowy LCD Samsunga po 2 latach zaczął wybijać jakieś plamy na matrycy. Cytuj Link to post Share on other sites
kaper666 10 Napisano 28 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2011 A tak naprawdę to kto patrzy na rachunki kupując nowy tv? Każdy chyba chce się cieszyć doskonałym obrazem. To tak jak by ktoś kupował Ferrari i liczył by ile on pali na 100 kilometrów. Wybaczcie ludzie, ale was nie rozumie. Mam jeden CRT, który chodzi już ponad 20 lat, a nowy LCD Samsunga po 2 latach zaczął wybijać jakieś plamy na matrycy. A ja10 lat temu kupiłem nowego CRT i po miesiącu zaczął się palić żywym ogniem, gdyby mnie nie było by w domu to pewnie by się spalił. Krótko mówiąc.. to nie ma rzeczy idealnych. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts