Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam, mam pytanie odnośnie karty graficznej ponieważ za niedługo mam zamiar nabyć nową. Cały czas grałem na integrze - A10-7700K 3,4 Ghz Osiągałem 25 fps w fortnite na najniszych ustawieniach. Chciałbym prosić was o rade Mianowicie Nie wiem jaka karta graficzna będzie pasowała najlepiej potrzebuje karty graficznej do gier takich jak: CS, FORTNITE, GTA V, FIFA, Od razu pisze, że nie potrzebuje grać na wysokich ustawieniach wystarczy mi fullHD Specyfikacja komputera: zasilacz - ATX-450 BanditPower 450w 230v płyta główna - MSI A68HM-E33 V2 (MS-7721) (P0) RAM - 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28) Procesor - AMD A10-7700K 3,4 Ghz Grafika - 1024MB ATI AMD Radeon R7 Graphics (MSI) (zintegrowana z procesorem) Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Dorwij używanego RX 480/580. Jeżeli masz monitor z FreeSync lub niedługo planujesz wymianę to będzie to dodatkowy atut. CPU jest natomiast po prostu... słaby. Sugerował bym w przyszłym roku jakiś upgrade na Ryzena 1600/2600 - będzie je można dorwać za grosze po premierze Zen2. Zasilacz do wymiany bo to szajs i syf. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Revenant 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Dorwij używanego RX 480/580. Jeżeli masz monitor z FreeSync lub niedługo planujesz wymianę to będzie to dodatkowy atut. CPU jest natomiast po prostu... słaby. Sugerował bym w przyszłym roku jakiś upgrade na Ryzena 1600/2600 - będzie je można dorwać za grosze po premierze Zen2. Zasilacz do wymiany bo to szajs i syf. pasował by gtx 750 ti? lub gtx 1050 2gb oc? Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Pikoseq Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 750ti szajs. Co do 1050 to zależy jaka wersja (producent, chłodzenie). Ogółem już lepiej byłoby lookać na 1050ti. Weź pod uwagę że zasilacz może się okazać tykającą bombą. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) 750ti szajs. Co do 1050 to zależy jaka wersja (producent, chłodzenie). Ogółem już lepiej byłoby lookać na 1050ti. Weź pod uwagę że zasilacz może się okazać tykającą bombą. producent Gigabyte. Jaki zasilacz byś polecił? Ten zasilacz byłby w stanie spalić tą kartę graficzną? Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Pikoseq Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Ile kasy chcesz wydać? Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Ile kasy chcesz wydać? tak z 550 jak napisałem gram w nie bardzo wymagające gry i wystarczy mi fullHD na niskich. Myślałem na gtx 1050 oc od gigabyte. Tylko nie wiem czy ta karta graficzna nie będzie się marnowała przy moim procesorze + trochę się boje o mój zasilacz chociaż nie wiem czemu miałby być tykającą bombą. Gtx 1050 oc 2gb od Gigabyte znalazłem za 530zł nową na allegro. tak z 550 jak napisałem gram w nie bardzo wymagające gry i wystarczy mi fullHD na niskich. Myślałem o gtx 1050 oc od gigabyte. Tylko nie wiem czy ta karta graficzna nie będzie się marnowała przy moim procesorze + trochę się boje o mój zasilacz chociaż nie wiem czemu miałby być tykającą bombą. Gtx 1050 oc 2gb od Gigabyte znalazłem za 530zł nową na allegro. Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Witam, mam pytanie odnośnie karty graficznej ponieważ za niedługo mam zamiar nabyć nową. Cały czas grałem na integrze - A10-7700K 3,4 Ghz Osiągałem 25 fps w fortnite na najniszych ustawieniach. Chciałbym prosić was o rade Mianowicie Nie wiem jaka karta graficzna będzie pasowała najlepiej potrzebuje karty graficznej do gier takich jak: CS, FORTNITE, GTA V, FIFA, Od razu pisze, że nie potrzebuje grać na wysokich ustawieniach wystarczy mi fullHD Specyfikacja komputera: zasilacz - ATX-450 BanditPower 450w 230v płyta główna - MSI A68HM-E33 V2 (MS-7721) (P0) RAM - 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 798MHz (11-11-11-28) Procesor - AMD A10-7700K 3,4 Ghz Grafika - 1024MB ATI AMD Radeon R7 Graphics (MSI) (zintegrowana z procesorem) Często gram właśnie w fifa i obawiam się , że procesor za słaby potrzebny przynajmniej phenom iix4. Może na 16 wystarczy ale od 17 w górę może i najprawdopodobniej będzie za słaby. Zmienili od 17 silnik. Dorwij używanego RX 480/580. Jeżeli masz monitor z FreeSync lub niedługo planujesz wymianę to będzie to dodatkowy atut. CPU jest natomiast po prostu... słaby. Sugerował bym w przyszłym roku jakiś upgrade na Ryzena 1600/2600 - będzie je można dorwać za grosze po premierze Zen2. Zasilacz do wymiany bo to szajs i syf. Ryzen to: +nowy ram + nowa płyta a kolega ma 550 złotych. Nie styka. Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Często gram właśnie w fifa i obawiam się , że procesor za słaby potrzebny przynajmniej phenom iix4. Może na 16 wystarczy ale od 17 w górę może i najprawdopodobniej będzie za słaby. Zmienili od 17 silnik. Dokładnie grałem w 16 płynna gra od 17 gra nie grywalna Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Dokładnie grałem w 16 płynna gra od 17 gra nie grywalna Też zmagałem się, żeby na starym kompie zagrać w 18. Mi się udało. Ale mam phenoma iix6. Dokupiłem gtx 760 za ok. 350 dostaniesz. Gry typu fortnite czy cs pójdą na Twoim procesorze. Jeśli chcesz tylko i wyłącznie kartę to najlepszym rozwiązaniem jest Gtx 1050. Mało prądu bierze i niepotrzebna jest wymiana zasilacza bo zasilania dodatkowego nie potrzebuje. Bierze prąd z PCIe. Też mam zasilacz 450 W. GTX 760 potrzebuje dodatkowego 2x 6pin. U mnie chodzi z prądożernym phenomem przy zasilaczu 450 W bez zawieszeń czy resetów. Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 25 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Też zmagałem się, żeby na starym kompie zagrać w 18. Mi się udało. Ale mam phenoma iix6. Dokupiłem gtx 760 za ok. 350 dostaniesz. Gry typu fortnite czy cs pójdą na Twoim procesorze. Jeśli chcesz tylko i wyłącznie kartę to najlepszym rozwiązaniem jest Gtx 1050. Mało prądu bierze i niepotrzebna jest wymiana zasilacza bo zasilania dodatkowego nie potrzebuje. Bierze prąd z PCIe. Też mam zasilacz 450 W. GTX 760 potrzebuje dodatkowego 2x 6pin. U mnie chodzi z prądożernym phenomem przy zasilaczu 450 W bez zawieszeń czy resetów. Dzięki. Dzięki. Też zmagałem się, żeby na starym kompie zagrać w 18. Mi się udało. Ale mam phenoma iix6. Dokupiłem gtx 760 za ok. 350 dostaniesz. Gry typu fortnite czy cs pójdą na Twoim procesorze. Jeśli chcesz tylko i wyłącznie kartę to najlepszym rozwiązaniem jest Gtx 1050. Mało prądu bierze i niepotrzebna jest wymiana zasilacza bo zasilania dodatkowego nie potrzebuje. Bierze prąd z PCIe. Też mam zasilacz 450 W. GTX 760 potrzebuje dodatkowego 2x 6pin. U mnie chodzi z prądożernym phenomem przy zasilaczu 450 W bez zawieszeń czy resetów. znaczy z tą fifą miałem błąd pamięci... gra była grywalna w 720p na niskich i stałych 30fps. bez karty to jak bez ręki. Jeżeli kupie gtx 1050 oc dam rade pograć między innym w fortnite fullHD odległość widzenia na 120-80 fpsach lub w fife 19 jak wyjdzie? jeszcze jedno na swoim procesorze mam możliwość podkręcenia go do 3,8 Ghz lecz w to się wole nie bawić, że tak powiem w momencie gdy kupie karte graficzną kupuje nową klawiature myszke itd... zmieniam paste termoprzewodzącą montuje dodatkowe wiatraki jest nad nie miejsce i wtedy pomyśle na podkręcaniem Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez Pikoseq Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 25 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Dzięki. znaczy z tą fifą miałem błąd pamięci... gra była grywalna w 720p na niskich i stałych 30fps. bez karty to jak bez ręki. Jeżeli kupie gtx 1050 oc dam rade pograć między innym w fortnite fullHD odległość widzenia na 120-80 fpsach lub w fife 19 jak wyjdzie? jeszcze jedno na swoim procesorze mam możliwość podkręcenia go do 3,8 Ghz lecz w to się wole nie bawić, że tak powiem w momencie gdy kupie karte graficzną kupuje nową klawiature myszke itd... zmieniam paste termoprzewodzącą montuje dodatkowe wiatraki jest nad nie miejsce i wtedy pomyśle na podkręcanie Niema chyba jeszcze wymagań co do fifa 19. Ale nie powinno być chyba jakiś rewolucji. Ten sam silnik co f17. Jeśli chodzi o 17 i 18 to Twój procesor ma zbliżoną wydajność ze wskazaniem na to że jest minimalnie słabszy od i3 2100, który spełnia minimalne wymagania co do gry Natomiast jeśli chodzi o wymagania co do amd to phenom iix4 965 jest potrzebny. Czyli procesor 4 rdzeniowy też o podobnych osiągach. Fortnie też potrzebuje min i3 2100 jeśli teraz grasz to z nową kartą będzie tylko lepiej. Na pewno fullHD niskie/średnie. Nie Niema chyba jeszcze wymagań co do fifa 19. Ale nie powinno być chyba jakiś rewolucji. Ten sam silnik co f17. Jeśli chodzi o 17 i 18 to Twój procesor ma zbliżoną wydajność ze wskazaniem na to że jest minimalnie słabszy od i3 2100, który spełnia minimalne wymagania co do gry Natomiast jeśli chodzi o wymagania co do amd to phenom iix4 965 jest potrzebny. Czyli procesor 4 rdzeniowy, który jeśli chodzi o wydajność wielowątkową jest lepszy. Fortnie też potrzebuje min i3 2100 jeśli teraz grasz to z nową kartą będzie tylko lepiej. Na pewno fullHD niskie/średnie. Na pewno FullHD a ustawienia raczej niskie/średnie. Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez mistela222 Cytuj Link to post Share on other sites
Pikoseq 0 Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Niema chyba jeszcze wymagań co do fifa 19. Ale nie powinno być chyba jakiś rewolucji. Ten sam silnik co f17. Jeśli chodzi o 17 i 18 to Twój procesor ma zbliżoną wydajność ze wskazaniem na to że jest minimalnie słabszy od i3 2100, który spełnia minimalne wymagania co do gry Natomiast jeśli chodzi o wymagania co do amd to phenom iix4 965 jest potrzebny. Czyli procesor 4 rdzeniowy też o podobnych osiągach. Fortnie też potrzebuje min i3 2100 jeśli teraz grasz to z nową kartą będzie tylko lepiej. Na pewno fullHD niskie/średnie. Na pewno FullHD a ustawienia raczej niskie/średnie. Jeszcze jedno pytanie... Z tego co wiem Gtx 1050 oc 2gb od GIGABYTE posiada dodatkowe zasilanie 6pin. Jeżeli bym kupił tą kartę i podkręcił (mam chlodzenie be quiet) zasilacz były w stanie mi spalić tą karte graficzną? Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 (edytowane) Bierze prąd z PCIe. To oznacza, że nie pobiera i nie obciąża zasilacza? U mnie chodzi z prądożernym phenomem przy zasilaczu 450 W bez zawieszeń czy resetów. To zależy, na jakim zasilaczu, bo są 450 Watowe szroty (jak autor tematu) i są 450 Watowe zasilacze renomowanych firm, za które zapłacisz 300zł. Proponowałbym kupić zasilacz, który daje możliwości jakiejkolwiek rozbudowy, a następnie pomyśleć nad kartą. Edytowane 27 Sierpnia 2018 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
mistela222 123 Napisano 27 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 To oznacza, że nie pobiera i nie obciąża zasilacza? To zależy, na jakim zasilaczu, bo są 450 Watowe szroty (jak autor tematu) i są 450 Watowe zasilacze renomowanych firm, za które zapłacisz 300zł. Proponowałbym kupić zasilacz, który daje możliwości jakiejkolwiek rozbudowy, a następnie pomyśleć nad kartą. Oznacza to moim zdaniem, że karta gtx 1050 ma zdecydowanie mniejszy pobór prądu niż np. gtx 760. Nie potrzebuje dodatkowego złącza zasilania( wzrost poboru prądu będzie niewielki w porównaniu do np. gtx 760 który pod obciążeniem bierze prawie 300W). Więc jeśli komputer działa stabilnie po co wymieniać zasilacz jeśli nie trzeba? Wymienić bo? Bo wymienić..? Autor zastanawia się nad nową kartą a nie nad zmianą platformy. Wcześniej radzili mu Ryzena. A chciał tylko kartę. A ja jednak mam zasilacz 400 W. I wszystko chodzi super. I mój zasilacz można kupić za 50 złotych używany. Niema chyba jeszcze wymagań co do fifa 19. Ale nie powinno być chyba jakiś rewolucji. Ten sam silnik co f17. Jeśli chodzi o 17 i 18 to Twój procesor ma zbliżoną wydajność ze wskazaniem na to że jest minimalnie słabszy od i3 2100, który spełnia minimalne wymagania co do gry Natomiast jeśli chodzi o wymagania co do amd to phenom iix4 965 jest potrzebny. Czyli procesor 4 rdzeniowy też o podobnych osiągach. Fortnie też potrzebuje min i3 2100 jeśli teraz grasz to z nową kartą będzie tylko lepiej. Na pewno fullHD niskie/średnie. Na pewno FullHD a ustawienia raczej niskie/średnie. Jeszcze jedno pytanie... Z tego co wiem Gtx 1050 oc 2gb od GIGABYTE posiada dodatkowe zasilanie 6pin. Jeżeli bym kupił tą kartę i podkręcił (mam chlodzenie be quiet) zasilacz były w stanie mi spalić tą karte graficzną? Prawda jest taka, że mają tu wszyscy wątpliwości co do prawidłowego działania tego zasilacza w warunkach normalnego użytkowania. Może będzie to chodziło OK? Ale to jest tylko może... A Ty myślisz o kręceniu proca i karty. Do tego rodzaju zabawy trzeba mieć już konkretny stabilny i dobry zasilacz. Ja zrobiłem tak: Wymieniłem kartę jest OK. Więc nie musiałem nic kombinować. Tyle, że ja wymieniałem kartę na pobierającą mniej prądu pod obciążeniem. Natomiast obecna karta pobiera więcej w spoczynku. Tak czy tak, gdybym miałbym to robić jeszcze raz to zrobiłbym tak samo. Najpierw wymiana karty jeśli jest OK. To niech jest. Jeśli by miało by się coś dziać - komputer da Ci znać , że jest coś źle. Musiałbyś mieć pecha, żeby od razu wszystko spalić. Ale to się też może zdarzyć. Zapytaj kogoś na tym forum czy taki a taki zasilacz spalił coś komuś. To jest niewiadoma czy coś się stanie czy nie. Mniejsze prawdopodobieństwo spalenia przez markowy zasilacz ale czy ktoś da sobie rękę uciąć, że markowy na pewno nic nie spali? Nie wydaje mi się. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Pikoseq 0 Napisano 27 Sierpnia 2018 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 ale tak szczerze nie znam się na komputerach i chciałbym w ostateczności się zapytać jaka karta graficzna do 550 zł. chciałbym zagrać m. in. w fortnite fullhd przy 80fpsach w fife na 30 fpsach. w gta v fullhd na 60 fpsach. I chciałbym uniknąć jej spalenia, nie chce też żeby się marnowała przy moim procesorze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts