Dawik551 48 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam, jestem uczniem Technikum Informatycznego i mam C++ właśnie w szkole czy zna ktoś może jakieś ciekawe strony z samouczkiem lub tutorialem C++ z których można się tego nauczyć, lub może ktoś ma jakieś własne notatki z C++ prosił bym o pomoc z góry dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 idziesz do pierwszej lepszej księgarni i nabywasz Symfonię C++ Grębosza Cytuj Link to post Share on other sites
__LOS__ 1 Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/ Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Kup symfonię bo to fajna książka. Jeśli chcesz pisać aplikacje szybciej i łatwiej to przerzuć się później na C#. Jeśli wolisz pozostać przy C++ to zainteresuj się QT. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 a czyste C już umiesz perfekt, że się za C++ zabierasz? Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Symfonia bardzo dobra jak w księgarniach jakimś cudem nie będzie żadnych innych książek. Jeżeli już wcześniej miałeś styczność ze zwykłym C to jak najbardziej Język C++. Bjarne Stroustrup . Któż lepiej nie opisze mechanizmów języka jak jego autor? Oczywiście jest to swego rodzaju manual czyli o przykłady tam troszkę słabo , ale jednak wspaniale nakreśla ideę. Większość i tak wyjdzie w praniu. Dopiero gdy zaczniesz pisać jakieś poważniejsze programy wtedy napotkasz wiele problemów i nieścisłości, których byś się nie spodziewał po przeczytaniu jakiś książek tutoriali itp. Dlatego zawsze powtarzam przede wszystkim praktyka , praktyka ,praktyka jak jest jakiś problem, utknąłeś bo nie wiesz jak napisać pewien fragment kodu to wtedy google + manual + jakieś specjalizowane książki omawiające wybrany problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Dopiero zaczynam bo miałem Turbo Pascala w szkole i dlatego piszę o pomoc bo będzie ciężko z tego C++ w tej szkole xd jak jestem z tego zielony ;( "Evil_Genius" co to jest QT ? Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 9 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2011 biblioteka dla C++. Pozwala tworzyć aplikacje okienkowe bez pierdol**** się w WinAPI. C++ już nieco przydechnęło jeśli chodzi o aplikacje okienkowe. Bardzo wiele z nich powstaje teraz w C# lecz nadal to dość duży udział w rynku. C# jest to język interpretowany ale bardzo szybki i przy dzisiejszej mocy komputerów nie widać specjalnej różnicy wydajnościowej między c++ a C#. Zrobiono test, napisano silnik gry w C# i C++ ze wszystkimi efektami dx9. Okazało się, że na C# było 6 fps mniej a silnik napisano szybciej z racji tego, że język jest po prostu nowocześniejszy. Jedynym małym mankamentem C# jest to, że na linuxa jest troszkę starsza wersja ale i tak prawie nikt nie pisze na niego gier. Komentarz ze stackoverflow ng Qt/C++ with C# UI (whether WPF or Windows Forms): •C# definitely is more productive in UI design. There is a good visual designer for Windows Forms in Visual Studio. Further, for WPF, there is Microsoft Expression Blend for visual designers. •C# in UI development has a larger user-base. Therefore, more examples and more community support are available. •C# as a language has made a huge improvement in .NET 3.5 to cover areas which were harder to realize (LINQ, Parallel-LINQ, WCF, WF, different ORM products) and are still harder to realize in many other languages. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 No ale ja niestety tylko z C++ w szkole korzystam bo to jest wymóg naszego programu szkolnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 10 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 W takim razie musisz kupić symfonię. Jak skończysz szkołę to musisz zapomnieć co się uczyłeś i od nowa tym razem rzeczy normalnych, Taki już nasz program. Cytuj Link to post Share on other sites
Dawik551 48 Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 W 3 klasie ponoć ma być Java ale zobaczymy xd jak na razie muszę się oswoić z tym c++ dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
b1tzz 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 W 4 klasie jest Java Przynajmniej ja tak mam(w sumie miałem)... Java z NetBeansem jest mega łatwa! Cytuj Link to post Share on other sites
Evil_Genius 1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 I mega nieprzydatna przy pisaniu aplikacji na windows Cytuj Link to post Share on other sites
xeo95 0 Napisano 24 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2011 Niekoniecznie musi od razu kupować książkę. Jeżeli nigdzie się nie wybiera na studia powiązane z informatyką i programowaniem to nie musi. Ja sie uczę programować od 2 lat, pierw w Pascal'u a teraz w C++. Starczyły mi same kursy internetowe i fora Na wiedzę podstawową kursy z neta i rady "starszych" programistów wystarczą. No, ale jak kolega nie chce ślęczeć przed monitorem to i można kupić Symfonię Wtedy też uczysz się kiedy chcesz bez męczenia oczu itp. Cytuj Link to post Share on other sites
ProgShield 77 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Zawsze można znaleźć w pdf'ie symfonie lub "szkołę programowanie wydanie V c++" Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts