Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia RTX Turing (TU1xx).

Recommended Posts

Przyjechał do mnie już blok na 2080 Ti Xtreme (mam akurat wersję air) oraz termopady. Zrobię testy tej karty na air vs LC. Generalnie ona na def ma bios który pozwala nawet na 375W poboru z karty co za tym idzie chłodzenie tego powietrzem jest niemożliwe.

Zobaczę jak bez LC będzie się sprawował GALAX 2080 Ti HOF Anniversary i też porównam air vs LC.

Generalnie z PT na 110% zamiast 122% na AORUSIE, kiedy TDP dobija do max 320W jest ludzko nawet po OC do 2070/16000. Po totalnym zdjęciu kagańca grzeje się ta karta na air solidnie.

• Popieram 1

Jeżeli RTX 3080 będzie rozsądnie wyceniony to zmieniam na niego obecny grzejnik. Jakby był te 10-15% wydajniejszy od 2080ti to wydajności mi wystarczy. Byle dostać kartę o dobrej kulturze pracy i temperaturach. Czekamy do sierpnia.

Myślisz, że w sierpniu będzie premiera?

Q3 - 3070; 3080 - więc jak nie sierpień to wrzesień.

Q4 - 3080Ti - która to pewnie jednak będzie kosztować koło dychy więc sobie ją odpuszczę. Na jakąkolwiek konkurencje z czerwonej stajni przestałem już liczyć.

Czytałem ale ciekawe czy nie będzie poślizgu.

• 2 tygodnie później...

Kupiłem wczoraj RTX 2070 . Zagrałem w METRO Exodus ,dałem detale ultra, RT na wysokie i jakoś nie widzę róznic między RT On a OFF (obecnie jestem w Tajdze FPS średnio 90 Klatek z DLSS ) Gidze najlepiej widać różnice w tej grze RT ON a OFF, bo mam poczucie ,że osoby jarające i zachwycające się RT mają efekt palcebo ;) , a ja się zastanawiam nad zwrotem karty i wymiany jej na RX 5700Xt 

Ja chyba na jesień też kupie Amperka.

Ja kupię Amperka ale dopiero na wiosnę. Poczekamy aż wyjdą pierwsze partie, beta-testerzy wyłapią większość problemów, a sklepy powoli zaczną schodzić z "podatku od nowości" (wraz ze znikaniem resztek magazynowych Turingów).

A, parę świeżych przecieków tylko nakręca hype:

"As for performance, the "GA102" based prototype is allegedly clocking 40 percent higher performance than the RTX 2080 Ti at 4K UHD resolution in poorly optimized games, 50% higher performance on optimized games, and up to 70 percent performance in the "best case scenario" (a game that's been optimized for the "Ampere" architecture)."

"The silicon also taps into the rumored 7 nm-class silicon fabrication node to dial up GPU clock speeds well above 2.20 GHz even for the "GA102." Smaller chips in the series can boost beyond 2.50 GHz, according to the report."

"In September 2020, NVIDIA will hold a separate event specifically to launch the next-generation GeForce, very close to "Cyberpunk 2077" release."

https://www.techpowerup.com/266959/nvidia-rtx-3080-ti-and-ga102-ampere-specs-other-juicy-bits-revealed

Jeżeli "worst case scenario" zakłada wzrost wydajności o ~40% to spokojnie można założyć, że karty będą o te 50% droższe (3080 Ti, 3080) od swoich Turingowych odpowiedników. To się będzie oczywiście ładnie skalować w dół, zatem 3070 w cenie poniżej ~2500 pln oraz 3060 poniżej ~2000 pln to mrzonka. Co więcej - jeżeli faktycznie RDNA2 będzie takim killerem, jakim AMD chce żebyśmy go widzieli, to również szykują się podwyżki u #TeamRed :/

@ Mariusz - Burze piaskowe na mapie na pustyni, oświetlenie w pomieszczeniach w Tajdze, lokomotywa przy kotle, "mostek dowodzenia" na Aurorze.... przykładów jest multum.

Jak nie widzisz różnic to rób zwrot, bylebyś później nie płakał że dla 5 fps użerasz się z blacscreenami itp.

Edytowane przez joker5513

@Up I wymieniłeś, o ile dobrze pamiętam, na 5700 XT Pulse. Wydajność spadła Ci o ~20 klatek, czego praktycznie przy większej rozdzielczości nie zauważasz (bo 60 vs 80 w 3440x1440 tj nic) a takie ~2000 pln w kieszeni zaś trudno pominąć ;)

Jako, że nie kojarzę zbyt wielu Twoich wpisów w wątku o problemach Navi :P zakładam, że ich nie masz... Nie skarżyłeś się też zbytni na chłodzenie w Szafirze, czego nie można było powiedzieć o Twoim Armorze.

Ja tez nie widzialem roznicy pomiedzy rtx off/on oprocz gry Control. W tej jednej grze bylo to wykorzystane rewelacyjnie. Dlatego rozstalismy sie sie z 2080ti.

A jak z RX 5700XT jesteś zadowolony? Bo chciałem wrócić do AMD ale pełno tego jeszcze o problemach ze sterownikami, i trochę się obawiam. Do tego  głównym moim targetem growym jest simracing i chyba tu nadal Nvidia lepiej wypada? Asetto Corsa Competizione to taki mój główny target i Dirt rally 2.0. gry na których mniej mi zależy na wydajności to seria F1 . A jak jest okazja to się ogra co ciekawsze gry AAA. (RDR2 mnie nie interesuje ;) ) . Ale jak by RX 5700 xt wypadał lepiej jak RTX 2070 w takim Assetto Competizione chociaż 10 FPS to zmienię ;) ktoś z RX 5700XT ma ACC i by zrobił benchmarka na wbudowanym presecie EPIC (nawet na wersji EDU z torr...a ;)

PS. A jak z RT w Battlefield V ?? widać lepiej jak w METRO ? Czy tylko jedynym wartym uwagi jest Control ?

Jeżeli "worst case scenario" zakłada wzrost wydajności o ~40% to spokojnie można założyć, że karty będą o te 50% droższe (3080 Ti, 3080) od swoich Turingowych odpowiedników. To się będzie oczywiście ładnie skalować w dół, zatem 3070 w cenie poniżej ~2500 pln oraz 3060 poniżej ~2000 pln to mrzonka. Co więcej - jeżeli faktycznie RDNA2 będzie takim killerem, jakim AMD chce żebyśmy go widzieli, to również szykują się podwyżki u #TeamRed

3060 będzie kosztował +/- 2400-2500zł tak więc będzie drożyzna i nie opłacalny zakup.

A jak z RX 5700XT jesteś zadowolony? Bo chciałem wrócić do AMD ale pełno tego jeszcze o problemach ze sterownikami, i trochę się obawiam. Do tego  głównym moim targetem growym jest simracing i chyba tu nadal Nvidia lepiej wypada? Asetto Corsa Competizione to taki mój główny target i Dirt rally 2.0. gry na których mniej mi zależy na wydajności to seria F1 . A jak jest okazja to się ogra co ciekawsze gry AAA. (RDR2 mnie nie interesuje  ;) ) . Ale jak by RX 5700 xt wypadał lepiej jak RTX 2070 w takim Assetto Competizione chociaż 10 FPS to zmienię ;) ktoś z RX 5700XT ma ACC i by zrobił benchmarka na wbudowanym presecie EPIC (nawet na wersji EDU z torr...a ;)

PS. A jak z RT w Battlefield V ?? widać lepiej jak w METRO ? Czy tylko jedynym wartym uwagi jest Control ?

Assetto Competizione jak gram ze znajomymi nie tylko z Polski to psioczą na problemy z 5700XT i nie tak bardzo na samą wydajność,chodź ta jest niższa od 2070SUPER ale na inne losowe błędy które uwidaczniają się w czasie wyścigu,gdy np gość nagle zniknie bo dostał Blue Screen  :rotfl: 

Nooo, że NV się ceni to nie musisz mnie przekonywać. Gorzej, że nawet segment średni-niski poszedł mocno do góry :/ Jak tak dalej pójdzie, to taki RTX 3050 (następca 1650/S) będzie startował w okolicach 1000 PLN, gdzie jeszcze do niedawna lokowane były karty klasę mocniejsze (960,1060,1660).

Ale to nie jest NV wina tylko ludzi którzy to kupują.Przy tak zaporowych cenach należy sobie dać siana a ceny polecą w dół.Teraz i tak sprzedaż spadła podzespołów komputerowych a o Amperach już nie wspomnę bo wyżej podejrzewam cenę za układy niereferencyjne.

Edytowane przez Marekpe

Przy czym oprócz chorych cen MSRP trzeba wziąć pod uwagę mierny kurs złotówy, szczególnie ostatnio... 4,25 rewelacją nie było a obecne 4,55+- to nawet nie skomentuje. Do tego wysoki VAT oraz wiadomo jak wygląda sytuacja z importerami u nas.

Na razie nie jarajcie się tym nawet. Zapowiedź, potem czas do papierowej premiery... potem ileś miesięcy do dostępności w sklepach w krajach lepszego sortu... potem dostępność w Polsce i innych krajach mniej ważnych dla producenta. A, i do tego bym dodał fakt, że pierwszy rzut wyparuje w kilka sekund i warto poczekać z 1-2mc aż popyt się ustabilizuje a januszowe się zmniejszy. :> 

A jak z RX 5700XT jesteś zadowolony? Bo chciałem wrócić do AMD ale pełno tego jeszcze o problemach ze sterownikami, i trochę się obawiam...PS. A jak z RT w Battlefield V ?? widać lepiej jak w METRO ? Czy tylko jedynym wartym uwagi jest Control ?
Z 5700xt jestem bardzo zadowolony. Jak tak czytam na forum o kartach od amd to chyba jestem jedyna osoba ktora nie ma problemow. Byc moze ma znaczenie to, ze nie robie zadnych uv i nie krece karty. Na defaultowych ustawieniach jest ok.Niestety ale na kompie nie gram w wyścigi. Od tego mam ps4 w zestawie z kółkiem
  • Popieram 1