Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia RTX Turing (TU1xx).

Recommended Posts

Jestem w trakcie. NA dworze był mróz, kartę wiozłem 100km w samochodzie, daje jej "odtajeć", ale ręce już mnie świerzbią do działania.

Pamięci Samsunga

a2d04843bed51.png

Karta jest głośna i gorąca niestety :( Po OC łapie 80C na rdzeniu. Kręci się o niebo lepiej niż Zotac - praktycznie nie spada zegar poniżej 2000 MHz. Pamięci nie kręcę żeby znowu nie umarły. Masz ci los niestety.....

Skoro zawsze kupujesz topowe karty, to może warto zainwestować w LC dla GPU? 600-700zł za blok przy cenie topowych modeli to nie majątek, a chłodnica i pompka to jednorazowy wydatek i zostaną dla kolejnych kart. Raz wydasz i problemy z hałasem i temperaturami się skończą, a i na samym GPU będziesz mógł przy kolejnym zakupie zaoszczędzić, bo nie będziesz musiał się przejmować jakością chłodzenia.

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 2

I w razie awarii takiej jak miałem z Zotackiem zostać z cegłą za 6k zł ? Raczej nie.

Nic to - karta osiąga zegary pod 2040 MHz co jest uważam niezłym wynikiem. O dziwo "przeszkadzał" jej wentylator na boku obudowy wiejący powietrze w GPU. Po jego wymontowaniu jest 3-4C mniej. W  poprzedniej karcie pomagał i zbijał temperatury o kilka stopni. Zobaczę jeszcze jutro czy można chociaż symbolicznie podkręcić pamięci i do Amperee nic w kompie nie zmieniam.

Edytowane przez joker5513

Jestem w trakcie. NA dworze był mróz, kartę wiozłem 100km w samochodzie, daje jej "odtajeć", ale ręce już mnie świerzbią do działania.

Pamięci Samsunga

a2d04843bed51.png

Karta jest głośna i gorąca niestety :( Po OC łapie 80C na rdzeniu. Kręci się o niebo lepiej niż Zotac - praktycznie nie spada zegar poniżej 2000 MHz. Pamięci nie kręcę żeby znowu nie umarły. Masz ci los niestety.....

Głośna? Jakie masz prędkości wiatrakow przy tych 80st?

2270 rpm około czyli jakieś 80% skali :[ Zotac najcichszy nie był ale ta karta chyba jest jeszcze bardziej słyszalna lub co najmniej porównywalna. 

Za to jest to świetna sztuka do OC - po ustawieniu max power limitu można w MSI AB dodać na rdzeniu 110MHz co przekłada się na boost  w grach 2050-2070 MHz. Co więcej na Zotac'u zegar wiecznie skakał, tu jest bardziej stabilny i rzadziej fluktuuje. Jak na niewodowaną 2080 Ti jest super. Jutro zobaczę jak pamięci się kręcą ale na co dzień raczej nie będę ich podkręcał.

EDIT - pamięci pracują stabilnie nawet na +1100 MHz w grach i benchmarkach :) Myślę że dodam im +500 i tak niech sobie chodzą...

I w razie awarii takiej jak miałem z Zotackiem zostać z cegłą za 6k zł ? Raczej nie.

Poczytaj albo napisz do supportu Gigabyte bo wydaje mi się, że przy tej karcie można rozkręcać i montować co się chce.

###NVIDIA and Bethesda have announced that this new Doom game will also support real-time ray tracing. However, these effects won’t be available at launch###

https://www.dsogaming.com/videotrailer-news/doom-eternal-will-support-classic-centered-weapon-position-new-gameplay-footage-surfaces/

Następna do kolekcji pt:BRAK RT NA PREMIERĘ.

Czyli patch kiedyś tam może wyjdzie

Mnie osobiście przestało to już bawić... :[

pupa Kruchy

Ctj "pupa Kruchy", lol?

@Joker

Przy Evga / referencie bezpośrednio od Nv możesz zdjąć Cooler i wrzucić wodę bez utraty gw. Gigabyte nie daje plomb (było pisane) więc praktycznie tak samo. Poza tym masz też karty sprzedawane od razu z blokiem (Aorus Waterforce, MSI Sea Hawk Ex)

Najtańszy nowy, markowy zestaw kombo pompa + rez to bodajże Alphacool Eisstation (~190 pln), dobry uzywany rad 280mm wyjdzie Cię jeszcze taniej (~150), złączki + wąż + płyn razem podobnie (~180). Jak wrzucisz do tego blok od tańszych firm, jaki pisze @Mutti, to zamykasz się w okolicach 1k pln - a tj mniej niż dopłata, jaką firmy życzą sobie za Topowe modele.

Zawsze jest jeszcze rozwiązanie, które ma NZXT. Kupujesz Krakena X52/62, zestaw montażowy Kraken G12, termopady i wsio.

https://www.nzxt.com/products/kraken-g12-black

https://www.youtube.com/watch?v=rw5sOCEDD14

Na pewno jest to mniejszy entrylevel od zrobienia swojego LC. Natomiast jakbym bawił się w highend jakim jest RTX 2080Ti to sam osobiście nie wahałbym się już przed robieniem LC. Bo miałbym po prostu na to kasę i wiem, że jak kupuje highend to chcę myśleć highendowo. Bez kompromisów.

Natomiast rozumiem @Joker. Kupuje on i oczekuje by dostarczono mu w cenie odpowiednie rozwiązanie, a nie, żeby musiał się po zakupie martwić jeszcze zmianą autorskiego chłodzenia.

Edytowane przez KamellotK1

Aaa faktycznie - a to nie było jakiegoś zapisu w regulaminie nt podpisów?

Ja wczoraj ogarnąłem w końcu pompę, bo wyła nieziemsko. I wiem raczej na pewno, że następna karta to właśnie będzie taki Waterforce, bo referent + blok potrafi być niewiele tańszy (nie na premierę!) niż firmowy blok już na karcie.

Poza tym widzę, że ludzie potrafią wodować karty klasy 2070S. Jak ktoś raz postawi kompletne LC to potem faktycznie zmiana karty only to już nie taki problem.

Nie ukrywam że się wody trochę boję. Nie jestem z tych "sprawnych manualnie" :) Na 100% coś bym spartolił, nie dokręcił czy nie zauważył przecieku... A wtedy disaster gotowy.

Karta zostaje, ale nie ukrywam że marką premium Gigabyte jaką jest Aorus trochę jestem zawiedziony - karta waży na oko dobrze ponad 2 kilo (aż musiałem zastosować dołączoną w zestawie "podpórkę" bo wyraźnie wisiała), ciepłowodów i żeberek milion i dlaczego tak słabo radzi sobie z rozpraszaniem ciepła nie jestem w stanie zrozumieć. Zotac miał "na oko" mniej okazały cooler i był 10C chłodniejszy. Może pomógłby demontaż coolera (jeżeli nie ma oczywiście żadnych plomb, jak są to sie nie tykam!) i posmarowanie kryonautem? kto wie może dali tam jakiś tynk miedzy coolerem a GPU :) W takiej sytuacji termopady tez trzeba wymieniać?

Za to jakby ktoś potrzebował festiwal LED'ófffff LGBT to jest to karta dla niego. Ja mam na to wywalone i błyska se w zamkniętej obudowie bez okna.

Dużo masz miejsca między cepem, a kartą? Mając opory przed rozkręcaniem możesz kupić niewysokie chłodzenie CPU (np. jakiegoś Arctica Alpine), położyć ze dwie sztuki na backplate. Niech chłodzi. Zawsze zabierze trochę °C z backplate, który jak mówisz się spełnia swoją funkcję dopóki się nie nagrzeje od pamięci.

Na filmie w 04:09 widać, że oni tam nawet miedzi nie dali, bezpośrednio termopad między DDR6, a aluminiową płytkę.

Geforce, którego trzeba poprawiać niczym Radeona, fajnie :D A mówią, że NVidia "wkładasz do kompa, instalujesz stery i zapominasz"...

@Joker

Ja podobnie miałem z wodą - z tą różnicą, że przy kompie grzebie regularnie (moduje, rozkręcam itp) ale i tak też się zabaw z LC obawiałem (głównie wycieku). Rzeczywistość zaś okazała się taka, że podkładasz ręczniki papierowe i jak tylko gdzieś zobaczysz nieszczelności to dokręcasz. Nie ma żadnej tajemnej wiedzy potrzebnej.

No niestety - przypominam że karty jako takiej nie wybierałem - zmiana z konieczności i rozsądku. na Asusa Strixa którego pierwotnie wybrałem musiałbym czekać do Lutego a 4 tygodnie przez które byłem praktycznie pozbawiony komputera odcisnęły i tak solidne piętno na mej psychice :) Mimo to Xkom się zachował OK - zwrócili mi 200zł różnicy w cenie gotówka w salonie, a że producent nie dopracował produktu to nie ich wina.

Najważniejsze że działa i nawet nieźle się kręci. Przez 6 miesięcy mam nadzieję że nie wybuchnie - sprzedam i przesiadka na 3080Ti czy jak tam się będzie nazywać :) Muszę tylko pamiętać i ją zarejestrować żeby dostać 4 rok gwarancji producenta. Przynajmniej dodatkowy bodziec motywujący do upgrade'u :) Przeważnie karty zmieniałem co 2 generacje ale co tam :)

@Artok - niestety z tego co kojarzę (bo obecnie jestem w pracy) pomiędzy GPU a wieżą od Macho miejsca praktycznie nie ma...

A mówią, że NVidia "wkładasz do kompa, instalujesz stery i zapominasz"..

Różnica jest taka, że w przypadku nV instalujesz stery i grasz gdzie przy AMD instalujesz stery i zaczynasz zabawę bo nie działa gra, nie działa v-sync, nie działa freesync, miga ekran itd. itd. 

Oczywiście na nV też się trafią tego typu problemu ale jest tego bardzo mało. Współczuję posiadaczom Navi tego co przeżywają szczególnie gdy chcą uruchomić starsze gry. 

RX 5700/5700XT to świetne karty ale oprogramowanie według mnie na dzień dzisiejszy to "dziadostwo". 

Edytowane przez DjXbeat