Skocz do zawartości

Temat o kartach Nvidia RTX Turing (TU1xx).

Recommended Posts

20-25% w realiach, ale bliżej 20% :) Opłacalność to już jest kwestia indywidualna w aspekcie tego co kto potrzebuje

Jeżeli ktoś potrzebuje już teraz w tym momencie najwyższej wydajności to tak. Ale z punktu finansowego? 780Ti zastąpiony przesz 970, 980Ti przez 1070, 1080Ti przez 2070 Super.

A gdy 3070 zastąpi aktualnego 2080Ti za 2500 zł to już w ogóle będzie kabaret.

Jeżeli ktoś potrzebuje już teraz w tym momencie najwyższej wydajności to tak. Ale z punktu finansowego? 780Ti zastąpiony przesz 970, 980Ti przez 1070, 1080Ti przez 2070 Super.

A gdy 3070 zastąpi aktualnego 2080Ti za 2500 zł to już w ogóle będzie kabaret.

To jest naturalna kolej rzeczy. Pojawia się top, ma swój okres królowania. Potem wychodzi kolejna generacja i top jest detronizowany. Ja mam takie podejście, że od lat zmieniam GPU co generację. I generalnie jakoś tak się składa, że albo nigdy nie tracę na tym więcej niż powiedzmy 10/15% wartości, albo nawet nie tracę nic. Topy żądzą się swoimi prawami. Szczególnie jeśli obracasz się w kręgu innych entuzjastów czy overclockerów, to jest zupełnie inny świat w aspektach sprzętowych.

Generalnie jeśli nie jest się gotowym mentalnie i finansowo na to, że sprzęt traci na wartości, to nie ma żadnego sensu w taki segment się pchać. Z kolei jeśli ma się do tego odpowiednie podejście, świadomość rynkową i też możliwości finansowe, to nie ma o co się martwić. Tak działa rynek.

Edytowane przez EH_Gosu

Kiedy jakaś obniżka cen kart graficznych RTX?  :rotfl:

Pewnie przed premierą nowej gen. Na ten moment nie ma na co liczyć. Ewentualnie na promocje można polować. Kumpel kilka dni temu z X-Komu dorwał RTX 2080Ti Zotac AMP, za 4999 zł.

Edytowane przez EH_Gosu

EH_Gosu, pytanko do ciebie, czy warto zmieniać w moim configu pamięci na 3600?

Według mnie, jeśli masz do interesu dokładać więcej niż uważasz za stosowne, to nie. Kwestia jakie masz timingi. Pokaż zakładkę CPU-Z memory. Pamiętaj o IF na Ryzenie :)

Tak swoją drogą mały offtop.

Gra ktoś z Was w "Gears of War 5?" ja sobie wczoraj zakupiłem "GOW4" i planuje ograć zanim popatchują "GOW5" i się z kampanią zapoznać. Ciekawią mnie opinie niezależnych graczy na temat "GOW5", bo recki to wiadomo jak z nimi jest :)

Edytowane przez EH_Gosu

Najwcześniej zagram 10 września, bo wtedy Gearsy wchodzą do Gamepassa.

@Gosu

Weź zapuść Ghost Recona Breakpoint na RTXa 2060,jestem ciekawy gdzie gra przytnie detale, by nie wyjść poza 6GB VRAM.

Nie mam teraz RTX 2060, w pon / wt powinny do mnie wrócić to ogarnę. Tym czasem w montażu...

1440p

69763606_891203774577829_884975821766472

1080p

70641808_489884235139005_673932010570173

Infinity Fabric jak sądzę.

Dokładnie tak :)

70578185_1474205799386266_78475866162887

Co to? 

Sprawdź czy Ci wstanie na 3200 efektywnie (1600, tak jak teraz 1599 w CPU-Z) z timingami 16.16.16.37 tRC w zakresie 68 do 96 i 1T zostaw :) Pobaw się w AIDZIE 64 benchmark

69646808_1166058513577320_78072952188473

Jak znajdziesz najbardziej satysfakcjonujące Cię ustawienia w kontekście tego jakie wyniki będzie wypluwać. Leć memTest, leć RealBench 2.56 :)

Edytowane przez EH_Gosu
  • Popieram 1

l

Będziesz to wystawiał chłopom piszącym, że używany 1080Ti to bardzo dobry wybór?

Nie interesują mnie te chłopy i to co kto tam sobie kupuje :) Po prostu kolejny materiał jaki leci na YT. Prosili ludzie o przekrój taki to będzie. Planujemy jeszcze dowalić w jednym materiale :

RTX 2060 vs RTX 2060 SUPER vs RTX 2070 vs RTX 2070 SUPER. Oraz RTX 2070 SUPER vs RTX 2080 vs RTX 2080 SUPER vs RTX 2080Ti :)

Edytowane przez EH_Gosu
  • Popieram 1

A kiedy można się spodziewać testu :)

Biorąc pod uwagę fakt jak teraz wiele na głowie mamy. Oraz to, że Łukasz (współzałożyciel EH oraz główny montażysta) pracuje non stop na planach filmowych (seriale i filmy) to ciężko mi stwierdzić. Ja testy planuje w przyszłym tygodniu generalnie zrobić, a na montaż tak obszernego materiału z tydzień się zejdzie żeby to miało ręce i nogi. Same testy to będzie kilka dni gdyż ja zawsze wszystko sprawdzam kilka razy, wykluczam anomalie itd. Czekam też na najnowsze sterowniki które powinny się pojawić lada dzień. Myślę, że realnie może około miesiąc. Ja bym chciał jak najszybciej :)

• Popieram 1

Nie interesują mnie te chłopy i to co kto tam sobie kupuje :) Po prostu kolejny materiał jaki leci na YT. Prosili ludzie o przekrój taki to będzie. Planujemy jeszcze dowalić w jednym materiale :

RTX 2060 vs RTX 2060 SUPER vs RTX 2070 vs RTX 2070 SUPER. Oraz RTX 2070 SUPER vs RTX 2080 vs RTX 2080 SUPER vs RTX 2080Ti :)

Rób rób testy :D jak widze jak ktoś wrzuca pseudo testy z jakiś śmiesznych kanałów z youtuba to nie wiem czy sie śmiać czy płakać że ludzie w to wierzą.

• Popieram 1

Rób rób testy :D jak widze jak ktoś wrzuca pseudo testy z jakiś śmiesznych kanałów z youtuba to nie wiem czy sie śmiać czy płakać że ludzie w to wierzą.

Robię, robię :)

Możliwe, że będę testował tego kompa dla X-Kom, bo to co PClab pokazał to jest żenada i ośmieszenie tematu :)

https://pclab.pl/art81768.html

Polecam, żeby się pośmiać :) Akurat w materiale który teraz robię, opowiem co nieco na przykładzie tego niesmacznego żartu który opublikowali, jak bardzo to spier... :D

Tak to jest jak się biorą za dany segment ludzie, nie mający pojęcia o tym co robią. Tragedia.

picard-facepalm.jpg?fbclid=IwAR3bWW4QDfj

Edytowane przez EH_Gosu

@EH_Gosu

I generalnie jakoś tak się składa, że albo nigdy nie tracę na tym więcej niż powiedzmy 10/15% wartości, albo nawet nie tracę nic. 

Generalnie jeśli nie jest się gotowym mentalnie i finansowo na to, że sprzęt traci na wartości, to nie ma żadnego sensu w taki segment się pchać. 

To w końcu brak straty (czy tam 10-15% co i tak jest śmiesznie mała wartością) czy jednak mam się mentalnie przygotować na stratę? :)

Edytowane przez Presidente
  • Popieram 1

Tak jak pisałem, czasem brak straty, czasem jakaś jest. Dla mnie są to całkowicie pomijalne wartości które nie mają żadnego znaczenia. Dany top użytkuje średnio 2 lata więc żaden problem :) Dlatego każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie samemu sobie indywidualnie czy bo strata będzie boleć czy nie.

Nie ma co natomiast sprzedawać na Allegro czy grupach FB. Szkoda nerwów na to, "Janusze" etc :) eBay + HWbot. Na HWbocie trzeba mieć też renomę, więc to akurat inna para kaloszy. A, najlepiej w gronach zaufanych entuzjastów, kolekcjonerów itd.

Robię, robię :)

Możliwe, że będę testował tego kompa dla X-Kom, bo to co PClab pokazał to jest żenada i ośmieszenie tematu :)

https://pclab.pl/art81768.html

Polecam, żeby się pośmiać :) Akurat w materiale który teraz robię, opowiem co nieco na przykładzie tego niesmacznego żartu który opublikowali, jak bardzo to spier... :D

Tak to jest jak się biorą za dany segment ludzie, nie mający pojęcia o tym co robią. Tragedia.

Przed wejściem do tego tematu przejrzałem sobie test pclaba i pierwsze o czym pomyślałem: To powinien testować Gosu. :D

Edytowane przez Fikuzi
  • Popieram 1

Przed wejściem do tego tematu przejrzałem sobie test pclaba i pierwsze o czym pomyślałem: To powinien testować Gosu. :D

A, daj spokój...co oni tam odwalili. Takie są efekty jak ludzie którzy nie mają styczności ze sprzętem tej klasy, zabierają się za testy. Przy czym po prostu im się ewidentnie nie chce zrobić czegoś porządnie, albo (co obstawiam) nie mają pojęcia o tym co i jak.

Z naszej strony będzie dokładna analiza tego festiwalu żenady i dezinformacji, oraz czarno na białym pokażemy jak wielkie braki merytoryczne i logiczne mają tam miejsce.

Dostali rakietę do testów, a używali jej jako zapałki :) To jest idealna analogia.

Edytowane przez EH_Gosu
  • Popieram 1

Właśnie wszedłem na maila i moje oczy ujrzały kod na Controla i Wolfensteina, które nVidia dodaje do RTXów. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że ja tę kartę graficzną oddałem 3 tygodnie temu do sklepu :rotfl:

Aż się przypomina pewien cytat z polskiej komedii

hqdefault.jpg