hiena 0 Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam, mam do złożenia zestaw pod gry, obecnie grane (fortnite overwatch) i pewnie jakieś inne w przyszłości. Budżet to 3300 razem z monitorem Dzięki dużej ilości danych na forum ustaliłem: CPU - I3-8100 PSU - prawdopodobnie SPC Vero L2 500w Obudowa Regnum RG2 pamięci - Juz mam kupione 359 PLN SSD - Już kupione 195 Grafika - używana 1060 6GB (z dwoma wiatrakami) jak nie będzie wyjścia to nowa GTX 1060 3GB I tutaj mam kilka pytań Monitor - obecnie wstępnie wybrałem LG 24MP59G (ok 600) zastanawiam sie czy nie ma czegoś tańszego godnego uwagi z przeznaczeniem do wymienionych gier. Jeżeli mogliby Sznowni forumowicze pomóc. Dodatkowo zauważyłem że na zmianę proponowane są 2 płyty: AsRock B360M Pro4 - ok 340-350 PLN AsRock H310M-HDV - ok 250 PLN Mam tez problem z z płyta pod H310 ze względu na brak przyszłościowo miejsca na ewentualną karte muzyczna. (np. SC808 zajmują 2 "śledzie" i na AsRock H310M-HDV) nie wejdą. i tutaj pojawiają się 2 pytania.: Czy w ogólnym rozrachunku warto dopłacać do płyty ze względu na sam chipset, od strony właściwości chipsetu i ewentualnej przyszłej rozbudowy. Czy płyta z większa ilością złączy będzie warta świeczki (np.Gigabyte B360M HD3)? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie 3ndurek 3604 Napisano 6 Sierpnia 2018 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 PSU - prawdopodobnie SPC Vero L2 500w BQ System Power 9 400W - stabilniejsza na DC-DC. Obudowa Regnum RG2 RG4 - jeden wentyl więcej + regulator obrotów. Monitor - obecnie wstępnie wybrałem LG 24MP59G (ok 600) zastanawiam sie czy nie ma czegoś tańszego godnego uwagi z przeznaczeniem do wymienionych gier. Jeżeli mogliby Sznowni forumowicze pomóc. 24MP48HQ-P (IPS, 5ms, HDMI) tutaj już zwyczajne 60HZ, gdzie w MP59Q masz 75Hz. Przy B360M Pro 4 masz jeszcze dwa wolne sloty RAM pod rozbudowę, do tego miejsce na dedykowane kartę dźwiękową. Chłodzona sekcja, więcej złącz i wyjść. Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 9 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 (edytowane) dziekuję bardzo za odpowiedz. BQ System Power 9 400W - stabilniejsza na DC-DC. Tutaj jestem zaskoczony. Czy te 400W będzie wystarczające? Nawet po podłączeniu w przyszłości HDD + dzwiękówki? Możliwe że będzie to coś w rodzaju AIM sc808 które wymaga oddzielnego zasilania. RG4 - jeden wentyl więcej + regulator obrotów. Może faktycznie warto. dziękuję za sugestię. 24MP48HQ-P (IPS, 5ms, HDMI) tutaj już zwyczajne 60HZ, gdzie w MP59Q masz 75Hz. Ciekawa propozycja. A czy kolega miałby może jakaś propozycje z portem DVI lub DP? we wzmiankowanym modelu niestety nie ma ani jednego ani drugiego. Chyba że jest zbędny ale czytałem kiedyś o problemach z HDMI. Przy B360M Pro 4 masz jeszcze dwa wolne sloty RAM pod rozbudowę, do tego miejsce na dedykowane kartę dźwiękową. Chłodzona sekcja, więcej złącz i wyjść. Jezeli wyłączymy z równania liczbę slotów na pamięci to czy któraś z poniższych byłaby godnym zamiennikiem proponowanej przez Pana płyty? https://www.x-kom.pl/p/421058-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-b360m-hd3.html https://www.x-kom.pl/p/427014-plyta-glowna-socket-1151-gigabyte-h310m-s2p.html ewentualnie z 4 bankami pamięci: https://www.x-kom.pl/p/422202-plyta-glowna-socket-1151-msi-b360m-pro-vdh.html EDIT: mam dodatkowe pytanie. czy warto skorzystać z promocji Komputronika: Kingston SSD 240GB A400 za złotówke do kupna karty graficznej? https://www.komputronik.pl/product/328763/asus-geforce-gtx-1060-dual-oc-6gb-gddr5.html https://www.komputronik.pl/product/328834/msi-geforce-gtx-1060-armor-oc-6gb-gddr5.html Obecnie kupiony dysk to Toshiba TR200 ale moge go jeszcze oddać. Jeżeli mógłbym poprosić o rozwianie moich wątpliwości... Pozdrawiam Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez hiena Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 9 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2018 Tutaj jestem zaskoczony. Czy te 400W będzie wystarczające? Nawet po podłączeniu w przyszłości HDD + dzwiękówki? Możliwe że będzie to coś w rodzaju AIM sc808 które wymaga oddzielnego zasilania. Skoro musi być z floppy trzeba dorzucić do Pure Power 10 400W. A czy kolega miałby może jakaś propozycje z portem DVI lub DP? we wzmiankowanym modelu niestety nie ma ani jednego ani drugiego. Trzeba dopłacić, HDMi to taki budżetowy standard LG 24MP59G-P ewentualnie z 4 bankami pamięci: Brak radiatora na sekcji, gorsze wyposażenie względem Asrocka. mam dodatkowe pytanie. czy warto skorzystać z promocji Komputronika: Na x-kom masz WF2 z tym SSD za 1260zł. Obecnie kupiony dysk to Toshiba TR200 ale moge go jeszcze oddać. Jeżeli mógłbym poprosić o rozwianie moich wątpliwości... Kości TLC, lepiej zamień na IRDM Pro 240GB na MLC z 5 letnią gwarancją. Cytuj Link to post Share on other sites
hiena 0 Napisano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 (edytowane) dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam Edytowane 10 Sierpnia 2018 przez hiena Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts