Skocz do zawartości

Upgrade 4670k do i5 8400

Recommended Posts

Witam.

Zastanawiam się by zrobić upgrade platformy z 4 na 8 generację. Komputer używany w sumie tylko do gier w rozdzielczości Full hd. Nie planuje przesiadki na 4k

Obecny sprzęt:

- ASRock Z87 Extreme 4

- i5 4670k

- G. Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz CL10

- EVGA GTX 1070

- Fractal newton r3 600w

Wymiana na

i5 8400

ASRcok Z370 PRO4

Corsair Vengeance RGB, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

Czy wymiana jest opłacalna ?

Edytowane przez Quotermain

Ale na jakiej rozdzielczości grasz i monitorze?

Ja posiadając i 7 4770K na tej samej płycie przeszyłem na 2560x1440 i z kartą Vega ( monitor z Free Sync) mam na kilka lat spokój  z wymianą platformy ( mniejsze wymagania od procesora, a Free Sync dba o płynność w grach, zanim będzie następca trochę czasu potrwa, GPU Navi ma być z półki średniej :/)

Ale na jakiej rozdzielczości grasz i monitorze?

Ja posiadając i 7 4770K na tej samej płycie przeszyłem na 2560x1440 i z kartą Vega ( monitor z Free Sync) mam na kilka lat spokój z wymianą platformy ( mniejsze wymagania od procesora, a Free Sync dba o płynność w grach, zanim będzie następca trochę czasu potrwa, GPU Navi ma być z półki średniej :/)

Gram w full HD. Monitor ma odświeżanie 60Hz. Myślałem równiez o sprzedaży obecnego procka (i5 4670k) i kupnie i7 4790k. Do i7 musiałbym dopłacić jakieś 300-400 PLN. Wychodzi zdecydowanie korzystniej niż zmiana platformy, tylko czy jest to warte zachodu ? Edytowane przez Quotermain

Gram w full HD. Monitor ma odświeżanie 60Hz. Myślałem równiez o sprzedaży obecnego procka (i5 4670k) i kupnie i7 4790k. Do i7 musiałbym dopłacić jakieś 300-400 PLN. Wychodzi zdecydowanie korzystniej niż zmiana platformy, tylko czy jest to warte zachodu ?

Nie jest warte zachodu.Do tej karty TEN procek i to jeszcze podkręcony jest jak najbardziej ok.Mój pracuje z GTX 1080 i tez wyrabia.No chyba że masz za dużo kasy.

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Dokładnie jestem tego samego zdania co @login1969. Odkąd login oraz inni chłopacy pomogli mi w temacie podkręcania mojej i5 4670k i zrobienia delida na tym procku tak bez problemu procek radzi sobie z GTX 1080. Są gry typu FC5 czy GR: Wildlands gdzie obie gry są stricte procesorowe i takie i7 4770/90k wypadło wiele, wiele lepiej to moim zdaniem nie jest to aktualnie dobra inwestycja. Są momenty w tych grach gdzie procesor pracuje na 100% i jest mniej klatek niż na takiej i7 ale to normalne bo procesor jest mocniejszy i ma dodatkowe 4 wątki.

Ja myślę o przesiadce ale dopiero kiedy w momencie kiedy:

- moja i5 sama się zepsuje
- nie będzie już w ogóle dawać rady w grach z 1080tką
- znajdzie się mega jakiś zestaw cenowo (z używek) co będzie wart zmiany platformy

Na razie gram w rozdzielczości 1080p przy 72hz i najprędzej co zmienię to na jakiś monitor 144hz by w FPSach mieć lepszą płynność a przy tej konfiguracji w grach multiplayer nie liczy się grafika więc nawet w takim BF5 bez problemu będzie osiągnąć te 144hz przy ustawieniach medium/wysokich oraz innych nowszych grach. 

144hz by w FPSach mieć lepszą płynność a przy tej konfiguracji w grach multiplayer nie liczy się grafika więc nawet w takim BF5 bez problemu będzie osiągnąć te 144hz przy ustawieniach medium/wysokich oraz innych nowszych grach. 

144 klatki na 4670k w BF5? Zapomnij. Nawet w BF1 nie dobija do tylu w testach, o MP nie wspominając.

Niestety ale rzeczywistość jest taka, że coraz więcej gier dusi te procki niezależnie od GPU. Wspomniane przez ciebie FC5 i GR:W, albo taki kingdom come (tu akurat fatalna optymalizacja) zaduszały mi 4690k niemiłosiernie. Po zmianie platformy nawet na zostawionej tymczasowo gtx970 widać zauważalną różnicę na plus jeżeli chodzi o stabilność FPS i ogólny komfort użytkowania. To, że średnia płynność była teoretycznie ok, nie zmienia faktu, ze dobijanie procesora do 100% i chwilowe zadyszki powodujące przycięcia były bardzo niekomfortowe.

Specjalnie odpaliłem BF1 i okej, trochę przedobrzyłem jeżeli chodzi o stały klatkarz. Gra mi się waha w 1080p na LOW między 100 a 150fps. Zależy od akcji. i5 4670k podkręcony do 4,5 oraz GTX 1080 również jest na OC. 

Ale nie zgodzę się z Tobą, że granie w FC5 czy GR: Wildlands (które również posiadam) jest niekomfortowe. Fakt, że gra działa cały czas na 100% procka ale nie powoduje throttlingu czy bottlenecka. Były bardzo sporadyczne momenty kiedy gra (GR:W) nagle szarpnęła z 70 klatek do 50 i można było to odczuć (choć rzadko) do momentu aby wystarczyło mi obniżenie jednej opcji gry z BARDZO WYSOKIE na WYSOKIE (mowa o RENDER DYSTANSU) by zyskać więcej klatek oraz pozbyć się tego przycięcia.

Co do reszty gier to właśnie poza FC 5 czy GR: W które cisną moją i5 na 100% to nie mam żadnych zastrzeżeń.

W GR jakichś strasznie odczuwalnych problemów nie miałem, ograłem całe i było w miarę ok, w FC5 niestety już tak różowo nie było - niby te 60-80 klatek było, ale zdarzały się spadki do 40, co przy synchronizacji odbijało się nieciekawą czkawką i chociaż niby dało się grać, to było to dla mnie bardzo irytujące. Fakt, że u mnie procek nie chodził na 4.5, tylko odrobinę niżej (4.3) więc może stąd różnica, ale nie sądzę, by te 5% ratowało sytuację. 

Każdy ma jakieś inne przemyślenia, ale ja bym osobiście tego cepa do niczego mocniejszego niż 970/1060 nie sparował w FHD, bo wydawanie ponad 2k na GPU by mieć spadki FPS poniżej 60 przez CPU za 400zł to dla mnie średnio rozsądna opcja.

• Popieram 1

Gram w full HD. Monitor ma odświeżanie 60Hz. Myślałem równiez o sprzedaży obecnego procka (i5 4670k) i kupnie i7 4790k. Do i7 musiałbym dopłacić jakieś 300-400 PLN. Wychodzi zdecydowanie korzystniej niż zmiana platformy, tylko czy jest to warte zachodu ?

do bf1 wymiana z i5 na i7 poprawi ci komfort rozgrywki za********e - sam zmieniłem z i5 2500k na i7 2600 właśnie dla tej gry - kilka meczy i banan z ust nie schodził - bf1 czerpie ostro z 8 wątków, i5 nawet bardzo ocnięta potrafi się zadusić i to nie  ważne której generacji (no poza ósmą, gdzie i5 ma juz 6 rdzeni :D

Odpuszczę sobie zmianę na i7 4790k, ponieważ trafiła mi się lepsza opcja. Po sprzedaży swoich gratów ( procka, płyty i ramu) i dołożeniu około 400 PLN mam możliwość kupienia w bardzo okazyjnej cenie zestawu:

i5 8400

Asrock Z370 Extreme pro 4

Corsair Vengeance, DD4 16GB 300MHz CL15

Myślę, ze to będzie najlepsza opcja.

Edytowane przez Quotermain