Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

Ja dam znać jak się to sprawuje dopiero jak wrócę do domu. Będzie już czekał w ciepłym pokoju na montaż.

Jeśli na mojej 1080ti będzie wzrost o 10fps względem 12600K to spokojnie będę sobie zbierał na nową kartę.

COD i tak wykręcił 90fps w 4k a głównie w to gram.

Ogólnie będzie fajna przygoda za niewielką kasę 

• Lubię to 1

czyli sens na te chwilę r5 5600x 12400 lub 12600 raptory się ostro grzeją z tych testów widać i pobór prądu też ostro do góry do 1440p z rtx 3060 ti gaming oc z monitorem 165hz brać już w ciemno 12400 - 12400f czy 5600x na testach procesorów co robiliście cs go procek od amd 5600x ma dużo więcej fps niż 12400 czemu mi wmawiacie że i5 12400 będzie miała więcej fps od 5600x skoro na testach najnowszych raptorów widać że na  5600x ma dużo więcej fps niż i5 12400 czyba że skopiowaliście tylko wykresy ze starszych testów ?

Edytowane przez lukasz272015
6 godzin temu, Rebelmind napisał:

30 minut temu, droid napisał:

a jaką płytę z DDR4 polecacie do  13700K? 

Mam MSI Z690 pro A ddr4 od roku, polecone tutaj z grupy i nigdy nie miałem problemów. Porównania do takich za 2000zł nie mam. 

Kodek dźwięku stary ale nawet nie wiem czy z tego korzystam 

3 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Mam MSI Z690 pro A ddr4 od roku

Tak samo u mnie, zero problemów. 

6 godzin temu, lukasz272015 napisał:

raptory się ostro grzeją

Raptory mają skopane auto napięcie, po symbolicznym UV da się zjechać z poborem o 80-100W.

• Popieram 1
2 godziny temu, Rebelmind napisał:

Raptory mają skopane auto napięcie, po symbolicznym UV da się zjechać z poborem o 80-100W.

Taka informacja powinna być przypięta na górze, bo co rusz ktoś wjeżdża z takim tematem.

2 minuty temu, Artok napisał:

Tak się teraz zacząłem zastanawiać, czy Fortis 3 da radę ogarnąć 13600K po undervolcie. Zapinka pod LGA 1700 kosztuje 11.90, więc cenowo opcja zdecydowanie lepsza od kupowania nowego chłodzenia. 

Jeżeli tylko do grania to myślę ze spokojnie ogarnie.

• Popieram 1

Do samych gierek to nawet po OC 5.6 ghz bierze 116w ten 13600K,wiec fortis 3 spokojnie da radę, jakbyś miał renderować lub inne zadani co wszystkie 10 rdzeni obciąży na długo to Fortis też by dał radę nawet bez power limitów ale już byłoby głośno i/lub gorąco:) A po OC potrafi pociągnąć 277w, więc aio 360 :)
power-games.png

Po tych poborach mocy na auto i po OC widać jaka walka jest miedzy AMD i Intelem:

751153_1666294460670.png

13900k pobije 7950x w cb23 pod warunkiem ze będzie brać 305w lub więcej
8 mocnych rdzeni plus 16 małych a wydajność 16 dużych w AMD.

Czemu nie dają więcej jak 8p cores?
Taki 13900k z 12p/8e to by odleciał nieżle:)

Jednak te wyniki z HU są przesadzone bo płyt MSI ładują za dużo napięcia

Pewniejsze są takie wyniki, wydajność energetyczna dużo lepsza w stosunku do 12 generacji, jednak amd jeszcze z przodu

93-Blender-Power-Draw.png
94-Blender-Efficiency-1.png

Edytowane przez wrobel_krk
literówka
  • Popieram 1
Godzinę temu, wrobel_krk napisał:

Do samych gierek to nawet po OC 5.6 ghz bierze 116w ten 13600K,wiec fortis 3 spokojnie da radę, jakbyś miał renderować lub inne zadani co wszystkie 10 rdzeni obciąży na długo to Fortis też by dał radę nawet bez power limitów ale już byłoby głośno i/lub gorąco:) A po OC potrafi pociągnąć 277w, więc aio 360 :)
power-games.png

Po tych poborach mocy na auto i po OC widać jaka walka jest miedzy AMD i Intelem:

751153_1666294460670.png

13900k pobije 7950x w cb23 pod warunkiem ze będzie brać 305w lub więcej
8 mocnych rdzeni plus 16 małych a wydajność 16 dużych w AMD.

Czemu nie dają więcej jak 8p cores?
Taki 13900k z 12p/8e to by odleciał nieżle:)

dla 13600k obstawiam że dasz 1.15v Vcore i wynik będzie taki sam tylko ze pobór spadnie do około 150W. Mysle że w każdym przypadku z tych tabelek da sie sporo W zaoszczędzić na UV.

Teraz, r1023 napisał:

dla 13600k obstawiam że dasz 1.15v Vcore i wynik będzie taki sam tylko ze pobór spadnie do około 150W. Mysle że w każdym przypadku z tych tabelek da sie sporo W zaoszczędzić na UV.

No dziś czy na Amd czy na Intelu jak sobie samemu nie ustawisz to masz piekarniki i pobór w opór. W grach to i tak nie ma znaczenia, dopóki ktoś nie odpali blendera czy cb23 wtedy się może zdziwić:)

• Smutne 1

Kiedyś się wszystko ustawiało zworkami na płycie i jakoś nikt z tym problemów nie miał ;) teraz wejście do biosu i wykonania dwóch kliknięć to już wielkie ustawienia ;) . Jak ktos gra w syntetyki albo z jakiegos niewyjasnionego powodu renderuje w blenderze na CPU to UV i po temacie.

7 godzin temu, Artok napisał:

Tak się teraz zacząłem zastanawiać, czy Fortis 3 da radę ogarnąć 13600K po undervolcie. Zapinka pod LGA 1700 kosztuje 11.90, więc cenowo opcja zdecydowanie lepsza od kupowania nowego chłodzenia. 

Zapinka zapinką, ale sprawdź na stronie SP czy jest wogóle kompatybilne z daną płytą . Jest lista płyt z którymi koliduje chłodzenie na LGA 1700.

Ja na i5 13600 zakładam Fere 5 i myśle że spokojnie ogranie po UV :)

Edytowane przez Kawabonga
9 minut temu, Kawabonga napisał:

Jest lista płyt do którymi koliduje chłodzenie na LGA 1700.

Diabli wiedzą kto tę listę układał, ponieważ są na niej wymienione płyty Z490 i Z590. A ma dotyczyć wyłącznie LGA1700.

https://www.silentiumpc.com/pl/lga1700-motherboard-compatibility-notice/

A poza tym dotyczy tylko Fortisa 5 i Fery 5. O starszych modelach ani słowa :x

Edytowane przez Artok