Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

Ale one nawet po dobrej wódzie mają takie temp. One zostały zaprojektowane do pracy ciąglej z 90°C+ 

1 godzinę temu, lukasz272015 napisał:

Dawać te raptory w testach mamy 20 czas na premierę benczmarki :D.

NDA schodzi o 15.00; z przecieków wiadomo, że 13600k wciągnął w grach nosem 12900k.

3 godziny temu, Artok napisał:

Obie wasze te hipotezy są prawidłowe @r1023

@Kawabonga

Ja jeszcze do tego dorzucę świadome wstrzymywanie się do testów Inteli 13. gen. Dziś po piętnastej lud ruszy na zakupy. 

Obejrzałem testy i zamówiłem :D

i5 13600KF + ASROCK H670 Steel Legend

Nowy biosik juz do płyty jest, wiec nie powinno być problemu :)

Godzinę temu, r1023 napisał:

ciekawe czy @joker5513 długo wytrzyma ze zmianą :D

Blacku wydał materiał o 13700K ale nie napisał nic o oc... I9 dla mnie bez sensu - po co mnie tych 10 śmiesznych rdzeni do niczego a i nie chciałbym cofnąc się na 6C do I5. Optymalny dla mnie I7. Może się skuszę ale nie mam ciśnienia.

Okazało się że obecny 9900K ogarnia jeszcze bez problemu nowe GPU więc jeżeli już coś kupię to po rocznej premii w firmie, czyli nie wcześniej niż na boże narodzenie.

A ogólnie to pewnie przesiedzę tą generację na tym co mam i poczekam aż wdrożą szerzej te magiczne "kesze" jak w R7 5800X3D. Może Intel też coś z takimi cudami pokarze. W końcu już raz z Broadwelami pokazał że ma to potencjał. Moim zdaniem oferta producentów CPU powinna iść w tym kierunku a nie owczy pęd za "wincyj rdzeniófffff". Przy czym nie ważne że procesory się topią i używają tyle prądu co grafiki.....

Na razie zarówno dla osoby pracującej na komputerze jak i dla grtacza lepsze raptor lake. AMD ma się moim zdaniem czym martwić. Pojechali sobie z cenami mobasów, żeby się to czasem Pani Lisie S(r)u nie odbiło czkawką.

• Lubię to 1
4 minuty temu, joker5513 napisał:

Blacku wydał materiał o 13700K ale nie napisał nic o oc... I9 dla mnie bez sensu - po co mnie tych 10 śmiesznych rdzeni do niczego a i nie chciałbym cofnąc się na 6C do I5. Optymalny dla mnie I7. Może się skuszę ale nie mam ciśnienia.

Okazało się że obecny 9900K ogarnia jeszcze bez problemu nowe GPU więc jeżeli już coś kupię to po rocznej premii w firmie, czyli nie wcześniej niż na boże narodzenie.

A ogólnie to pewnie przesiedzę tą generację na tym co mam i poczekam aż wdrożą szerzej te magiczne "kesze" jak w R7 5800X3D. Może Intel też coś z takimi cudami pokarze. W końcu już raz z Broadwelami pokazał że ma to potencjał. Moim zdaniem oferta producentów CPU powinna iść w tym kierunku a nie owczy pęd za "wincyj rdzeniófffff". Przy czym nie ważne że procesory się topią i używają tyle prądu co grafiki.....

Na razie zarówno dla osoby pracującej na komputerze jak i dla grtacza lepsze raptor lake. AMD ma się moim zdaniem czym martwić. Pojechali sobie z cenami mobasów, żeby się to czasem Pani Lisie S(r)u nie odbiło czkawką.

Widziałem test Blacka, on zrobił test stock, dla mnie ta generacja tak samo jak alder bez UV nie ma sensu, chore temperatury przy stock przez zawyżone napięcie, derbałer zrobił UV 13900k i fajnie mu to zbija temperatury i zapotrzebowanie na W, pewnie taki 13700k też by sporo zyskał na UV.

• Lubię to 1
1 godzinę temu, Rebelmind napisał:

Cieszymy się Twoim szczęściem! 

Jak miło :P za 80 euro poszła wymiana na ryśka 5800x3d a miałem brać 5900x, koleś z reddita z którym ostatnio pisałem,

pocisną 5900x właśnie na 5800x3d  a siedzi w mojej rozdziałce, będę się śmiał po premierze zen 4 z 3d v cache, jak gonicie te swoje intelowskie przeszczepy na wymianę bo faktycznie mam w wielu grach wzrost klatek i pełne wykorzystanie rtx 3080, z czasem i intel pójdzie w tę dodatkową pamięć podręczną, skończą się te puste gigaherce  

10 minut temu, joker5513 napisał:

No tak, tylko dlaczego nie można tego fabrycznie ustawić?

Ja tam jak już to z napięciami idę do góry :evil: we wiadomym celu :)

Widać coś z tym jest niezle pokręcone, przy UV i porządnym ustawieniu napięć masz lepsze temperatury przez co procesor działa chłodniej i nie ma opcji że zacznie zrzucać zegary.

8 minut temu, joker5513 napisał:

No i piknie! Może w temacie o czerwonych procesorach sobie dasz upust radości?

Obie platformy mają swoje wady i zalety - nie ma sensu tu wojny rozpętywać.

nie karm :D

Edytowane przez r1023
  • Haha 1