Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

5 godzin temu, Rebelmind napisał:

Rzeźnik z Bluezaretu? NDA schodzi na testy bodajże 20/10... Czekam™. 

Śledzę dosyć uważnie rynek wtórny w Se (portale aukcyjne, lokalne fora itp) i dosłownie nikt nie przesiada się Z Aldera... :/

U mnie jak na tą chwilę z euforii przeszło na totalne nie chce mi się. Już miałem nawet na premierę 4090 w koszyku ale kurde dałem sobie luz.

• Popieram 1

Chyba jakiś typ z Se śledzi ten temat, bo trafiłem dzisiaj na 12700f za ~1120 PLN (4 m-ce ma cep, full box z gw) :D

Zastanawiam się tylko czy jest szansa, że 13400/f będą w styczniu i ile musiałbym dołożyć za odsmażonego Aldera... 

Czekać? Brać? Nie spieszy się ale z drugiej strony 12700 tj OP dla mnie procek w takiej sytuacji :p

29 minut temu, Rebelmind napisał:

Czekać? Brać? Nie spieszy się ale z drugiej strony 12700 tj OP dla mnie procek w takiej sytuacji :p

A jaka jest szansa, że Szwedosi będą się przebijać ceną używanych Alder Lake? Ogólnie jak człowiek tak czyta, to jawi się przed oczami inny świat. Na Allegro jest aktualnie zawrotne 8 ogłoszeń na procesory od 12600K w górę. Cenowo to szkoda gadać. 

3 godziny temu, Rebelmind napisał:

Chyba jakiś typ z Se śledzi ten temat, bo trafiłem dzisiaj na 12700f za ~1120 PLN (4 m-ce ma cep, full box z gw) :D

To jakaś chyba alternatywna rzeczywistość :O

Ciekawe jak rynek w Norwegii, ale tam chyba lepiej niż u nas nie ma, a przynajmniej żadnych prezentów na rynku wtórnym nikt nie daje jak napisałeś... bo znajomy może niedługo będzie leciał i może być co ogarnął. 

Dziwne ze się kalkuluje oddać za pół darmo a "u nas" 10% ceny sklepowej tylko. 

8 minut temu, wid3l3c napisał:

Ciekawe jak rynek w Norwegii, ale tam chyba lepiej niż u nas nie ma, a przynajmniej żadnych prezentów na rynku wtórnym nikt nie daje jak napisałeś...

Wręcz przeciwnie. Norwegowie to potrafią wywalić na śmieci sprawny sprzęt tylko dlatego, że już go nie używają i zagraca im miejsce. Nie będą sobie zawracać dudy jakimiś aukcjami, kiedy mogą zapakować do kosza i mieć z głowy. 

Jeśli wejdziesz na odpowiednik allegro - Tradera.se - to zobaczysz ceny bardzo podobne do polskich. Tyle że ja przeglądam najczęściej bardzo podobe do naszego forum - głównie dział giełda, bo w temacie podobnym do tego najzwyczajniej nie ma z kim pogadać (tzn są ludzie, ale dyskusje są jakoś mniej wciągające). 

Rzucę kilkoma linkami jeśli się nie obrazicie:

https://www.tradera.com/en/item/341373/564905936/geforce-rtx-3080-gigabyte (typ 3. raz wystawia ogłoszenie, BZ ceny minimalnej i nikt mu tych 7500 nie chce dać; opis tragiczny, tytuł słaby) 

https://www.tradera.com/en/item/341372/563868870/gigabyte-radeon-rx-6900-xt-16gb-gaming-oc

Podobna sytuacja, tyle że tu nikt nie chce kup teraz tyle dać; typ obniża cenę po 250 Sek. 

• Popieram 1
Godzinę temu, Rebelmind napisał:

Jeśli wejdziesz na odpowiednik allegro - Tradera.se - to zobaczysz ceny bardzo podobne do polskich. Tyle że ja przeglądam najczęściej bardzo podobe do naszego forum - głównie dział giełda, bo w temacie podobnym do tego najzwyczajniej nie ma z kim pogadać (tzn są ludzie, ale dyskusje są jakoś mniej wciągające). 

Rzucę kilkoma linkami jeśli się nie obrazicie:

https://www.tradera.com/en/item/341373/564905936/geforce-rtx-3080-gigabyte (typ 3. raz wystawia ogłoszenie, BZ ceny minimalnej i nikt mu tych 7500 nie chce dać; opis tragiczny, tytuł słaby) 

https://www.tradera.com/en/item/341372/563868870/gigabyte-radeon-rx-6900-xt-16gb-gaming-oc

Podobna sytuacja, tyle że tu nikt nie chce kup teraz tyle dać; typ obniża cenę po 250 Sek. 

3063PLN za 6900xt?

Zainteresowanie nowymi Intelami zaskoczyło sklepy i dystrybucję. W Komputroniku wszystkie 13. gen są niedostępne, w morelach został tylko 13600KF w wysokiej cenie, na x-kom jedynie dwa modele są pozbawione dopisku wydłużony czas dostawy. Jeżeli ktoś chce kupić to powinien skierować się do Media Expert, tam jeszcze są.