janek20 1290 Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października a to taki problem zrobić sobie symulacje.... Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2785 Napisano 10 Października Udostępnij Napisano 10 Października A śmieli się z Zen5% U intela będzie -5% :-) 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Ziental 27 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października (edytowane) 17 godzin temu, Rebelmind napisał: Widzę, żę U5 245k (czyli i5 15600k w starego systemu) za około 1500 PLN już z VAT'em, U7 265k (i7 15700k) za 1900 PLN. W świetle tego obecne ceny 7800X3D raczej się utrzymają a 9800X3D prawdopodobnie wyjdzie po 2200-2300 PLN 7800X3D kosztuje obecnie 2000zł w większości sklepów, a w niektórych jak komputronik nawet nieco więcej. Wg. najnowszych doniesień Ryzen 9800X3D jest od 7800X3D szybszy o 20% w testach Single Thread i o 28% w testach Multi Thread. Zakładając, że ceny 7800X3D się utrzymają, Ryzen 9800X3D będąc lepszy od niego o około 24%, może kosztować 2000zł x 124% = 2480zł. Co jest dla mnie bardzo złą kalkulacją, bo zamierzam złożyć komputer na nowych procesorach od niebieskich lub czerwonych i nie chciałbym kupować bardzo drogo. W ogóle nie jestem przywiązany do ani jednej ani drugiej marki, kupię tam gdzie płyta plus procesor wyjdzie taniej. Sklepy prześcigają się w podwyżkach cen poprzednich generacji, a liczyłem na to, że po premierach ceny będą spadać. Pamiętam jak 2 miesiące temu 7800X3D kosztował w wielu sklepach 1649zł i liczyłem na to, że ta cena jeszcze troszeczkę spadnie. Bardzo się przeliczyłem. Edytowane 11 Października przez Ziental Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października 2 godziny temu, Ziental napisał: Pamiętam jak 2 miesiące temu 7800X3D kosztował w wielu sklepach 1649zł i liczyłem na to, że ta cena jeszcze troszeczkę spadnie. Bardzo się przeliczyłem. Przyjacielu, na początku sierpnia był lekko ponad 1400 PLN. Wzrosty cen to normalna relacja na słaby produkt konkurencji, niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
Ziental 27 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Kurka. 600zł podwyżki, ale ból. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2785 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Jak chcesz to po premierze 9800X3D sprzedam ci po taniości 7800X3D :-) Jakoś się dogadamy... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Jak 9800x3d będzie hitem to spadną ceny 7800x3d, w dodatku się black fraier zbliża to ceny trzeba podnieść żeby pokazać Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Przy braku konkurencji w grach ceny 7800X3D wcale nie muszą spaść, a 9800X3D może startować nawet i za 2500 PLN. Wtedy oba CPU będą się świetnie sprzedawać Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Ależ sobie prezesowa AMD to idealnie wymyśliła, co? Ni z gruszki ni z pietruszki +100$ do 7800X3D, który i tak będzie tańszy od modelu następnej generacji. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października To nie prezesowa tylko panowie w niebieskich garniturach odrobinę nie dowieźli. 16 godzin temu, wrobel_krk napisał: Janek wie lepiej od Intela nie ma to tamto. Dokładnie, @janek20pogadaj z Robertem lepiej https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_arrow_lake_wydajnosc-35726.html "Podczas sesji Q&A z dziennikarzami po prezentacji nowych CPU Arrow Lake-S, Intel przyznał, że jego nowo ogłoszone procesory Core Ultra 200S z serii będą oferowały słabszą wydajność w grach w porównaniu do procesorów AMD Ryzen 7000 z technologią „3D V-Cache”. Według Roberta Hallocka, wiceprezesa i dyrektora generalnego ds. AI i marketingu technicznego w Intelu, różnica wyniesie około 5% na niekorzyść niebieskich chipów." - wzgledem 7000X3D Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Ja sobie zobaczę powerpoint z purepc albo zweryfikowany YouTube gameplay a nie będę słuchał jakiś pogadanek. Ipc rośnie Ht wyłączają ,e core zastępuje ht więc jakim cudem ma być źle. Ledwo chwilę wcześniej się chwalili że przełom największy od 2600k.... Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października 1 godzinę temu, Rebelmind napisał: To nie prezesowa tylko panowie w niebieskich garniturach odrobinę nie dowieźli. Jakby nie było to zawsze wina intela :-) 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Mam nadzieje, że intel nie mierzył poboru na EPS crZ2K-DBAhM?si=BfMB5Mcz5Vkaizj-&t edit: kto umi wklejać yt tutaj? Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 11 Października Udostępnij Napisano 11 Października Trochę wyników. https://imgur.com/a/zc5JpY5#vnAQ5CW 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października Czyli jak co generacja "wydajność nieco większa" Kupujcie! Kupujcie! Musimy z czegoś żyć. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października 1 godzinę temu, Lord_Krecitsqa napisał: Czyli jak co generacja "wydajność nieco większa" Kupujcie! Kupujcie! Musimy z czegoś żyć. Jak narazie ten ultra 7/9 k mi się podobają :-) tylko niech te nowe pamięci ram się pojawią i może być fajny zestaw. Jeżeli wydajność w grach będzie na poziomie 14900k albo tylko trochę lepsza a w aplikacjach będzie za to spory wzrost wydajności to mnie to przekonuje bardziej niż odwrotna konfiguracja, szczególnie ze stary 12700k cały czas ma sporo luzu w grach i się nie przemęcza. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października No jako wół roboczy i do grania 285k spoko dalej większy pobór niż na AMD ale poprawa jest Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października @r1023a czego brakuje obecnej generacji 12 czy 13 ? Przypuszczam że 70% siedzi jeszcze na 10-tej a gdzie my tu gadamy o 15tej Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 12 Października Udostępnij Napisano 12 Października (edytowane) 4 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał: @r1023a czego brakuje obecnej generacji 12 czy 13 ? w grach zupełnie niczego, ale w pracy tu utniesz kilka sekund w innym miejscu znowu i się zrobi z tego trochę czasu w przeciągu dnia pracy, zawsze może być szybciej co przekłada się na ilosc wolnego czasu :-) Edytowane 12 Października przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 19 Października Udostępnij Napisano 19 Października Jakaś patologia z nowymi Yntelami się robi. Można już zamawiać np nowe i5: https://www.x-kom.pl/p/1281235-procesor-intel-core-ultra-5-intel-core-ultra-5-245k.html I teraz, jaki sens ma ten procek, jeżeli jest dostępny taki: https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k.html który po wyłączeniu HT i drobnym UV może być jednocześnie wydajniejszy, efektywniejszy energetycznie i na dodatek zdecydowanie tańszy. Czy warto dokładać 500 zł do procka za tysiaka, by mieć lepsze IGPU? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Nie jesteś Adaś targetem dla 15 gen architektury Intel Core ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Ziental 27 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) 14 godzin temu, Adames napisał: https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k.html który po wyłączeniu HT i drobnym UV może być jednocześnie wydajniejszy, efektywniejszy energetycznie i na dodatek zdecydowanie tańszy. Chyba bardzo koloryzujesz, bo następna generacja w wersji KF nie może okazać się pod każdym względem gorsza od poprzedniej i do tego dużo droższa. Gdyby tak było to byłoby to wbijanie gwoździ do trumny z Intelem w środku, zbliżający się koniec tej firmy na rynku procesorów. Edytowane 20 Października przez Ziental Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Intel obecnie ma problemy z fabrykami, dlatego część produkcji zleca u konkurencji. Gdzie tu logika? Może za jakiś czas się jednak okazać, że Intel trochę się zmieni. Cytuj Link to post Share on other sites
Ziental 27 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października (edytowane) Fabryki to trochę inny temat, komu i u kogo opłaca się produkować, a u kogo nie. Mi chodzi bardziej o parametry i osiągi samych procków w porównaniu do poprzedników. Edytowane 20 Października przez Ziental Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Października Udostępnij Napisano 20 Października Jedno z drugim jest mega związane. Procka się projektuje pod fabrykę i jej możliwości. Jeżeli na końcu projektu postanowisz sobie zmienić fabrykę, to nagle budzisz się z ręką w nocniku i projektem, który działa gorzej niż zakładano. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts