Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach Intel

Recommended Posts

17 godzin temu, Rebelmind napisał:

Widzę, żę U5 245k (czyli i5 15600k w starego systemu) za około 1500 PLN już z VAT'em, U7 265k (i7 15700k) za 1900 PLN. W świetle tego obecne ceny 7800X3D raczej się utrzymają a 9800X3D prawdopodobnie wyjdzie po 2200-2300 PLN

7800X3D kosztuje obecnie 2000zł w większości sklepów, a w niektórych jak komputronik nawet nieco więcej.

Wg. najnowszych doniesień Ryzen 9800X3D jest od 7800X3D szybszy o 20% w testach Single Thread i o 28% w testach Multi Thread.

Zakładając, że ceny 7800X3D się utrzymają, Ryzen 9800X3D będąc lepszy od niego o około 24%, może kosztować 2000zł x 124% = 2480zł.

Co jest dla mnie bardzo złą kalkulacją, bo zamierzam złożyć komputer na nowych procesorach od niebieskich lub czerwonych i nie chciałbym kupować bardzo drogo. W ogóle nie jestem przywiązany do ani jednej ani drugiej marki, kupię tam gdzie płyta plus procesor wyjdzie taniej.

Sklepy prześcigają się w podwyżkach cen poprzednich generacji, a liczyłem na to, że po premierach ceny będą spadać. Pamiętam jak 2 miesiące temu 7800X3D kosztował w wielu sklepach 1649zł i liczyłem na to, że ta cena jeszcze troszeczkę spadnie. Bardzo się przeliczyłem.

Edytowane przez Ziental
2 godziny temu, Ziental napisał:

Pamiętam jak 2 miesiące temu 7800X3D kosztował w wielu sklepach 1649zł i liczyłem na to, że ta cena jeszcze troszeczkę spadnie. Bardzo się przeliczyłem.

Przyjacielu, na początku sierpnia był lekko ponad 1400 PLN. Wzrosty cen to normalna relacja na słaby produkt konkurencji, niestety. 

To nie prezesowa tylko panowie w niebieskich garniturach odrobinę nie dowieźli. 

16 godzin temu, wrobel_krk napisał:

Janek wie lepiej od Intela nie ma to tamto.

Dokładnie, @janek20pogadaj z Robertem lepiej 

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_arrow_lake_wydajnosc-35726.html

"Podczas sesji Q&A z dziennikarzami po prezentacji nowych CPU Arrow Lake-S, Intel przyznał, że jego nowo ogłoszone procesory Core Ultra 200S z serii będą oferowały słabszą wydajność w grach w porównaniu do procesorów AMD Ryzen 7000 z technologią „3D V-Cache”. Według Roberta Hallocka, wiceprezesa i dyrektora generalnego ds. AI i marketingu technicznego w Intelu, różnica wyniesie około 5% na niekorzyść niebieskich chipów."

- wzgledem 7000X3D 

Ja sobie zobaczę powerpoint z purepc albo zweryfikowany YouTube gameplay a nie będę słuchał jakiś pogadanek. Ipc rośnie Ht wyłączają ,e core zastępuje ht więc jakim cudem ma być źle. Ledwo chwilę wcześniej się chwalili że przełom największy od 2600k....

1 godzinę temu, Lord_Krecitsqa napisał:

Czyli jak co generacja "wydajność nieco większa" 

Kupujcie! Kupujcie! Musimy z czegoś żyć.

Jak narazie ten ultra 7/9 k mi się podobają :-) tylko niech te nowe pamięci ram się pojawią i może być fajny zestaw. Jeżeli wydajność w grach będzie na poziomie 14900k albo tylko trochę lepsza a w aplikacjach będzie za to spory wzrost wydajności to mnie to przekonuje bardziej niż odwrotna konfiguracja, szczególnie ze stary 12700k cały czas ma sporo luzu w grach i się nie przemęcza.

4 godziny temu, Lord_Krecitsqa napisał:

@r1023a czego brakuje obecnej generacji 12 czy 13 ? 

w grach zupełnie niczego, ale w pracy tu utniesz kilka sekund w innym miejscu znowu i się zrobi z tego trochę czasu w przeciągu dnia pracy, zawsze może być szybciej co przekłada się na ilosc wolnego czasu :-)

Edytowane przez r1023

Jakaś patologia z nowymi Yntelami się robi. Można już zamawiać  np nowe i5:

https://www.x-kom.pl/p/1281235-procesor-intel-core-ultra-5-intel-core-ultra-5-245k.html

I teraz, jaki sens ma ten procek, jeżeli jest dostępny taki:

https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k.html

który po wyłączeniu HT i drobnym UV może być jednocześnie wydajniejszy, efektywniejszy energetycznie i na dodatek zdecydowanie tańszy. Czy warto dokładać 500 zł do procka za tysiaka, by mieć lepsze IGPU? 

• Popieram 1
14 godzin temu, Adames napisał:

https://www.x-kom.pl/p/1179923-procesory-intel-core-i5-intel-core-i5-14600k.html

który po wyłączeniu HT i drobnym UV może być jednocześnie wydajniejszy, efektywniejszy energetycznie i na dodatek zdecydowanie tańszy. 

Chyba bardzo koloryzujesz, bo następna generacja w wersji KF nie może okazać się pod każdym względem gorsza od poprzedniej i do tego dużo droższa. Gdyby tak było to byłoby to wbijanie gwoździ do trumny z Intelem w środku, zbliżający się koniec tej firmy na rynku procesorów.

Edytowane przez Ziental