Pouutsy 0 Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Witam mam problem otóż, jeżeli do płyty głównej do slotu 1,2,4 dam kość ramu to dioda miga na DRAM i system nie wstaje.., ale jeżeli dam kość na 3 slot to wszystko działa i system się włącza, natomiast jest to tylko 4gb ramu a to za mało... płyta nowa dostałem z gwarancji, a i jak kupywałem new sztuke b250m pro vdh to absolutnie nie było problemu z tym spec najważniejsza poniżej... Zasilacz Be Quiet 500w system power 8 procek i3 6100 mobo b250m pro vdh ram: 2x4gb ddr4 hyperx fury karta graf to integra ale to nie problem Pomoże ktoś? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 A jeżeli dasz do 1/3 albo 2/4 ? Oczywiście myślę o dwóch kościach... Cytuj Link to post Share on other sites
Pouutsy 0 Napisano 21 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Próbowałem, niestety nie udało się, musi być tylko jedna kość na 3 slocie bo inaczej nic z tego, ogólnie to w poniedziałek ten co będzie przychodzi mi nowa płyta główna która wcześniej zamówiłem (MSI Z170A PC MATE) i trochę się cykam, że wystąpi ten sam problem.... co mam zrobić? Bo b250m nowiutka żadne piny nie wygięte i powinna normalnie działać a tu kicha... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Oczywiście próbowałeś w tym trzecim slocie obie kości (tzn. każdą z nich) ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pouutsy 0 Napisano 21 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Oczywiście , jakby nie inaczej, po prostu może się skontaktuję w tygodniu ze sklepem, bo inaczej się nie da. Bo takiego problemu nie powinno w ogóle być, jeżeli kupywałem tą samą płytę główną na początku roku i nie było żadnego problemu z ramem, normalna instalacja i wszystko szło tu nie wiem naprawdę dlaczego tak jest, dam znać w tygodniu jak ta sprawa się potoczy, Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Jeśli masz dwie identyczne kości kupione jako zestaw pamięci Dual Channel. To sprawdź każdą kości pojedynczo Memtestem. Jeśli są ok, to i w parze muszą działać. Zanim oddasz ramy do sklepu zrób reset bios do ustawień fabrycznych zworką ClearCMOS lub przez wyciągnięcie na 2 minuty baterii z płyty głównej. Potem obsadź ponownie pamięci ram jak jest to zalecane w dual Channel i odpal ponownie komputer. Wejdź do bios i aktywuj profile pamięci X.M.P. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 22 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Pamięci są na liście obsługiwanych? Jeśli nie, zostaje wgranie nowszego BIOS do płyty głównej ( możliwe że nowy BIOS rozpozna RAM, inaczej zostają ręczne ustawienia). Cytuj Link to post Share on other sites
Pouutsy 0 Napisano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Musi być jedna kość na 3 slocie bo inaczej komp się nie odpali, wszystkie pamięci sprawdzone reset biosu zrobiony, aktualizacja biosu i nic tak jakby tylko 3 slot działał, a płyta główna nowa jest.... Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie gepardmak 697 Napisano 22 Lipca 2018 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Jeśli pojedyncza kość nie odpala w slocie trzecim to nie ma się co bawić, reklamuj płytę. Cytuj Link to post Share on other sites
Pouutsy 0 Napisano 22 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Źle się chyba zrozumieliśmy, tylko 3 slot działa reszta nie. Ale zrobie tak oddam reklamację, dziękuje za pomoc Oraz mam pytanie odnośnie single channel i dual, mam 2x4gb pracujące w dual i jeżeli dołoże kolejną kość 4gb razem 12 gb to będę miał dalej dual czy trzeba 4x4gb... Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 23 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 (edytowane) 3 kości w dualu działać nie będą. Aby uzyskać dual channel musisz mieć kości tej samej wielkości parami. Czyli np 2x4+2x4 lub 2x8+2x4 itp. Tak więc jest możliwość uzyskania 12gb działających w dualu, ale nie trzema kośćmi Edytowane 23 Lipca 2018 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
Pouutsy 0 Napisano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Ok rozumiem , wracając do tematu dziś dostałem z170 i co? Poszło jak po maśle 8gb ramu w dual, i można w końcu popykać przyjemnie, czyli ta b250 miała jakiś problem, jestem w kontakcie ze sklepem, także jestem dobrej myśli:) Pozdrawiam was wszystkich, i jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts