fillipser143 2 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) Mam kartę sapphire Radeon R9 280 i ostatnio zaczęły się z nią dziać dziwne rzeczy. W pewnym momencie gra zaczęła ścinać. Następnego dnia po uruchomieniu komputera zaczęło wyświetlać się logo windowsa a następnie na monitorze wyskakiwał brak sygnału. Komputer cały czas działa, ale obrazu nie ma. Sprawdziłem na drugim komputerze i tu komputer podczas włączania po logu windows samoczynnie się wyłączył. Ewidentnie jest z tą kartą coś nie tak. Dziwnym trafem jak zostawiłem tak komputer z brakiem sygnału po pewnym czasie sygnał wrócił a dwa programy do temperatur pokazały 100 stopni na karcie. Ponowne uruchomienie znowu rozłącza sygnał. Jutro sprawdzę czy inny port na karcie coś da, bo teraz jest HDMI sprawdzane na 3 kablach. Proszę o pomoc u z góry dziękuję. Specyfikacja Intel Core i5-4460 -AsRock B85M Pro3 -Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz -Antec VP-PC 500W Edytowane 20 Lipca 2018 przez fillipser143 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) Po tym co napisałeś,wymienić kartę...Kupowałeś ją nową ? Spróbuj na starszych sterownikach. Sprawdzałeś na innym komputerze ,miał on wgrane odpowiednie sterowniki ? Jaki masz system i czy są wszystkie aktualizacje ? Jaka była karta na tym drugim komputerze,przed twoim sprawdzaniem ? Edytowane 20 Lipca 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Jak podobne są symptomy na drugim komputerze, prawdopodobnie karta jest kaput, zostaje sprawdzenie czy wentylatory działają i wymiana pasty między chłodzeniem a GPU na GC Gelid Extreme lub Noctua NT-H1 ( nie przewodzą prądu więc bez obaw gdy skapnie gdzie nie trzeba). W ostateczności zostaje rozebrać kartę z chłodzenia postawić na kulkach z folii aluminiowej rozmieszczonych po rogach karty z GPU do góry, ustawionej na drucianej półce piekarnika, i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( bez termoobiegu) w ~190 stopniach na 9 minut, po odczekaniu aż karta sama ostygnie, nałożyć pastę na GPU i złożyć chłodzenie, testować najlepiej w benchmarku Heaven. Niestety manewry z piekarnikiem nie gwarantują naprawy, a jeśli się uda i tak zacząłbym rozglądać się za nową kartą. Cytuj Link to post Share on other sites
fillipser143 2 Napisano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Karta ma już 3 lata kupiona jako nowa. Na drugim komputerze jest dokładnie ta sama karta. Wentylatory normalnie działają cały czas. Pastę też spróbuję wymienić. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Zasilacz za słaby dla tej karty pewnie ją wykończył. Cytuj Link to post Share on other sites
fillipser143 2 Napisano 21 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 A jest za słaby? W drugim komputerze mam ten sam zestaw. Myślałem, że jest wystarczający. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 21 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2018 Tak na prawdę to ten zasilacz ma tyle mocy co dobra 400 a karta swoje pobiera. TDP 250 i 2 złączki zasilania. Nie twierdzę, że to na 100% przez niego ale jednak. Może nie tyle za słaby co za niskiej jakości. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts