gromax 0 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Witam. Ostatnio złożyłem sobie komputer i przez jakiś tydzień było wszystko ok. Od wczoraj mam dziwny problem mianowicie czasami w losowych momentach komputer się zacina i trzeba odłączyć go od zasilacza bo na przycisk reset nic się nie dzieje, a podczas włącZania komputera często nie wczytuje biosu i jest czarny ekran. Mój pc: I7 2600k Msi z77a g45 Hyperx fury 8gb Be quiet 450w Msi gtx 1050ti Samsung 500gb Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Warto obejrzeć kondensatory na płycie głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
gromax 0 Napisano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Wszystkie kondensatory na płycie wyglądają okej, nie widzę żeby chociaż jeden był wypukły Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Zasilacz nowy czy używany? Jeśli używany, to dobrze by było załatwić jakiś do podmiany. Cytuj Link to post Share on other sites
gromax 0 Napisano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Zasilacz używany, sprawdzałem też na silentiumpc vero l2 nowym i problem dalej występuje Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) Jaki system i czy całkowicie zaktualizowany ? Bios /uefi/ oraz inne sterowniki płyty głównej zaktualizowane podsystem ? Czy bios jest na ustawieniach domyślnych czy coś zmieniałeś ? Edytowane 20 Lipca 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
gromax 0 Napisano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Win 10 pro, całkowicie na nowo postawiony po zmianie sprzętu, wszystkie najnowsze aktualizacje i sterownik, bios był restartowany przed uruchomieniem komputera po raz pierwszy Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 (edytowane) "wszystkie najnowsze" - miałem na myśli WSZYSTKIE czyli od najstarszych do najnowszych...Jakie błędy krytyczne w podglądzie zdarzeń. Czy sprawdzałeś jaki jest numer biosu i czy są aktualizacje na stronie producenta płyty ? Edytowane 20 Lipca 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
gromax 0 Napisano 20 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Płytę zamówiłem już z wgranym najnowszym biosem Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell v2 1 Napisano 20 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2018 Najszybciej co możesz zrobić to spróbować wgrac jakis starszy bios do tej płyty. Możesz sprawdzić piny w sockecie czy całe, pokombinuj z pamięciami ram, jeśli masz dwie kości to sprawdź jak będzie z jedną. Możesz zrobić jakiś test obciążeniowy np occt i zobaczyć czy się nie wywali i jeśli tak to kiedy itp Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts