Skocz do zawartości

Szarpanie obrazu, lagi w FIFA 18

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez jarrino,

Recommended Posts

i5 8th, gtx 1050ti, gra zainstalowana na HDD, win 10, sterowniki aktualizowane na bieżąco w Geforce Experience, monitor fhd 60 Hz, podłączony miniDisplayPort.

Momentami są takie lagi, że nie da się grać. Zauważyłem TYLKO szarpanie w GTA V, Wiedźmin, Far Cry 5. (ustawienia dla gier automatycznie wybrane, np w fifie jest to wszytko na full)

Jak to rozwiązać? Nie jest to topowy sprzęt. Ale lagi nie powinny mieć miejsca...

Dziwna rzecz. No chyba, że źle ustawiłem obroty.

izEwy7D.png

15 min po włączeniu PC mam do 70 st. (55-70). Wykorzystanie karty od 5 do 30 %

Edytowane przez nowyuserjon

Geforce Experience - bardzo dokładnie wyczyść komputer z tego pseudoprogramu wspomagającego. Jest bardzo dużo przypadków zakłócania normalnej pracy komputera z tym programem. Od kiedy masz ten problem ? Najnowsze sterowniki,to nie znaczy,że najlepsze dla twojej karty. System ma WSZYSTKIE aktualizacje?

• Popieram 1

Od kiedy problem z szarpaniem? Od dosyć dawna, ale teraz mnie to irytuje.

Odinstalowałem ten program. Później sprawdzę czy jeszcze jest ten problem. Powiedz mi, czy to normalne, że na starce mam 50 st na karcie, a po kilkunastu minutach aż 70?! Wydaje mi się, że nie. Jest to Asus Cerberus. Jak zbić te tempy? Karta kupiona wiosną. Na dworze jest ciepło (22 st), ale czy ma to taki wpływ? Procek też ma ok 40 st. Kiedyś miał 30.

Temperatury oczywiście nie są normalne. Czy masz dobrze wentylowaną obudowę ? Czy ma ona odpowiednie odległości od np. ścian,aby był odpowiedni przepływ powietrza. Grafikę kupowałeś nową czy używaną ? Po zapewnieniu odpowiedniej wentylacji możesz zmienić pastę na procesorze. Jakie masz chłodzenie na nim ? Wydaje mi się jednak,że podstawową przyczyną jest brak odpowiedniej wentylacji...

• Popieram 1

Potrzebny będzie miernik domierzenia napięć na płycie...

I jeszcze jedno. Rozłóż go całkiem "do naga" i złóż. Co do ostatniego kabelka,chłodzenie też

Edytowane przez jarrino
  • Popieram 1

Trochę pracy będzie... a dlaczego akurat od nowa?

Miernik? Co sugerujesz?

Czy może być taka opcja, że jakiś wirus obciąża mi GPU? Czasami pokazuje mi się info z Windows Defender, że mam Trojana. Używałem AdwCleaner  i Malwarebytes, ale za dużo nie pomogło

Niektóre są opisane jako ''Wysoki'' bądź ''Poważny'', np. taki Trojan:Win32/Starter.R

Wszystko na bieżąco było usuwane. Nie mam punktów przywracania. Myślisz, że format rozwiąże tu sprawę? Teraz Defender (po przeskanowaniu) mówi, że nie ma zagrożeń. Ale skąd te temperatury... Chwilę zagrałem w Fifę, jak wyszedłem z gry miałem 70 st. Przed chwilą z 50 st w kilka sekund skoczyło do 60-70...

• Rozwiązanie

Proponuję nową instalację i nie wyłączaj punktów przywracania systemu. Co jakiś czas można część kasować. Ja już parę razy załatwiłem tak problemy z systemem bez utraty danych i ponownej instalacji. Możesz na początku, kiedy nie ma problemów zrobić i nazwać taki punkt ręcznie.

• Popieram 1

Tak tylko najpierw zaktualizuj system i sterowniki płyty głównej,bios.Przed formatem możesz jeszcze sprawdzić, co czy coś nie obciąża procesora,karty graficznej ,kiedy nic nie robisz na komputerze. Czy wprowadzałeś jakieś zmiany w biosie ? Jeśli tak,to ustaw na domyślne (default).

• Popieram 1
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...