wilk669 39 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jak w temacie. Planuję dość burżuazyjną rozbudowę mojego PC o dysk SSD na gry. System hula na iridium pro, ale wolę mieć fizycznie osobny nośnik an gry i osobny na system (wiem, ze się zmieści jedna, albo 2 gry na 240 iridium) Warunki jak w tytule. Od razu powiem, że mam już pewnego faworyta, ale chciałbym kilka opinii o nim usłyszeć, bo firmy nie znam: https://www.morele.net/dysk-ssd-intenso-512gb-sata3-3812450-732885/A jest dośc tani jak na kości MLC Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 już sam bym wolał używki szukać, TLC, lub dołożyć 100zł do BX300, bo przy kontrolerze S8 w tym intenso, to to wydajności mieć nie będzie odczyt 4K 38,000 IOpszapis 4K 25,000 IOps są 2 wersje tego SSD , wersja top ta którą pokazałeś to 512GB s8 + 19nm MLC toshiby, high performance to 480GB ona jest na TLC. można się też zastanowić nad TLC np MX500 / MX300 Oczywiście wydajność jako SSD tylko pod gry, bez obciążenia systemem, może być zupełnie zadowalająca, no ale super wydajności tu nie szukaj, czy stabilności zapisu. Cena / wydajność nie jest to dobry SSD, za to świetny cena / pojemność z MLC. Cytuj Link to post Share on other sites
wilk669 39 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Dokładanie 100zł to dużo jak an dysk ssd pod dane. Zwłaszcza, ze cokolwiek bym nie wsadził, bedzie lepsze niz HDD. Ale pytanie 1. Co to te wartości IOps i ile w sumie powinny wynosić? No i kwestia 2. Polecasz poniżej kości TLC, a w wątku o polecanych dyskach i wszędzie indziej mówią, ze TLC to zło i tak dalej. Dlatego spojrzałem an dyski MLC. Ale być może TLC to zło i tak dalej tylko na system? Tak czy sdiak, rozszerzajac ogląd o TLC, fajnie sie prezentuje Adata, która ejst tańsza i ma lepsze transfery https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-ulitimate-su650-480gb-sata3-asu650ss-480gt-c-1720425/ Wprawdzie nigdy mi się nie kojarzyli z kosmiczną jakościa, ale może ten jest całkiem przyzwoity Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Bo tu mówisz o tanim SSD nie pod system, oraz z mało ważnymi danymi (gry), bez dużej ilości zapisów, więc można rozważyć TLC jako opcję.( mniejsze zło ) Iops w tej formie prawie nic nie mówi Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts