Skocz do zawartości

Zasilacz 600-650W ~500zł

Recommended Posts

Jakiś czas temu wentylator w zasilaczu zaczął się tłuc, a teraz pojawiły się resety pod obciążeniem, więc wygląda na to, że nadszedł czas na nowy zasilacz (co prawda, jest jeszcze opcja, że to karta graficzna, ale zasilacz jest bardziej podejrzany, bo ma 4 lata, a grafa - parę miesięcy).

Budżet: ok. 500zł
Procesor: i7-8700k
Karta Graficzna: 1080ti EVGA FTW3 Hybrid
Czy podkręcasz: tak, cpu i gpu.
Czy planujesz multi-GPU: nie
Specjalne wymagania: absolutna cisza, najlepiej tryb pasywny w idle. Może nie być modularny, obudowę mam bez okna z dużą ilością miejsca na kable, a jak się nie da kabla odpiąć, to go przynajmniej nie zgubię.

Rozumiem, że Prime > Focus?

To 650W to i tak jest już spory zapas, zestaw bierze ze ściany okolice 250-300W przy normalnym użytkowaniu, przy torture testach widziałam może z 400 i trochę.

550W wystarczało, dopóki się nie zaczęło sypać. Chociaż teraz to nie wiem, czy to nie grafa jednak, przełożyłam starą 1080 i jak ręką odjął, nawet po wrzuceniu z powrotem oc procka i grafy (pozdejmowałam, jak się zaczęły resety) i nawet pod pełnym obciążeniem cpu+gpu nic się nie dzieje, a wcześniej wystarczyło, że grafika wskoczyła w grze na 100% (bez oc) i był reset. To możliwe, żeby była aż taka różnica między poborem mocy 1080 a 1080ti? (wg strony nvidii to 180w dla 1080 i 250w dla 1080ti, ale to są moce maksymalne, wiec nie wiem, jak się ma sprawa przy normalnym użytkowaniu).

Edytowane przez iamnotreal

Tak Prime jest lepszy. Focusa można porównać gdzieś do Corsaira RMx to ta sama półka. Seria Prime od SeaSonica to lepsza jakość wykonania, elektrycznie najlepszy zasilacz na rynku z tych nie cyfrowych.

G450M ma 408W na linii +12V więc możliwe że nie wyrabiał. Różnica pomiędzy tymi GTX'ami w poborze może dobijać do 80W w zależności od wersji.

85968.png

Edytowane przez smoke

Zestaw siedzi na XFX XTR 550W, który - w teorii i według naklejki przynajmniej - ma 540W na +12V. Swego czasu dawał radę 2x gtx 970 w sli i podkręconej i7-4790k, ale to było dwa lata temu, a zasilacze nie starzeją się jak wino niestety. Przez parę miesięcy (od kwietnia) z 1080ti było okej też, dopiero w ostatnich paru dniach się zaczęły cyrki.

No nic, wezmę tego Prime'a, nawet jeżeli się finalnie okaże, że to jednak grafika, to i tak zasilacz zbliżał się do końca żywota/gwarancji. A jak zasilacz, to gwarancja jeszcze działa parę miesięcy, może mi wymienią na nowy albo coś.

Edytowane przez iamnotreal

Kup watomierz, wydatek 30-50 zł, przestaniesz zgadywać jakie pobory ma Twój zestaw.

W jakich częstotliwościach pracuje procesor?

Reset masz tylko w grze, pod pełnym obciążeniem GPU?

To się dzieje natychmiast czy po jakimś czasie od osiągnięcia maksymalnego obciążenia?

Pożyczyłam watomierz.

Z 1080 i oc procka (4,8) po odpaleniu gry pokazuje okolice 300W, w porywach do 350W. Na pełnym teście obciążeniowym z podkręconą grafiką i procesorem - ok. 400-420W. W tej konfiguracji wszystko działa bez problemów.

Z 1080ti nie jestem w stanie sprawdzić, bo jakakolwiek próba obciążenia do 100% to natychmiastowy crash (nie ważne, czy grą czy benchmarkiem), najwięcej na watomierzu co widziałam to jakieś 350w, ale nie wiem, czy się zdąży zaktualizować o pobór tuż przed resetem. To samo się dzieje nawet po underclocku grafy (wszystko na minimum w afterburnerze, power limit na 70%).

Zaczęło się od tego, że w zeszłym tygodniu kilka razy zgasł monitor w trakcie gry, na kilka sekund (tak, jakby nie dostawał sygnału, nie że power off), ale nie byłam wtedy jeszcze pewna, czy to nie wina kabla albo czegoś w tym guście, a objawów nie udało mi się zreplikować później. Kilka dni po tym zaczęły się resety i to już nie na zasadzie zdarzeń losowych, tylko 10/10 przypadków.

Dziennik zdarzeń twierdzi, że prawdopodobny powód to utrata zasilania. Na pewno nie jest to kwestia temperatur, grafa ma 30'C w idle i nie zdąża się nawet zagrzać powyżej 40'C.

Po włożeniu 1080ti do kompa brata dzieje się to samo (6700k, zasilacz smart se 530w).

Zasilacz nowy kupię i tak, bo w obecnym tłucze się wentyl od jakiegoś czasu i mnie irytuje (a rozkręcać nie chcę, bo jest jeszcze na gwarancji), ale po wczorajszych operacjach jestem prawie pewna, że to jednak grafika.

w hwinfo64 jakie są napięcia dla 5V i 12V w idllu no i pod obciążeniem.

"Po włożeniu 1080ti do kompa brata dzieje się to samo (6700k, zasilacz smart se 530w)."

Dzieje się tak, ponieważ brata zasilacz( z resztą twój też) nie spełnia min. wymagań karty graficznej dla referencyjnej wersji  jest to 600W (ok.50 Amper dla linii 12V)

Zapewne to winna zasilacza, na 90%.

min. to 650W 400 zł

https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-toughpower-grand-rgb-650w-ps-tpg-0650fpcgeu-r-1111105/

750W 440 zł

https://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-toughpower-grand-rgb-750w-ps-tpg-0750fpcgeu-r-1111106/

obydwa zasilacze posiadają funkcje smart zero fan(z możliwością włączenia/wyłączenia) działającą do 20% obciążenia komputera. Zakładając że twój zestaw w idllu będzie pobierał maks 120W, to dla 750W jest 16%, a dla 650W jest 18,5%

Dzieje się tak, ponieważ brata zasilacz( z resztą twój też) nie spełnia min. wymagań karty graficznej dla referencyjnej wersji  jest to 600W (ok.50 Amper dla linii 12V)

Bzdury, akurat taki XFX XTR 550W przy takim konfigu ma jeszcze spory zapas.

obydwa zasilacze posiadają funkcje smart zero fan(z możliwością włączenia/wyłączenia) działającą do 20% obciążenia

Na co mu PSU z symbolicznym trybem pasywnym?

Specjalne wymagania: absolutna cisza

W/w TT cichy nie jest i nijak ma się on do Focus Gold 750W.

Seasonic ma lepszą regulację napięć i jest cichszy

Prime Ultra Gold 650W za 500zł pod względem zapasu mocy i jakości to optymalny wybór.

zasilacz XFX XTR, którego masz, ma najprawdopodobniej jeszcze gwarancje , producent deklaruje że zasilacz posiada 5-letnią gwarancje.

Bzdury, akurat taki XFX XTR 550W przy takim konfigu ma jeszcze spory zapas.

Na co mu PSU z symbolicznym trybem pasywnym?

W/w TT cichy nie jest i nijak ma się on do Focus Gold 750W.

Seasonic ma lepszą regulację napięć i jest cichszy

Prime Ultra Gold 650W za 500zł pod względem zapasu mocy i jakości to optymalny wybór.

majster to się nazywa pół pasywny tryb pracy, jak się umie liczyć, to się dobierze odpowiedni zasilacz, że tryb pasywny tam gdzie ma być czyli w spoczynku (przeglądanie internetu czy też oglądanie filmów), będzie działał jak należy. 

xfx 550W z kartą graficzną 1080ti działał na granicy swojej wytrzymałości, teraz dochodzi do kresu swojego żywot, bo wykończyła go karta graficzna. 

Gdybyś umiał czytać, to byś wiedział, że to jest Autorka XD  

Edytowane przez tazik21

Niestety, znowu wypisujesz głupoty i nie obejdzie się bez warna, mocno zasłużonego.

jak się umie liczyć, to się dobierze odpowiedni zasilacz, że tryb pasywny tam gdzie ma być czyli w spoczynku (przeglądanie internetu czy też oglądanie filmów), będzie działał jak należy

A Ty nie potrafisz i wyskakujesz z nietrafną propozycją, która nijak się ma do wymagań zainteresowanego. Nie po to wydaje się 400-500zł na zasilacz by był tylko niesłyszalny w idle, ale również pod obciążeniem.

xfx 550W z kartą graficzną 1080ti działał na granicy swojej wytrzymałości, teraz dochodzi do kresu swojego żywot, bo wykończyła go karta graficzna. 

Bzdet ciąg dalszy.

Gdybyś umiał czytać, to byś wiedział, że to jest Autorka XD  

Błaznów tutaj nie potrzeba. Zrobisz sobie mały urlop od forum, dobrze radzę, przemyśl swoje zachowanie. Następnym razem taryfy ulgowej nie będzie.

• Popieram 3