dawid72622 3 Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Witam, obecnie posiadam dysk ADATA Premier PRO SP920 256GB i płytę główną MSI B360 PRO-VDH. Zauważyłem że załadowanie systemu zajmuje około 35 sekund. Wcześniej przed zmianą płyty głównej, procka i ramów. było to około 15-20 sekund. No i po chwilowej analizie, zauważyłem, że żeby samo logo MSI (czyli płyty głównej) się pokazało, potrzebuje 13-17 sekund, a wcześniej to tylko czarny ekran. Na poprzedniej płycie, czyli MSI B75MA-E33 było to około 4 sekund. No i teraz rodzi się pytanie: czy to jest normalne w nowych płytach, czy może coś jest nie tak z moją konfiguracją? Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
komputerowiec2 0 Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Zaktualizuj bios. Powinno pomóc. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid72622 3 Napisano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Zaktualizuj bios. Powinno pomóc. Bios aktualizowałem niedawno i w sumie wcześniej nad tym nie myślałem, ale tak się działo chyba od nowości, czyli już 2 miesiące (płyta zakupiona w kwietniu i 2 razy był już aktualizowany bios), chociaż wcześniej nie zwracałem na to uwagi, ile się system ładował, dopiero teraz jakoś sobie uświadomiłem, że jest gorzej. Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Płyty z dyskami SSD powinny zamykać się w 10 sekundach od włączenia do pokazania ekranu logowania. Sprawdź czy masz włączoną funkcję Fast Boot w UEFI. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid72622 3 Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Płyty z dyskami SSD powinny zamykać się w 10 sekundach od włączenia do pokazania ekranu logowania. Sprawdź czy masz włączoną funkcję Fast Boot w UEFI. Z tymi 10 sekundami to może i tak by było, gdyby nie tak jak wyżej napisałem, że samo logo MSI pokazuje się po 13 sekundach. Zrobiłem pierwszy format po wymianie podzespołów i jest trochę lepiej (musiałem zmienić dysk na gpt), ale z tym logiem MSI nic się nie zmieniło. A tak, to po tych 13 sekundach, kiedy do pracy wkracza SSD, to wszystko szybko przebiega. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Drogi autorze.W UEFI(BIOS) powinna być możliwość wyłączenia tych powitalnych pierdół. Cytuj Link to post Share on other sites
dawid72622 3 Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Drogi autorze.W UEFI(BIOS) powinna być możliwość wyłączenia tych powitalnych pierdół. chodzi o te ustawienia fast boot? Teraz ustawiłem to i jakieś wsparcie dla windowsa 10 i rzeczywiście czasy spadły do 16 sekund, co jest już chyba dobrym wynikiem nie? Teraz ładowanie tego loga MSI trwa około 10 sekund. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez dawid72622 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Właśnie chodzi o wyłączenie "przywitania" MSI. Ja w swoim Gigabyte wyłączam bez problemu i to daje ładnych parę sekund Cytuj Link to post Share on other sites
dawid72622 3 Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Właśnie chodzi o wyłączenie "przywitania" MSI. Ja w swoim Gigabyte wyłączam bez problemu i to daje ładnych parę sekund Chodzi o opcję "wyświetl logo na całym ekranie"? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts