amator123 0 Napisano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Witam, kupiłem nowy komputer, po złożeniu i podłączenia do monitora przez hdmi nie ma obrazu. Komputer się włącza, działa wentylator od chłodzenia procesora i słychać jak dysk pracuje, nic poza tym. Monitor: https://www.morele.net/monitor-lg-27md53-27md53d-pz-3d-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-613184/ Komputer:https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=314345 Na starym komputerze monitor pracuje normalnie, wiec to nie jego wina raczej. Dodaje jeszcze zdjęcie jak jest wszystko podpięte do mobo, choć jestem pewien, że wszystko jest dobrze. https://imageshack.com/a/img922/7735/I2LBI2.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Komputer nie działa, bo nie masz podłączonego zasilania pod procesor. Na zdjęciu jest to wtyczka ośmiopinowa w prawym górnym rogu przy chłodzeniu procesora. Druga sprawa, to powinny być obsadzone banki pamięci 2-gi i 4-ty licząc od procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
amator123 0 Napisano 22 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Po podłączeniu zasilania cpu i zmienieniu kolejności dalej to samo. Edit. dysk HDD jednak nie działał.Podłączyłem starą kartę graficzną i sprawdziłem przed HDMI i DSUB, dalej to samo. Ktoś ma jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
sokar11 22 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Po podłączeniu zasilania cpu Sprawdz czy podłączyłeś prawidłową wtyczke 4+4 a nie od karty graficznej 6+2. Spróbuj uruchamiac z 1 kostka pamięci, zresetuj bios zworką, widząc że już na początku nie podłączyłeś zasilania CPu to można jeszcze wiele sie spodziewać błedów składania tego komputera. Zawołaj kogoś kto ma pojęcie i niech sprawdzi podłączenie wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
amator123 0 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Podłączona 4+4, pisz na niej nawet CPU. Nie mam nikogo takiego, ale jednak sam coś ogarniam. Po prostu zrobiłem głupi błąd i podłączyłem do zasilania procesora wtyczkę 6+2 zamiast 4+4 ale po podłączeniu prawidłowej dalej nic. Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 A czy podłączyłeś wtyczki włącznika power i reset? Czynności oczywiste, ale po poprzednich błędach warto zapytać. Cytuj Link to post Share on other sites
sznib 887 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Po prostu zrobiłem głupi błąd i podłączyłem do zasilania procesora wtyczkę 6+2 zamiast 4+4 ale po podłączeniu prawidłowej dalej nic. Czy po tym błędnym podpięciu włączyłeś komputer? Cytuj Link to post Share on other sites
amator123 0 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Wszystko jest podłączone. Komputer się włącza, działają wszystkie wentylatory. Resetowanie biosu przez wyjęcie baterii i przez zworkę też nic nie daje. Jedyne co to dioda na obudowie, która sygnalizuje pracę dysku nie świeci się ani nie mruga. Czy może to być uszkodzona płyty główna? Czy po tym błędnym podpięciu włączyłeś komputer? Nie uruchomił się nawet przy podpiętej wtyczce 6+2 Cytuj Link to post Share on other sites
PiRazyDrzwi 27 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Jeżeli podpiąłeś złą wtyczkę i próbowałeś odpalić, to mogłeś coś spalić. Cytuj Link to post Share on other sites
amator123 0 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Wydaje mi się, że płyta główna była uszkodzona od początku, bo kupiłem ją osobno na allegro, niby nowa ale dosyć tanio. Kupię nowe mobo i zobaczę co i jak. Cytuj Link to post Share on other sites
PiRazyDrzwi 27 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 (edytowane) Jeżeli źle podłączyłeś wtyczki, to prawdopodobne, że ty ją spaliłeś. Oby procek był cały, bo już taką sytuację widziałem, że siadł razem z płytą. Nie ma chyba innej opcji, jak sprawdzić na nowym MOBO, tylko sprawdź wtyczki cztery razy. Edytowane 25 Czerwca 2018 przez PiRazyDrzwi Cytuj Link to post Share on other sites
xbk123 818 Napisano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Sprawdź jeszcze na zintegrowanej grafice - ustaw w biosie odpowiednio. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts