stalker44 2 Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 To jak to jest z tym i5-6600K da się go podkręcić? widziałem że ludzie robili oc do 4.5ghz a jako że mam monstrualne chłodzenie które się marnuje i wszystko jakoś średnio chodzi to myślałem o OC z tego co się dowiedziałem to nie da się na zwykłej płycie Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 13 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 A jaka masz płyte? Procesory z k da się podkręcić lecz nie na każdej płycie jest taka opcja. Potrzebujesz płyty Z170/Z270 Link to post Share on other sites
stalker44 2 Napisano 13 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 A jaka masz płyte? Procesory z k da się podkręcić lecz nie na każdej płycie jest taka opcja. Potrzebujesz płyty Z170/Z27 mam H110M-S2-CF a jest podkręcając ram przyspieszę jakoś ten komputer? bo jak na i5-6600K działa trochę powoli a przy bardzo wymagających procesach nawet nie wykorzystuje pełnej mocy (jakies75 jak nie mniej) lagi na pulpicie są a procesor sobie nic z tego nie robi :< Link to post Share on other sites
lukegru 11 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 na tej płycie nic nie podkręcisz ten procek spokojnie 4.4 - 4.5 robi. Ale po co kupować procek z k i wsadzać, do płyty która nie daje możliwości podkręcania to ja nie wiem. Ramu też nie podbijesz bo nie ma na czym (płyta). Lagi to nie masz od procka czy ramu, ale raczej od dysku - talerzowiec? Masz tam ssd czy nie? Link to post Share on other sites
stalker44 2 Napisano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 na tej płycie nic nie podkręcisz ten procek spokojnie 4.4 - 4.5 robi. Ale po co kupować procek z k i wsadzać, do płyty która nie daje możliwości podkręcania to ja nie wiem. Ramu też nie podbijesz bo nie ma na czym (płyta). Lagi to nie masz od procka czy ramu, ale raczej od dysku - talerzowiec? Masz tam ssd czy nie? zwykły talerzowiec, a płyte kupiłem gównianą bo nagle musiałem uciąć budżet który był na pc. tak samo nie kupiłem grafiki jeszcze Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 więc wymień płytę główną na chipset Z albo zostań przy H110, sprzedaj procesor oraz duże chłodzenie i kup model bez K z fabrycznym chłodzeniem albo w jedną stronę albo w drugą, bo obecny zestaw jest bez sensu 1 Link to post Share on other sites
Pafel 85 Napisano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Najlepiej dokupić ssd i postawić na nim system. Lagi powinny zniknąć. W przypadku dalszego dyskomfortu Możesz spróbować też sprzedać i5 6600k i kupić i7 6700, 8 wątków robi świetną robotę serio. Ale jak ty nawet grafiki nie masz to nie wiem do czego ten komp Ci służy ? filmiki na youtubie oglądasz ? W każdym razie zacznij od zmiany HDD na SSD Link to post Share on other sites
stalker44 2 Napisano 15 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2018 Najlepiej dokupić ssd i postawić na nim system. Lagi powinny zniknąć. W przypadku dalszego dyskomfortu Możesz spróbować też sprzedać i5 6600k i kupić i7 6700, 8 wątków robi świetną robotę serio. Ale jak ty nawet grafiki nie masz to nie wiem do czego ten komp Ci służy ? filmiki na youtubie oglądasz ? W każdym razie zacznij od zmiany HDD na SSD komp mi służy do grania w starsze gry, crysis 3 na niskich jest grywalny,bf3/bf4 z csgo nie ma problemu ponad 120fps nie wiem czy ma sens sprzedawać procesor i kupywać mocniejszy, mam w planach kupić kartę graficzną pokroju gtx 960 na sdd nie mam kasy, ledwo dozbieram do grafiki która jest podstawą dla mnie. więc wymień płytę główną na chipset Z albo zostań przy H110, sprzedaj procesor oraz duże chłodzenie i kup model bez K z fabrycznym chłodzeniem albo w jedną stronę albo w drugą, bo obecny zestaw jest bez sensu wiem że jest bez sensu. zastanawiałem się nad sprzedażą ale na dzień dzisiejszy było by to dla mnie mało opłacalne. płytę główną będę najprędzej wymieniał bo żadna większa karta graficzna się do obecnej nie zmiesci, chłodzenie jest bardzo bardzo duże, nie ja wybierałem, kiedyś sie na tym tak nie znałem i dałem sobie wcisnąć takie w sklepie stacjonarnym komputronik Link to post Share on other sites
Pafel 85 Napisano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2018 (edytowane) Karta graficzna nie zmieści się do płyty głównej ? XD co ty jarasz, też chcę Kupuj grafikę i stawiaj system na ssd. Wtedy będzie ok. Edytowane 16 Czerwca 2018 przez Pafel Link to post Share on other sites
stalker44 2 Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Karta graficzna nie zmieści się do płyty głównej ? XD co ty jarasz, też chcę Kupuj grafikę i stawiaj system na ssd. Wtedy będzie ok. hahah miałem na myśli że nie zmieści się razem z chłodzeniem które jest tak wielkie i wydajne że po odłączeniu wentylatora sam radiator trzymal cpu średnio na 40 stopniach przy grze XD prawie zasłabnia on wejscie na karte Link to post Share on other sites
Ravvv1306 32 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Kozacki temat. Co jeden post dowiadujemy się o kolejnym komponencie jako masz w PC. cs:go to Ci na g4560 te 120 klatek uciagnie a nawet stałe 150 w porywach do 250. Dodatkowo wiemy że masz wielkie i wydajne chłodzenie, ale jakie? Nie wiem jak zabierałes się do składania kompa, ale dobrze będzie wypisać co tam masz, a my możemy pomóc Ci i doradzić co najlepiej jest z tym zrobić. Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Ravvv1306 Link to post Share on other sites
Pafel 85 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Dodatkowo wiemy że masz wielkie i wydajne chłodzenie, ale jakie? No jak to nie wiesz ? Wielkie i wydajne aż karta graficzna się nie mieści. A dokładniej mówiąc to: miałem na myśli że nie zmieści A za chwilę : prawie zasłania on wejscie na karte Tak więc karta się nie zmieści bo slot jest PRAWIE zasłonięty... Link to post Share on other sites
lukegru 11 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 ssd potaniały bardzo za 120 zł kupisz 120gb, to na tą chwilę najrozsądniejsza opcja upgrade twojego kompa jeszcze nie spotkałem się z chłodzeniem proca które zasłoniło by port na kartę graficzną, co ty masz za cudo? Link to post Share on other sites
stalker44 2 Napisano 23 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 tak, większe karty się nie zmieszczą bo radiator praktycznie nachodzi na gniazdo karty graficznej. nie mam jak zrobić zdjęcia ale załącze rysunek żeby to jakoś przedstawićhttps://imgur.com/a/WbxGptL Link to post Share on other sites
Pafel 85 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Ja widzę że ten slot to jednak wolny, karta przecież nie odstaje do góry tylko do dołu. No ale jak chłodzenie procesora ma praktycznie leżeć na karcie to trochę lipa. Rysunek kozacki Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Jakiś administrator może to zamknąć? Beka beką, ale uderza to w poziom tematów poruszanych na forum. Bądźmy poważni, zgłaszam temat. @Edit, jest jeszcze dział Off Topic - odpowiednie miejsce dla tego tematu. Lukgru powyżej pisał, że 120gb dysk ssd jest najlepszym wyjściem. Nie, nieopłacalnym. Lepiej dołożyć do 240 gb wersji Edytowane 23 Czerwca 2018 przez Bichits Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 (edytowane) stalker44 podaj dokładnie jakie masz komponenty. Rysunek kozacki, ale uwierz ze są tu ludzie którzy mając informacje o bebechach kompa będą w stanie doradzić Ci w każdym aspekcie. Najważniejsze wiedzieć z czym się ma do czynienia. Sprawdź fakturę i przepisz co kupiłeś, ściągnij jakiś program który zidentyfikuje części twoje komputera... daj osobom które chcą Ci pomóc jakieś konkretne informacje (Rysunek kozak ). Edytowane 23 Czerwca 2018 przez Morfiks Link to post Share on other sites
rafal12322 5840 Napisano 23 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 Nie widzę dalszego sensu prowadzenia tej dyskusji która zbacza już na zupełnie inny tor niż wskazuje nazwa tematu więc zamykam. Jeśli będzie jakieś sensowne uzasadnienie do ponownego otwarcia wtedy pisać. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts