davidoff 153 Napisano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Cześć, Mam pytanie może dość nietypowe jaką temperaturę wytrzymują dyski ? Na strychu latem panuje temperatura ok 35st a zimą ok 8st Testy jakie są przeprowadzane na dyskach zapewne są w temp. otoczenia 22-24st , podczas pracy dysk wg testów ma ok 34st a spoczynek 27st. Czy mogę na strychu mieć NAS w takich warunkach ? nie wiem jak mocno nagrzeją się dyski przy temperaturze otoczenia 35st w czasie pracy 24/7 czy taka temperatura nie wypłynie na ich żywotność ? Edytowane 11 Czerwca 2018 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Raczej wpłynie. Ja mam takiego Qnapa z 4 dyski 4 TB WD RED - mają 34 stopnie w dość ciepłym pomieszczeniu. Mam jeszcze PC w rackowej obudowie bez specjalnego chłodzenia z trzema Seagate takie jak twoje spięte w RAID 5. Jak komputer nic nie robi, to temperatura wynosi jakieś 41 stopni. Wsadź tego nasa i poobserwuj. Ja bym w każdym bądź razie nie przekraczał 35 stopni na dyskach. Już lepiej schować to do piwnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Rozumiem, niestety nie mam piwnicy schowam go do garderoby albo koło komputera postawie. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 NAS jest ciągle włączony, dyski się usypiają? Ogólnie niskich temperatur się obawiaj bardziej niż wysokich, jak nas usypia dyski. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts