derecz 0 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Witam, Mój zestaw: zasilacz - Chieftec GPS-600A8 600W 80+ ram 2x4GB 1 HDD 3,5” 1TB 1 HDD 2,5” DVD RW płyta MSI 870-C45 dodatkowa karta sieciowa procek Phenom II X4 960T 3 GHz chłodzenie box - podkręcony na 3.8 temperatura w stresie ~50 stC MSI Radeon R9 270X 2048MB 256bit Gaming podkręcona temperatura w stresie ~65 stC dodatkowo w obudowie 3 wentylatory 120 mm Objawy: podczas grania komputer się sam resetuje. Temperatury w tym momencie nie są wyższe niż podane powyżej. Reset jest też dziwny ponieważ po nim słychać tylko szum wentylatorów, dyski nie pracują, system się nie ładuje, karta nic nie wyświetla (na monitorze brak sygnału) - trzeba wcisnąć przycisk reset i wtedy podnosi się prawidłowo. Co ważne - takie resety mam od miesiąca i zaczęły się jeszcze zanim podkręciłem procka i grafe! Po podkręceniu są dużo częstsze. Jakieś pomysły odnośnie przyczyny? Pozdrawiam derecz Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Puść mu OCCT power suply test i zobacz czy się wyłączy. Wentylator na zasilaczu sprawny ? Próbowałeś czyścić zasilacz sprężonym powietrzem ? Cytuj Link to post Share on other sites
derecz 0 Napisano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Puść mu OCCT power suply test i zobacz czy się wyłączy. Wentylator na zasilaczu sprawny ? Próbowałeś czyścić zasilacz sprężonym powietrzem ? Dzięki - sprawdzę OCCT i dam znać Wentylator sprawny komp jest czyszczony przynajmniej raz w roku a jak bym musiał wymienić to zakup jakiegoś 650W (np. SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W) wystarczy na przyszłe modernizacje bebechów? Edit Occt Power suply test - po 3 minutach reset Czyli zasilacz? Jeśli tak to pytanie jak wyżej - czy SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W będzie wystarczający dla aktualnej konfiguracji oraz rozbudowy w najbliższej przyszłości Czy może Seasonic FOCUS Plus Gold 850W (SSR-850FX)? Edytowane 17 Maja 2018 przez derecz Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Reset jest też dziwny ponieważ po nim słychać tylko szum wentylatorów, dyski nie pracują, system się nie ładuje, karta nic nie wyświetla (na monitorze brak sygnału) - trzeba wcisnąć przycisk reset i wtedy podnosi się prawidłowo Po czym wnosisz że to reset? Wygląda jakby się po prostu gpu wyłączało, masz jakąś inną kartę na podmianę? Tym bardziej prawdopodobne że zdarza się podczas grania więc sprawdziłbym najpierw od tej strony. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 reset wygląda tak, że komputer nagle ucicha w sekundę, jakby ktoś prąd odciął ? Jak tak, to zasilacz jest pierwszym podejrzanym, pewnie się któryś kondensator skończył... SeaSonic PRIME Ultra Gold 650W oczywiście, jak chcesz taniej, to 550W wersja też spokojnie starczy z olbrzymim zapasem, jest dziś w promocji w proline za 399zł Gdyby się jakimś cudem okazało, że to nie to i nadal się resetuje, to zawsze możesz zwrócić... Ale jak się wyłącza tak jak wyżej, to raczej zasilacz, sam tak miałem z taganem. Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Nic lepszego od SSR-550GD2 nie kupisz w tej cenie, radzę skorzystać z promocji. Edytowane 17 Maja 2018 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
derecz 0 Napisano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 (edytowane) Po czym wnosisz że to reset? Wygląda jakby się po prostu gpu wyłączało, masz jakąś inną kartę na podmianę? Tym bardziej prawdopodobne że zdarza się podczas grania więc sprawdziłbym najpierw od tej strony. dźwięk taki jak przy zaniku prąd i przestaje odpowiadać na ping a jak podczas testu OCCT byłem połączony przez pulpit zdalny to rozłączyło połączenie reset wygląda tak, że komputer nagle ucicha w sekundę, jakby ktoś prąd odciął ? Jak tak, to zasilacz jest pierwszym podejrzanym, pewnie się któryś kondensator skończył... oczywiście, jak chcesz taniej, to 550W wersja też spokojnie starczy z olbrzymim zapasem, jest dziś w promocji w proline za 399zł Gdyby się jakimś cudem okazało, że to nie to i nadal się resetuje, to zawsze możesz zwrócić... Ale jak się wyłącza tak jak wyżej, to raczej zasilacz, sam tak miałem z taganem. Nic lepszego od SSR-550GD2 nie kupisz w tej cenie, radzę skorzystać z promocji. a w porównaniu z Seasonic FOCUS Plus Gold 850W (SSR-850FX) który jest za 500 zł? Mogę wydać te 100 zł więcej jeśli będę miał spokój na dłużej z zapasem mocy - nie chciałbym za rok, dwa przy wymianie bebechów (a pewnie poleci wszystko bo ten zestaw już raczej pod rozbudowę nie podchodzi) kupować nowego zasilacza. Nowsze podzespoły potrzebują coraz więcej mocy? Edytowane 17 Maja 2018 przez derecz Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Nie jesteś w stanie nijak przekroczyć 450w na pojedynczym GPU więc nie ma takiej potrzeby. Ja sam wprawdzie kupiłem właśnie seasonica 750w, ale to ze względu na wyższy tryb pasywny, jeżeli chodzi o samo zabezpieczenie zasilania to nie ma potrzeby kupować tak mocnego Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Seasonic PRIME Ultra to najwyższa półka, nie ma lepszych zasilaczy (poza cyfrowymi) FOCUS jest jakościowo słabszy od niego. Jeśli chodzi o moc zasilacza 550W spokojnie ogarnie każdy zestaw z pojedynczą kartą. W przyszłości karty będą coraz to mniej prądożerne i zasilacz o takiej mocy poradzi sobie na luzie z każdą. Większa moc jeśli zależy ci na ciszy, ponieważ wraz z mocą rośnie poprzeczka trybu pasywnego im większy tryb pasywny tym później zasilacz będzie włączał wentylator i dzięki temu będziesz miał ciszej. W innym przypadku nie warto brać mocnej jednostki, nawet jeśli miałbyś ochotę trochę "odciążyć" zasilacz bo PRIME Ultra poradzi sobie spokojnie. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 dźwięk taki jak przy zaniku prąd i przestaje odpowiadać na ping a jak podczas testu OCCT byłem połączony przez pulpit zdalny to rozłączyło połączenie Czekaj co? to ty zdalnie to diagnozujesz czy jak? Nowsze podzespoły potrzebują coraz więcej mocy? taki zasilacz pociągnie nawet gtx 1080Ti + 8700K Cytuj Link to post Share on other sites
derecz 0 Napisano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Czekaj co? to ty zdalnie to diagnozujesz czy jak? taki zasilacz pociągnie nawet gtx 1080Ti + 8700K Nie tak całkiem - OCCT był uruchomiony na kompie a ja podłaczyłem się Teamviewerem z innego żeby własnie sprawdzić czy to będzie reset czy tylko grafa przestanie działać Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 Wez dla pewnosci od kogos zasilacz i sprawdz na szybko przez occt, a jesli nie masz takiej opcji i masz te 400zl to kup sobie tego prima 550W i bedziesz mial juz na długi czas, bo zakladam ze w platformy x299/tr4 nie bedziesz sie bawil. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Maja 2018 Udostępnij Napisano 17 Maja 2018 @@derecz, ok, zrozumiałem, ale Teamviewere ci nic nie da, bo obraz dla niego też jest na grafice renderowany, ping już bardziej tu się sprawdzi. No chyba że myślałeś, że ci tylko wyjście graficzne pada... Ale ogólnie wszystko się wyłącza, komputer cichnie, żadne wentylatory się nie kręcą, dopiero po sekundzie, kilku, zaczyna się ponownie uruchamiać ? Jak tak, to raczej zasilacz głównym podejrzanym. Masz jeszcze 8 sztuk i ponad 4 godziny na promocje w proline, więc nie jest śpieszno... Cytuj Link to post Share on other sites
derecz 0 Napisano 18 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 @@derecz, ok, zrozumiałem, ale Teamviewere ci nic nie da, bo obraz dla niego też jest na grafice renderowany, ping już bardziej tu się sprawdzi. No chyba że myślałeś, że ci tylko wyjście graficzne pada... Ale ogólnie wszystko się wyłącza, komputer cichnie, żadne wentylatory się nie kręcą, dopiero po sekundzie, kilku, zaczyna się ponownie uruchamiać ? Jak tak, to raczej zasilacz głównym podejrzanym. Masz jeszcze 8 sztuk i ponad 4 godziny na promocje w proline, więc nie jest śpieszno... no sprawdzałem wszystkie opcje, zresztą w TeamViewer po tym "zawiecho-resecie" komp wyświetlił się jako nieaktywny więc to już raczej nie wina grafy. zasilacza zamówiony - zawsze mam 14 dnia na zwrot :-) Dziękuję wszystkim za pomoc!!! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts