caprio 0 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Od jakiegoś czasu ekran laptopa dziwnie się zachowywał, pojawiały się paski, czasem był czarny, potem wracał do normalnego stanu. Aktualnie ekran po włączeniu jest całkowicie czarny. Podświetlałem latarką, nie widać, żeby minimalnie coś wyświetlało. Podłączyłem monitor pod laptopa i na monitorze też czarno. Próbowałem dociskać matrycą, poruszałem taśmą jednak nic przyniosło to żadnego efektu. Co może być przyczyną? Płyta główna? Laptop: HP 630 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Zepsuł się. Przy laptopach trudno coś poradzić,jeśli nie możesz próbować na innych,dobrych podzespołach... Cytuj Link to post Share on other sites
RalfNwn 95 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Jeśli faktycznie od jakiegoś czasu były problemy z tym laptopem to pewnie płyta dokończyła żywota. Na szczęście można znaleźć dawcę w rozsądnej cenie z gw. rozruchową np: http://allegro.pl/plyta-glowna-z-kadlubkiem-hp-630-gw-i7350206169.html Oczywiście wcześniej trzeba by wymontować płytę i sprawdzić czy dawca pasuje ale generalnie można by ten laptop jeszcze "zreanimować". Cytuj Link to post Share on other sites
caprio 0 Napisano 3 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Jeśli faktycznie od jakiegoś czasu były problemy z tym laptopem to pewnie płyta dokończyła żywota. Na szczęście można znaleźć dawcę w rozsądnej cenie z gw. rozruchową np: http://allegro.pl/plyta-glowna-z-kadlubkiem-hp-630-gw-i7350206169.html Oczywiście wcześniej trzeba by wymontować płytę i sprawdzić czy dawca pasuje ale generalnie można by ten laptop jeszcze "zreanimować". Kupiłem dokładnie płytę z podanego linku. Wymontowałem starą, włożyłem nową, uruchamiam i nic. Słychać, że w środku wszystko chodzi ale nic nie wyświetla na matrycy. Podłączam do monitora i tu też czarno. Bardzo to dziwne. Jeśli była uszkodzona płyta, to po wymianie powinno na monitorze coś wyświetlić. Jakieś propozycje co może być za przyczyna? Cytuj Link to post Share on other sites
Caman 25 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Miałem kiedyś taki przypadek i o dziwo walnieta była bateria, spróbuj go uruchomić bez baterii na samym zasilaczu. Druga opcja to taśma, w momencie jak podłączasz zewnętrzny monitor to przełączasz się skrótem klawiszowym na niego? Cytuj Link to post Share on other sites
caprio 0 Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Miałem kiedyś taki przypadek i o dziwo walnieta była bateria, spróbuj go uruchomić bez baterii na samym zasilaczu. Druga opcja to taśma, w momencie jak podłączasz zewnętrzny monitor to przełączasz się skrótem klawiszowym na niego? Uruchamiam bez baterii na samym zasilaczu więc ta opcja odpada. Zresztą przy rozkręcaniu całego spodu i podmiany płyty, kompletnie zapomniałem o baterii Tak, jak podłączam zewnętrzny monitor to najpierw jest Signal cable not connected, a później przełączam skrótem klawiszowym Fn + F4, kontrolka monitora jakby gaśnie i jest czarno. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts