Skocz do zawartości

Problem z nowym komputerem (napięcia, mikroprzycięcia, taktowanie RAM)

Recommended Posts

Czołem, piszę posta ponieważ potrzebuje trochę większej pomocy w okiełznaniu tego całego zestawu, bo nie wszystko jest elegancko.

Mój zestaw:
Karta : MSI gaming X 1050ti
Procesor: i7 8700 (chłodzenie Mugen 5 Rev.B)
RAM: Gskill Trident 2x8GB 3200Mhz CL16
Płyta główna: Tomahawk z370
Dysk SSD: WD Black 256GB m.2 
Zasilacz: Corsair CX 550M
Obudowa: Zalman z9 Neo Plus (5 wiatraków)

A teraz coś o problemach. Wiem, że nie mogę wymagać od 1050Ti FHD uber opcji ale niestety komputer nie ma tej płynności którą moim zdaniem powinien mieć mając powyżej 60 fpsów w grach. A mianowicie gdy gram w Fortnite/Rainbow6siege to tej plynnosci nie mam, żeby w miarę komfortowo pograć w fortnite muszę mieć na low wszystko praktycznie ale i tak widać jak obraz ma mikroprzycięcia po dłużej grze zdarza się, że gra zaczyna po prostu się mocno przycinać co już nie pozwala na komfortową rozgrywkę. 

W fortnite mam na ustawieniach low coś około 180-200klatek, może trochę mniej, próbowałem wszystkiego blokowania klatek, vsync, nic nie pomaga, niektore opcje pogarszaja sytuacje, w R6S podobnie, gra ponad 70 klatek i też są mikroprzycięcia, Gram również w battlefield1/wiedzmin3 w tych grach juz tych mikroprzyciec tak nie ma raczej rzadko wystepują. ZAZNACZAM, że nie ma spadku FPS kiedy występują mikropczycięcia albo wieksze ściny, sprawdzałem procesor podczas gry i podczas tych spadkow linia raczej leci w miare prosto, nie ma dołków w wykresie podczas freezów.
Dodam że przesunąłem paskiem w sterownikach karty z JAKOŚĆ na ZRÓWNOWAŻONE żeby zyskać trochę więcej FPS.

I teraz tak, sprawdzałem jak się zachowuje komputer podczas grania czy w pulpicie, w hwmonitor sprawdzalem napiecia i temperatury, poniżej wrzuce screeny. Jak złożyłem komputer, płyta główna rzucała napiecię 1.35-1.40, więc zmieniłem VCORE na 1.15, Ale widzę w HW MONITOR że wartości VID bardzo skaczą, i co też zaobserwowałem, temp. TMPIN 3 potrafi podskoczyć nagle oraz napięcia jak i temperatura procesora, strzelam że tmpin3 to temp sekcji zasilania, ale do rzeczy. 
Profil zasilania: wysoka wydajnosc

Przykład: Temperatura tmpin3 - 40st procesor 45st podczas jakiegos tam normalnego użytkowania, jednocześnie patrzyłem na te wartości i wydaje mi się że w momencie kiedy napięcie VID skacze to na dosłownie sekunde temperatura procka oraz tmpin3 pokazują o 10-15st więcej i wracają do niskich wartosci, bedzie to widac na SS z occt, jak w jednym momencie temperatura procesora podskoczyła o 10 stopni po jednej sekundzie spadla. Po 25 min w occt, temperatura procka max wynosila ok. 67 stopni.

PRZY CZYM przez minute patrzylem na wykres occt podczas obciazenia, i temperatura trzymala sie w okolicach 57-60st, max temperatury to są własnie te po których napięcia skaczą. 

Nie mam pojęcia na tą chwilę co jest grane z tymi mikropczycieciami i jak to wszystko naprawić, więc proszę was o pomoc.

Druga sprawa to RAM, plyta ustawila automatiko 2133mhz 1,20v, wiec zmienilem w biose na 1.35 i wybralem taktowanie na 3200mhz, profil XMP ON. Niestety nie dzialalo, wiec ustawilem na 3066, i poszło, ale jest szansa żeby wrzucić na te 3200? Nie zmienialem wartosci CL.

Ale pierwsze chcę się zająć tą sprawą z napięciami procka i mikroprzycieciami.

Sterowniki karty najnowsze (odinstalowalem GF experience)
Sterowniki biosu najnowsze 

Screenshot z occt gdzie widać ten sekundowy skok temperatury na procku.
Screenshot po 25 min testu.

temperatura pokoju 24stopnie
Pozdrawiam i dzięki za pomoc z góry.

Teraz grałem w fortnite sprawdziłem jak wygląda sytuacja, na low karta ma obciążenie w okolicach 60-70% procesor 15-20%. Jak ustawiam średnie/wysokie ustawienia gdzie i tak mam powyżej 60 klatek, na wysokich ok 90, to nie da sie po prostu grać, mam wrażenie tak jakbym miał 25 fpsów. Coś jest nie tak

zauważyłem że w hw monitor gdy karta graficzna ma 100% uzycia taktowanie pokazuje 1775 mhz, gdzie czytam specyfikacje karty ze karta w trybie boost osiaga maksymalnie 1493mhz, czy przypadkiem napiecie tez na karte nie rzuca wieksze? czy tak powinno byc? chociaz napiecie  max pokazuje 1.050 najmniejsze 0.825

ok zmieniłem w panelu nvidi zeby vsync bylo zawsze wlaczone, i juz tych przycinek nie mam ale niestety ta myszka zaczyna plywac, a im wieksze ustawienia tym myszka plywa bardziej co przy fpsach jest bardzo uciazliwe, ale na dal jest problem, bo rozgrywka powinna byc plynna bez vsync, rozumiem ze nie az tak jak na vsync ale bo wylaczeniu go nie powinienem miec az takich przyciec.

ktos pomoze?

Edytowane przez vkielon

Jak już włączasz jakieś testy to testuj wszystkie podzespoły a nie tylko CPU. Takie screeny z interfejsu OCCT nie wiele wnoszą. Jeżeli już z OCCT to wrzuć zestaw wykresów np. z 5 min. z uruchomienia Power Supply. Aha i używaj do odczytu parametrów PC programu HWiNFO.

Edytowane przez lonialomax

Zaczął bym od podstaw czyli pomiaru napięć zasilacza miernikiem.

http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v

W/w OCCT w trybie sprawdzania zasilacza ( obciąża wszystko co się da), a jeśli chodzi o bardziej szczegółowe programy, to MemTest do stabilności procesora i RAM, a do sprawdzania karty graficznej dobry jest benchmark Heaven.

HWiNFO naciskasz przycisk Sensors i zostawiasz program w tle uruchamiając np test zasilacza w OCCT.

OCCT sam generuje wykresy po zakończeniu/przerwaniu testu ( wyskakuje okienko eksploratora z otwartym folderem wykresów).

Napisano (edytowane)

Zaczął bym od podstaw czyli pomiaru napięć zasilacza miernikiem.

http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v

W/w OCCT w trybie sprawdzania zasilacza ( obciąża wszystko co się da), a jeśli chodzi o bardziej szczegółowe programy, to MemTest do stabilności procesora i RAM, a do sprawdzania karty graficznej dobry jest benchmark Heaven.

HWiNFO naciskasz przycisk Sensors i zostawiasz program w tle uruchamiając np test zasilacza w OCCT.

OCCT sam generuje wykresy po zakończeniu/przerwaniu testu ( wyskakuje okienko eksploratora z otwartym folderem wykresów).

Ok, zrobie tak jak mōwisz, mam mnostwo pracy teraz wiec jak tylko znajde chwile to wszystko posprawdzam.

https://uae.souq.com/ae-en/dt9025a-ac-dc-professional-electric-handheld-tester-meter-digital-multimeter-12082376/i/

taki miernik mi wystarczy?

szczerze to niechciałbym się bawić w te mierniki, boję się że coś spierdziele, a z oddawaniem tego do kogoś żeby sprawdzać tutaj w Dubaju, to raczej musiałoby mi towarzyszyć szczęście, żeby ktoś to zrobił prawidłowo.

Edytowane przez vkielon

w sensie jak złapać ten zestaw wykresów, nie wiem jak to ustawić.
Uruchm test Power Supply na 5 min. powinno na początek wystarczyć. Przez wciśnięcie klawisza <Esc> test zostanie zatrzymany a na ekranie pojawi się okno folderu z wykresami. Folder domyślnie zapisuje się w lokalizacji Moje dokumenty. Wrzuć go np. na https://megawrzuta.pl/
  • 2 tygodnie później...

Sorry panowie za zlewke, ale nie miałem czasu nawet się po du** podrapać. Lonialomax, nie wiem dlaczego ale test power supply w occt nie chce mi się odpalić klikam ON, odpala się na 1 sek po czym wyłącza. 

ok udalo mi się zrobić test, tylko problem w tym że nie mogę całego folderu wrzucic na megawrzuta "bo max 5 plikow"

Ok łapcie, sory za to że się naklikacie ale jestem ciemny w tym systemie :D

Wszystkie pliki z folderu occt po 5min power supply

Chociaż może jakoś na początek spróbujmy rozwiązać ten problem z brakiem płynnosci kiedy synchronizacja jest wyłączona. Moze to nie do końca wina jakiegoś podzespołu a sterowników, czy ustawień, nie wiem jakie macie pomysły.

Edytowane przez vkielon