Skocz do zawartości

Restart komputera podczas grania

Recommended Posts

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z resetowaniem podczas grania, sprawdzając logi w zdarzeniach administracyjnych najczęstszym powodem jest "Kernel-Power (41)" oraz "EnhancedStorage-EhStorTcgDrv", jeśli chodzi o EnhancedStorage to rozwiązałem problem tego błędu instalując sterowniki Intel Rapid Storage, jednak problem z resetem nadal występuje.

Mój PC: Procesor - i5 4690K

Płyta główna - MSI Z97-G43/intel Z97

Ram 2x Crucial Ballistix 4gb + Crucial Ballistix 8gb

Zasilacz - Cooler Master G550M 550W 80+ Bronze 120mm modular

Chłodzenie - Scythe Asura

Karta graficzna - MSI GTX 970 4gb

SSD Crucial MX100 256gb

HDD WD Blue 1TB

Dodam jeszcze, że testowałem pamięci ram programem memtest (0 błędów) Dyski twarde programem HD Tune pro (również 0 błędów) problem występuje na standardowych zegarach jak i na podkręconych (cpu, gpu i ram) Próbowałem również odkurzyć PC wewnątrz i podłączyć kable, ram i kartę jeszcze raz.

Testując programem OCCT na opcji Power Supply system restartuje się po około 30 sekundach (czasem od razu po odpaleniu tego programu) wrzucam logi z programu HWiNFO jak i zdarzeń administracyjnych

https://imgur.com/a/i8tUufp (10 minutowy Render test programem GPU-Z na podkręconych zegarach)

Czy w tym przypadku możemy mówić o uszkodzonym zasilaczu? 

Edytowane przez Duriel

Tak, posiadam Dwie kości 4gb i jedną 8gb. Przeprowadziłem kilka testów:

4gb single - Wywala skan po 3 sekundach komunikat o braku pamięci dla aplikacji linpack_xeon64 na początku.

8gb dual - Komunikat brak pamięci dla aplikacji linpack_xeon64, jak nie zamykam i czekam dłużej to obraz robi się czarny zostaje tylko kursor, jeśli próbuję zamknąć komunikat przez opcję zamknij lub anuluj to restartuje system. Wyskakuje też czasem error 0x0060d026, 0x00000000. Pamięć nie może być written, ale jest to bardzo losowe.

8gb single - Wygląda to podobnie jak w 8gb dual. 

Udało mi się utworzyć logi dla każdej opcji, zaraz gdy wyskoczyło powiadomienie o braku pamięci to odczekałem jakiś czas, wtedy była jedyna możliwość utworzenia logów.

4gb single - https://imgur.com/a/H6kFTZa
8gb dual - https://imgur.com/a/N3wZBF4
8gb single - https://imgur.com/a/HIUrzXv

16gb - Reset po 35 sekundach, nie zapisuje logów (nie wyskakuje powiadomienie o braku pamięci)

Nie jestem pewny czy te wykresy dadzą jakiekolwiek informacje, OCCT po wyskoczeniu okna z brakiem pamięci pracowało w 16 fpsach ale na wszelki wypadek wrzucam tutaj. Przez ten czas zdarzył się jeden lub dwa bluescreeny z odzyskiwaniem , kod błędu - 0xc0000001

Dodam jeszcze, że ostatnio wyłączyłem całkowicie plik wymiany na SSD, jeśli będzie potrzeba mogę zrobić ponowne testy w włączonym plikiem wymiany :) Chociaż jak wczoraj testowałem przy wszystkich kościach z włączoną pamięcią wirtualną na 3gb i 16gb to też resetowało.

(Testy przeprowadzałem na domyślnych zegarach pamięci, gpu i cpu)

Podrzucam też logi ze zdarzeń administracyjnych:

"Nazwa aplikacji powodującej błąd: linpack_xeon64.exe, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x49f2a786

Nazwa modułu powodującego błąd: linpack_xeon64.exe, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x49f2a786
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x000000000020d026
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xd60
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01d3dee17a17c191
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Users\user\AppData\Local\Temp\OCCT\CPULinpack\linpack_xeon64.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Users\user\AppData\Local\Temp\OCCT\CPULinpack\linpack_xeon64.exe
Identyfikator raportu: c0ffdb3e-4ad4-11e8-8b7a-448a5ba07651
Pełna nazwa pakietu powodującego błąd: 
Identyfikator aplikacji względem pakietu powodującego błąd: "

System Windows pomyślnie zdiagnozował warunek braku pamięci wirtualnej. Następujące programy zużywają większość pamięci wirtualnej: linpack_xeon64.exe (3424) zużywa 6240976896 b, avguard.exe (1448) zużywa 433487872 b i explorer.exe (2656) zużywa 70279168 b.

Edytowane przez Duriel
Dodam jeszcze, że ostatnio wyłączyłem całkowicie plik wymiany na SSD

Kiepski pomysł, ustaw na HDD najlepiej jakąś wartość na sztywno np min i max na 8GB albo więcej

Chociaż jak wczoraj testowałem przy wszystkich kościach z włączoną pamięcią wirtualną na 3gb i 16gb to też resetowało.

Może głupie pytanie ale czy uruchamiałeś system ponownie po ustawieniu pamięci wirtualnej? Bez tego zmiany nie zachodzą ale wyświetla stosowny komunikat więc raczej to nie to.

Dobrze byłoby też memtestem wszystkie kości po kolei sprawdzić bo problem jest gdzieś z pamięcią ewidentnie

EDIT: Jakie zużycie ramu ustawione w occt? Może ustawiłeś więcej niż akurat było fizycznie. To dotyczy tych błędów z ostatniego posta

Edytowane przez zbiku90

Ustawiłem plik wymiany na 16gb, zresetowałem pc ale niestety to nie pomogło.

Chodzi o zużycie ramu w opcji CPU:LINPACK? Przyznam, że nie używałem tej opcji, ciągle testowałem na Power Supply ;)

W takim razie dla pewności przeskanuję jeszcze raz wszystkie kości po kolei (robiłem test na wszystkich trzech)

Dodam jeszcze, że w grach reset występuje najczęściej jak w polu widzenia pojawi się zbyt wiele obciążających PC elementów (przykładowo npc w początkowej wiosce w grze Kingdom Come: Deliverance)

Próbowałem testować na podkręconych zegarach i domyślnych, w obu występują resety, aktualnie siedzę na domyślnych.

Jeśli chodzi o gwarancję to sprawdziłem na stronie CoolerMaster i jest ważna do 2019, chociaż jak sobie pomyślę ile może wynieść cały koszt wysyłki i czas oczekiwania na zasilacz to chyba wolę dołożyć i kupić nowy, rozkręcać go nie zamierzam bo pewnie całkowicie stracę na niego gwarancję  ;)

Na stronie gwarancyjnej pisze - "During the warranty period, your product will be repaired or replaced without charge, excluding shipping and handling."

Mam rozumieć, że płacę za wysyłkę do nich + za przesyłkę powrotną? Może ktoś ma pomysł ile mniej więcej wyniesie taka operacja + oczekiwanie na zasilacz?

Edytowane przez Duriel

Najpewniejszy przed wysyłką będzie pomiar napięć miernikiem w/g procedury z linka.

http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v

Co do kosztów spedycji ja wysyłam do Anglii przez sendit.pl ( login i hasło pasuje to do logowania na allegro.pl)

Paczka  jaką ostatnio wysyłałem kosztowała ~100 zł  ( do 3 kg).

Chyba odpuszczę wysyłkę i kupię nowy zasilacz, przeglądałem kilka tematów i wpadł mi w oko ten zasilacz: https://proline.pl/zasilacz-seasonic-focus-plus-gold-550-ssr-550fx-80plus-gold-550w-p1106862 Nada się? ;) Te 10 lat gwarancji jest realizowane bezpośrednio przez ten sklep?

Edytowane przez Duriel

Nada się.

Zrób dla pewności ten pomiar albo rozbierz zasilacz 4 śrubki i będziesz widział czy kodensatory są spuchnięte.

f3.jpg

http://slideplayer.pl/817988/2/images/20/Spuchni%C4%99te+kondensatory.jpg

Edytowane przez lwses

Moim zdaniem grzebanie w zasilaczu jest mało rozsądne jeśli po odłączeniu wtyczki zasilającej, nie naciśnie przycisku włącznika na obudowie komputera w celu rozładowania kondensatorów między innymi w zasilaczu ( są tam kondensatory o dość dużej pojemności które nawet po kilku tygodniach, gdy nie jest zasilacz podłaczony do prądu gdy się dotknie tam gdzie nie trzeba potrafią zmagazynowane ładunki nieźle trzepnąć).

EDIT:

Ludzie są obyci z elektroniką na różnym poziomie i czasem jest dobrze wspomnieć o takich rzeczach jak pisałem wyżej czy ładunkach elektrostatycznych.

Chyba znane jest takie przysłowie o pechu i łamaniu palca w pewnych częściach ciała ...

Edytowane przez MESSER