Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Czy dysk który ma już przepracowane według programu CrystalDiskInfo prawie 9tysiecy godzin oraz przez niego sam system działa nawet po formacie bardzo wolno może już się powoli konczyc z własną żywotnością? . Niby Bad Sektorów ni ma ani na smarcie błędów acz kolwiek odczyt zapis był trochę kiepski i z wykresów były duże spadki. Może on też powodować spadki klatek w grach oraz mikro zacięcia ?

Co to za dysk? Ilość przepracowanych godzin może mieć wpływ tylko w niewielkim stopniu na sprawność dysku. Przy dysku HDD spadki wydajności prędzej są powodowane przez mechanikę dysku tzn. problem z prędkością obrotową talerzy i problemami w przestawianiu głowic czy uszkodzenie powierzchni talerzy (Bad Sektory) lub przez elektronikę np. przez problem z interfejsem SATA ( połączenie kablem SATA) czy problem kontrolerem. W SMART sprawdź wskazania wartości dotyczących głowić 03 , 07 ,08 i 0A .

Przestaw odczyt RAW w CrystalDiskInfo. W pasku klik na na funkcje następnie w menu Funkcje zaawansowane, tu z kolei Wartość RAW i tu zaznacz 10[DEC]. Pokaż screena, chociaż już widoczny jest problem z parametrem 03 czas do rozkręcenia talerzy i w HD Tune też wyniki nie powalają jak Access Time i Burst rate.

https://zapodaj.net/e4e82f99c982a.png.html

Na kanale yt robili benchmark mojego dysku i Toshiby P300 czy coś ten deseń. 

Mój HDD miał w ich benchmarku całkowicie inne rezultaty. ( Mój ma tragiczne, w porównaniu do ich wyników). 

https://zapodaj.net/86ea2ef4f8126.png.html ogólnie  jeszcze HDTUNE w statusie wykazuje ; ok tych Smartów. ?

Na pewno ma tu znaczenie ta wartość 03 czyli zaczyna się coś dziać z mechaniką dysku. Na razie mieści się to w granicach błędu. Stąd jeszcze wynik SMART jest pozytywny. Jednak obserwuj ten parametr 03. Jeżeli użytkowanie jest uciążliwe to pomyśl o jakimś SSD na system a ten będziesz miała na swoje prywatne pliki.Tu jeszcze kilka benchmarków   https://dyski.cdrinfo.pl/benchmark/Western%20Digital-WD10EZEX-1746/

Myślalem o SSD, ale skoro móglby sie zaraz posypac HDD, to troche groszowo nie wiedziałbym jakby to przekalkuować :)

Skoro HDD jako tako zyje i nie jest az tak tragicznie, to czym są winne tak duze opoznienia w wczytywaniu samego Windowsa do menu, długie, buforowanie, niekiedy odpalania plików /folderów i same spadki wydajności w gierkach? 

Aktualizacje sa, temperatury eleganckie, wyczyszczona buda od środka itp, prawie na zero dysk cały, monitor 144hz z Gsyncem. 

PS: Jak ssd pod system to jaki? I Coś to zmieni prócz szybkiego właczania sie kompa?

Coś to zmieni prócz szybkiego właczania sie kompa?
Zapomnisz na oczekiwanie na odpowiedź uruchamianych aplikacji, otwieranie okien folderów też przyspieszy. W momencie jak muszę coś zrobić na komputerach z systemem na dyskach HDD to czasami dostaję pasji. Ostatnio u znajomego przerzuciłem XP na SSD i działa szybciej niż Windows 10. Co do uruchamiania Windowsa 10 to sugeruję przeprowadzić optymalizację systemu i programów uruchamianych wraz z systemem (tu CCleaner). Swoją drogą nie dość,że sam Windows 10 jest oprogramowaniem szpiegującym to dołożyłeś jeszcze Google Chrome które robi to samo. Uruchom Menedżera zadań i w zakładce procesy zwróć uwagę ile Chrome ma ich uruchomionych i jak dużo zużywa pamięci RAM.   

Mogę tylko powiedzieć co ja preferuję. od dłuższego czasu używam dysków Plextor. Pierwszy jaki miałem to SSD M2, który dalej służy w rodzinie. Obecnie również Plextor i Samsung. Do tego XP dokupiłem też Plextora 128 GB używanego nawet od użytkownika forum benchmark. Samsung (stosuje technologię 3D NAND) i Plextor to wiodące firmy. Po zejściu z kosztów wytwarzania dysków trudno dostać już dyski z kościami MLC, które są bardziej żywotne.  Tu do poczytania o dyskach https://pclab.pl/art72004-2.html

Od siebie z tanich SSD mogę polecić ten

https://www.x-kom.pl/p/387048-dysk-ssd-goodram-120gb-25-sata-ssd-mlc-irdm-gen2.html

Pamięci MLC więc większa żywotność i 3 lata gwarancji w niskiej cenie. Widziałem tani dysk z SP który miał przepracowane około 50 dni a pozostały czas działania obliczony na 54%, niektóre TLC tak niestety mają i trzeba je bardzo oszczędzać pod względem odczytów/zapisów. Z przeglądarek to osobiście używam firefoxa z kilkoma dodatkami, ale to raczej z przyzwyczajenia. Dobrą opcją jest jeszcze opera albo vivaldi

Dysk pod system ew programy albo przeglądarki. Więcej nie jest mi potrzebne jak 120 gb. Może ew jeszcze csgo na nim będzie. Więc jaki będzie optymalny? Na Morelach jest dużo dysków z dużą popularnością kupna i oceny. Np jak adata

Dysk pod system ew programy albo przeglądarki. Więcej nie jest mi potrzebne jak 120 gb. Może ew jeszcze csgo na nim będzie. Więc jaki będzie optymalny? Na Morelach jest dużo dysków z dużą popularnością kupna i oceny. Np jak adata