the_cartvan 0 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Witam, wszystkich którzy odwiedzili ten temat. Na początku kwietnia planowałem zakupić sprzęt za około 2.200 zł. W tym temacie: http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=1197&start=0, część z was doradzała mi co moge w tamtym okresie za taką sumę najlepiej dobrać. Od tamtego momentu, mineło troche czasu a ja uzbierałem troszke więcej pieniążków. Obecnie interesuje mnie zakup za 3 tys. zł, następujących elementów: 1) nowa obudowa (z conajmniej 3 wentylatorami w zestawie, fajnie jak by miała jakiś ciekawy wygląd jak np. Ninja Raidmax) 2) płyta główna (mająca możliwość podpięcia dysku Ultra-ATA) 3) procek 4) karta graficzna 5) zasilacz (500W np. Pentagram Silent Force) 6) 2x dysk 500 GB 7) pamięć ram 2x 2GB nagrywarka DVD/CD (jakaś tania ale solidna i nie psujaca płyt) 9) zestaw głosników (takich z dobrym dźwiękiem np. 4+1 drewniane, które można łatwo zawiesić w narożnikach pokoju) Do czego ma słyżyć sprzęt Do szybkiego poruszania się i ładowania systemu widnowsu, przeglądania dokumentów i innych programów oraz przede wszystkim do obsługi większości nowych gier w wysokiej jakosci detalów. Mowa np. o GTA4, NBA 2k9, NHL 2k9 itp. Podsumowując niemal, wszystko nowe mam zamiar kupić poza monitorem, drukarką itp. Jestem w stanie dołożyć te 200 zł jeszce, aby całośc była solidna. Bo nagrywarka, glośniki to takie elmenty dodatkowe jednak bardzo dla mnie ważne (zwłaszcza nagłośnienie) i moge dosypać te 200 zł aby sam sprzęt byl dobry i te elementy również. Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 4 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam, ponownie. Jak na razie jeden z użytkowników forum (procek), podsunął kilka spostrzeżeń i złożył mi następujący zestaw po rozmowie ze mną: 1. OBUDOWA: Coolermaster CM 690 (cena: 319 zł) 2. ZASILACZ: OCZ Stealthxstream 500W (cena: 238 zł) 3. NAGRYWARKA DVD: PIONEER DVR-217FBK czarny OEM (cena: 114 zł) 4. HDD:Seagate Barracuda ST3500418AS (500GB, 16MB, SATA/300, NCQ) (cena 2 sztuk: 384 zł) 5. PROCESOR: AMD Phenom II x2 550 Black Edition AM3 BOX (cena: 388 zł) 6. PAMIĘĆ: OCZ DDR3 Dual Channel 2x2048MB 1600MHz CL8.0 BOX Gold Edition (cena: 330 zł) 7. KARTA GRAFICZNA: Sapphire Radeon HD 4870 (11133-03-40R) 512MB DDR5 PCI-E FBOX (cena: 685 zł) 8. MOBO: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P (cena: 472 zł) CENA ŁĄCZNA (bez głośników): 2930 zł Zestaw ten nie uwzględnia głośników, gdyż procek wspomniał że nie stosuje głośników komputerowych u siebie i nie wie co doradzić. Wg. niego zestaw ten powinien mi umożliwić szybkie korzystanie z systemu i ładowanie sie danych oraz dobrą wydajność w grach typu GTA 4, jednak nie jestm pewien czy starczy ten sprzęt aby osiagnąc max detale w tej grze przy rozdzelczości 1200x1024. Dodam jeszcze, że całość zakupywany w jednym sklepie poza obudową. Sklep ten to: agito.pl, podobno solidna firma. Nie wiem dokładnie jaka jest naprawde. P.S. Co do głośników to sam przeglądałem takie o to modele: - Easy Touch ET-678 Madness (225 zł) - Genius SW-HF 5.1 5100 (387 zł) - Głośniki Microlab FC-730 5.1 (320 zł) Co o tym sądzicie ? Link to post Share on other sites
Private_92 1 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Po co ci az 2x 500gb nie wystarczy Ci 500gb ?? Dzieki temu moglbys zakupic sobie lepsza obudowe ... Link to post Share on other sites
xerion 0 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 Po co ci az 2x 500gb nie wystarczy Ci 500gb ?? Dzieki temu moglbys zakupic sobie lepsza obudowe ... Zdaje mi się że on chce mieć dyski spięte w RAID0 Link to post Share on other sites
19dobrzyk64 0 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 A nie lepiej jeden dysk np. 750GB niż 2x 500GB?? Seagate Barracuda ST3750528AS (750GB, 32MB, SATA/300, NCQ) 281zł Oszczędzasz 103 zł Które dołożysz do karty graf. albo procesora ponieważ jak napisałeś zależy ci na mocy. Tak samo po co ci jakaś piękna obudowa bóg wie jaka przecież pc będzie stał chyba u ciebie w domu a nie na wystawie. Chcesz 3 wentylatory w niej założyć więc rozumie że chcesz trochę kręcić sprzęt?? Bo jeśli nie to nie potrzeba aż 3 chyba. Link to post Share on other sites
Makkk 20 Napisano 5 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 To ja bym poszedł w tym kierunku: 1. Obudowa: Thermaltake M9 Black z oknem (cena: 274.00) 2. Zasilacz: Chieftec (CFT-500A-12S) 500W (cena: 319.00) 3. Nagrywarka DVD: PIONEER DVR-217FBK czarny OEM (cena: 114 zł) 4. HDD: WD Caviar Blue 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II (cena: 2x229.00=458.00) 5. Procesor: Intel Core2 Duo E7600 3,06GHz BOX (cena: 599.00) 6. Pamięć: OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1000MHz Platinium CL5-5-5 (cena: 237.00) 7. Karta graficzna: GeForce with CUDA GTS 250 Gainward 1GB DVI & HDMI (PCI-E) (cena: 579.00) 8. Płyta główna: Gigabyte GA-EP45-UD3 (cena: 422.00) 9. Głośniki: Logitech X-530 (cena: 299.00) Razem: 3301.00 Wiem, troszkę ponad miarę, ale dość solidnie. Chociaż sprzęt podany przez Ciebie też jest ok, z tymże jeśli chcesz pograć porządnie w GTA IV musisz wydać więcej na lepszy procesor. Karta graficzna jakaś mocniejsza nie jest aż tak wymagana, byle by posiadała te 1Gb pamięci. W sumie tez zależy w jakiej rozdziałce grasz, bo jeśli - tak jak ja - na 1680x1050 to 512 może wydać się mało. Ja mam raptem 256 Mb i po ustawieniu tej rozdziałki w GTA IV nie miałem połowy tekstur ;p Może narazie zrezygnuj z jednego dysku i dokup sobie w późniejszym czasie ? Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 5 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 50Cent napisał(a):Po co ci az 2x 500gb nie wystarczy Ci 500gb ??Dzieki temu moglbys zakupic sobie lepsza obudowe ...Zdaje mi się że on chce mieć dyski spięte w RAID0Dokładnie mam zamiar połączyć dwa dyski w macierz RAID0. Kiedys planowalem kupic 1TB ale duzo czytałem o tym ze RAID0 pozowli mi osiagnac o wiele lepsza szybkosc pracy systemu. Ja mam duzo przy uruchomieniu odpalanych programow dlatego chce aby system uruchamial sie szybko i aby aplikacje na dysku szybko sie otwieraly i kopiowaly dane. Stad 2 dyski w macierzy RAID0. Chcesz 3 wentylatory w niej założyć więc rozumie że chcesz trochę kręcić sprzęt?? Bo jeśli nie to nie potrzeba aż 3 chyba.Komputer będzie chodził niemal 24 godziny dziennie. Wiec dobre chlodzenie jest mi niezbedne aby nic sie nie nagrzewało nadmiernie. Co do podkrecania to mysle jedynie o podkreceniu procka, ale tego nigdy nie robilem i tutaj bede myslal o tym dopiero po zakupie. 4. HDD: WD Caviar Blue 500 GB WD5000AAKS 16MB cache SATA-II (cena: 2x229.00=458.00)Czemu WD ? Duzo drozsze a nie sa lepsze od Seagate Barracudy 9. Głośniki: Logitech X-530 (cena: 299.00)Te głośniki są wykonane z plastiku, z tegio co widzialem wiec podziekuje. GTA IV musisz wydać więcej na lepszy procesorHmm, a ten co Ty zaproponowales przeciez chyba nie jest lepszy od tego amd co mi procek napisal ?Może narazie zrezygnuj z jednego dysku i dokup sobie w późniejszym czasie ?Priorytetowa sprawa dla mnie te 2 dyski. Co do GTA to mysle o rozdzielce max 1240x1024 . Nie marze o 1680x1050, bo to juz nie ta kasa ;p Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Zostan przy zestawie procka, wybral dobry komp do gier, raid z 2 dyskow nie jest do zycia konieczny, najlepiej gdybys mogl u kogos zobaczyc roznice w dzialaniu systemu na 1 dysku i w raidzie. Jedynie nad jakas tansza plyta glowna ale tez dobrego producenta bym sie zastanowil. Co do glosnikow to zdecydowanie Microlaby Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Co do glosnikow to zdecydowanie MicrolabyNo tak właśnie myśle o nich, ale nie wiem czy można je podwiesić na scianie ? Pytalem jedneo z gosci sprzedajacyc na allegro i odeslal mnie do producenta bo on sam nie wie . A jeszcze odnośnie głośników to w TESCO i na allegro z takich ładnie sie prezentujacych widzialem Manta 5.1: http://gamecorner.pl/gamecorner/1,86013 ... ogie_.html Co o nich sądzicie ? Bo co do spzrętu to jak narazie widze ze zestawik wybrany przez procka jest najlepszą propozycja, jedyne co tam jeszce jest dlamnie kwestią zastawiająca to obudowa. A co do dysków w RAID0 to jzu podjąłem dawno decyzje ze takie rozwiązanei chce zastosować. Link to post Share on other sites
19dobrzyk64 0 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Manta? Nie wiem mogę się mylić ale Manta nie produkuje chyba sprzętu najlepszej jakości. Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak zalezy ci na dobrym dzwieku to zapomnij o wszystkich mantach. Jak ma byc koniecznie raid to OK. Plyte glowna tez musisz wziasc zaproponowana przez procka bo agito nie ma wyboru pod AM3 i DDR3. Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak zalezy ci na dobrym dzwieku to zapomnij o wszystkich mantach. Jak ma byc koniecznie raid to OK. Plyte glowna tez musisz wziasc zaproponowana przez procka bo agito nie ma wyboru pod AM3 i DDR3. Dałem ją, bo jest po prostu dobrą płytą pod AM3, a tańszych konstrukcji jak na razie raczej nie ma (jest tylko Gigabyte na AMD770) - a jak ma być w przyszłości wymiana procesora, to lepiej dać płytę z AMD790 niż 770, bo może się okazać, że ten chipset obsłuży nowy procesor, a starszy nie (pewnie oba by mogły, ale BIOSy mogą być przygotowywane tylko dla tych lepszych). No i pomijając to dość pokrętne wytłumaczenie , to ta płyta jest lepsza do ewentualnego OC Quada, daje możliwość Crossfire no i ogólnie jest bardziej wypasiona Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Co do budy to ja bym polecił ci NZXT Tempest sam ją posiadam i na pewno spełni twoje wymogi gdyż ma w zestawie 6 wentyli, jest bardzo ładna a dobrą sprawą jest chłodzenie dysków Posiada 2 koszyki HDD które są chłodzone przez 2x 120mm od przodu. U mnie dysk jest super chłodny bo nie przekracza 18*C Koszt to około 400zł Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 No i pomijając to dość pokrętne wytłumaczenie , to ta płyta jest lepsza do ewentualnego OC Quada, daje możliwość Crossfire no i ogólnie jest bardziej wypasiona Apropos CrossFire to czy jest szansa zebym podpial tez 2 karte stara, tylko ona nie wiem czy obsluguje crossfire. Stara karta graficzna to: ATI Radeon X1600 XT (RV530). Da rade ? Co do budy to ja bym polecił ci NZXT Tempest sam ją posiadam i na pewno spełni twoje wymogi gdyż ma w zestawie 6 wentyli, jest bardzo ładna a dobrą sprawą jest chłodzenie dysków Posiada 2 koszyki HDD które są chłodzone przez 2x 120mm od przodu. U mnie dysk jest super chłodny bo nie przekracza 18*C Koszt to około 400zł No faktycznie buda jak widzialem niezla, cena waha sie od 430-460zl, jednak nigdzie jej wymiarów nie moge znaleźć (szczerze to słabo szukalem ). Bo jak na zdj widzialem to jest potężna i obawiam sie ze nie zmieści mi sie pod biurko ;p. Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Apropos CrossFire to czy jest szansa zebym podpial tez 2 karte stara, tylko ona nie wiem czy obsluguje crossfire. Stara karta graficzna to: ATI Radeon X1600 XT (RV530). Da rade ? ... jednak nigdzie jej wymiarów nie moge znaleźć (szczerze to słabo szukalem ). Bo jak na zdj widzialem to jest potężna i obawiam sie ze nie zmieści mi sie pod biurko ;p. Co do pierwszego pytania to na 99% nie. Co do drugiego to wymiary obudowy to: - wysokość 521,5mm, - długość 562mm, - szerokość 211,5mm. Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 No faktycznie buda jak widzialem niezla, cena waha sie od 430-460zl, jednak nigdzie jej wymiarów nie moge znaleźć (szczerze to słabo szukalem ). Bo jak na zdj widzialem to jest potężna i obawiam sie ze nie zmieści mi sie pod biurko ;p. http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/N ... -2077.html Proszę Link to post Share on other sites
michalinio22 32 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Apropos CrossFire to czy jest szansa zebym podpial tez 2 karte stara, tylko ona nie wiem czy obsluguje crossfire. Stara karta graficzna to: ATI Radeon X1600 XT (RV530). Da rade ? ... jednak nigdzie jej wymiarów nie moge znaleźć (szczerze to słabo szukalem ). Bo jak na zdj widzialem to jest potężna i obawiam sie ze nie zmieści mi sie pod biurko ;p. Co do pierwszego pytania to na 99% nie. Co do drugiego to wymiary obudowy to: - wysokość 521,5mm, - długość 562mm, - szerokość 211,5mm. A przypadkiem z crossfire nie jest tak że nie muszą być te same karty graficzne bo widziałem testy crossfire z 3870 i 4870 lub 4850 i 4870 nie wiem mogę się mylić tu jest link ALE chyba wszystkiego nie tłumaczy http://www.guru3d.com/article/radeon-hd ... rformance/ Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 A przypadkiem z crossfire nie jest tak że nie muszą być te same karty graficzne bo widziałem testy crossfire z 3870 i 4870 lub 4850 i 4870 nie wiem mogę się mylić Jasne, że nie trzeba mieć dwóch takich samych kart ale połączenie HD48x0 z X1600XT jest nie możliwe (bynajmniej tak twierdzi AMD). http://ati.amd.com/technology/crossfire/charts.html Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Nie da się połączyć tych dwóch kart, bo to zupełnie różne architektury. Poza tym po co? X1600XT jest słabą kartą w stosunku do 4870 i wzrost wydajności byłby bardzo mały. Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ok to już jasne co do crossfire, a odnośnie jeszce tej budy to ona ma beśrubkowy montaż tych dysków w tych kieszeniach ? To samo odnosnie CD/DVD Romów ? Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 7 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Ok to już jasne co do crossfire, a odnośnie jeszce tej budy to ona ma beśrubkowy montaż tych dysków w tych kieszeniach ? To samo odnosnie CD/DVD Romów ?Tak Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 13 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Pieniązki będe miał na dniach, a tu okazuje sie zonk bo czesc produktow podrozala o drobne pare złoty.. ale to nie jest takis znowu klopot gorzej ze czesc ktore zaproponował procek jak - nagrywarka - pamiec obecnie jest niedostepna na agito.pl i w ogole jej znalesc nigdzie nie moge Co doradzice w zamian ? Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Nagrywarka: - może być jakakolwiek LG (jakoś mam przekonanie do tej firmy, może nie produkują super sprzętu, ale jakoś działają i jeszcze mnie nie zawiodły) Pamięć: http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/a-dat ... 366:300060 Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jakby coś to za 20zł więcej jest CL7: http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/patri ... 46261.html Co do nagrywarek: Ja biorę Samsungi. Link to post Share on other sites
the_cartvan 0 Napisano 14 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Te pamięci są dlatego o tyle droższe zarowno te co podal procek jak i te co podał torture - bo są lepsze od tych poprzednich OCZ ? @torture - zaproponuj jakies konkretna samsunga jak mozesz nagrywarke dvd/cd. Najlepiej taka do 120 z:P i najlepiej na agito.pl Link to post Share on other sites
Recommended Posts