banan0205 0 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Witam Mam pytanie w sprawie wyników wydajności dysków SSD spietych w Raid 0. Otóz wizualnie widac ogromny przyrost wydajności. Po zrobieniu testów w Hd Tach i HD Tune Pro okazało sie ze odczyt to tylko 150 mb/s. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Czy ktos może mi to wytłumaczyc. Z góry dziekuje. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 3 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Nie podałeś modelu płyty głównej (głównie chodzi o kontroler RAID) i dysków SSD. Cytuj Link to post Share on other sites
banan0205 0 Napisano 4 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam Płyta główna to EVGA nforce 790i ultra Sli a dyski SSD to 2x OCZ Vertex 120 GB. Oprócz tych dysków ma zrobiony Raid 0 z 2 zwykłych dysków Velocity Raptor 300 Gb i tu w programie HD Tach odczyt pokazuje mi 215 Mb/s a burst 390 mb/s. Te dyski SSD nie są podłączone pod te same kanały a bloki danych ustawione są na 32 kb.Mam nadzieje ze wszystko opisałem i prosze o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
multijumper 1 Napisano 4 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam Polecam bliżniaczy temat : viewtopic.php?f=6&t=2441&start=0 Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 4 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Sprawdź czy np. przełożenie dysków z kanału 0 i 1 na 0 i 2 daje jakieś efekty (podobno kontrolery nVidii mają takie "foszki). Sprawdź też pasek 64 (on w większości przypadków jest optymalny). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts