Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, jaki program polecacie do defragmentacji dysków? I czy jest jakiś program do aktualizacji sterowników, aby pokazywało które mam nieaktualne i żeby je zaktualizować? 

Jakie jeszcze czynności polecacie do dbania komputera? Nie chodzi mi o czyszczenie z kurzu tylko w systemie jak o niego dbać.

Edytowane przez Dunio333

Myślę, że ten jest dobry do defragmentacji: https://www.ccleaner.com/defraggler

Do czyszczenia systemu bezpieczny i zarazem skuteczny to: https://www.ccleaner.com/ccleaner

Sterowniki natomiast to ja preferuję ręczne sprawdzanie na stronach producentów podzespołów PC. Nie nadzorowana aktualizacja sterowników może czasami nie wyjść na dobre dla systemu.

najczęściej aktualizowane są sterowniki dla kart graficznych oraz systemu (ewentualnie jeśli wgrywałeś dodatkowe oprogramowanie dla myszki, klawiatury lub posiadasz nowszą płytę główną etc.) ale jeśli tego ręcznie nie wyłączyłeś powinny się aktualizować z automatu(albo przynajmniej informować o tym)  Bios aktualizujesz w zasadzie w momencie kiedy Twój system traci stabilność, ale o tym radzę poczytać więcej. 

Najlepiej jest ograniczyć do niezbędnego minimum wszelkie programy które to niby mają pomóc nam w "higienie" naszego komputera sprawdzając i instalując wszelkie aktualizacje, naprawiając błędy itp. w większości przypadków jest to syf, który prędzej zaszkodzi niż pomoże. W zasadzie ccleaner do czyszczenia systemu jak powiedział przedmówca wystarcza w zupełności. Defragmentacja dysków też nie zaszkodzi od czasu do czasu - no chyba że posiadasz dysk ssd wtedy defragmentacja jest niezalecana (no chyba że za pomocą oprogramowania dostarczanego przez producenta dysku). Od biedy możesz pobrać jakiś program do kontroli stanu podzespołów (temperatury, napięcia) np. HWiNFO, lub do kontroli dysków np. hd tune. Ale używaj ich w zasadzie tylko jeśli masz podejrzenia, że coś jest nie halo. 

Jeśli chodzi o antywirusy to ja korzystam z noda32 i jestem zadowolony (nie jest tak upierdliwy jak darmowy avast, a i mam wrażenie że działa znacznie lepiej). W tym temacie ile ludzi tyle szkół. Jedni polecają włączyć zapore i pobrać jakiś darmowy antivir np AVG, Avast, inni mówią że sama zapora dla przecietnego zjadacza chleba wystarcza, inni zaś uważają że lepiej wydać kilka groszy i kupić licencje na zaawansowanego antywira np Nod32, Kaspersky, Bitdefender. Wszystko ma wady i zalety. Ja wybrałem opcje z kupnem bo już wkurzały mnie te ciągłe okienka z promocją na kupno licencji avg :P

Unikaj pobierania programów przez wszelakiego kreatory (dobreprogramy . pl itp) bo razem z programem możesz nieopatrznie zainstalować mase niepotrzebnego syfu w postaci wtyczek do przeglądarek i innych pierdół które zamulą Ci komputer. 

Generalnie należy unikać wszelkich podejrzanych stron (if you know what I mean :P ), i kierować się wszędzie rozwagą, a w razie wątpliwości wujek google może się przydać

Również widzę w Programach mam tyle tego, te starsze wersje mogę usunąć czy zostawić to wszystko? Ogólnie to mam tam w Dodaj/usuń programy wiele rzeczy które tak naprawdę nie wiem do czego służą, ale boję się je odinstalować.

i2Y1YjR.jpg

Edytowane przez Dunio333

Przeszkadza Ci to w działaniu systemu? Z tego screena nic  nie usuwaj ponieważ różne programy korzystają z różnych wersji i po usunięciu może okazać się, że zabraknie w systemie jakichś plików dll. Co do aktualizacji to ja co jakiś czas uruchamiam menedżera urządzeń i po kolei porównuję wersje sterowników w systemie z udostępnionymi przez producentów. Przykład aktualizacji za pomocą programu Driver Boster- pokazuje że jest dostępna nowsza wersja sterownika karty sieciowej, a po instalacji jest to ta sama wersja tylko była spakowana w nowszej wersji instalatora.

Edytowane przez lonialomax
  • 5 tygodni później...