Skocz do zawartości

Włącznik komputera - dzwonek

Recommended Posts

Witam. Planuję w tym roku przeprowadzić u siebie remont, co wiąże się z przemeblowaniem pokoju. Otóż chciałbym postawić mojego PC w rogu pokoju, następnie go podłączyć pod kino domowe. Aktualnie włączam komputer poprzez fabryczny przycisk uruchamiania, lecz chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość włączenia komputera poprzez "Łącznik zwierny "dzwonek" ?
Czy jest to ogóle możliwe i czy to zadziała?

Komputer jest włączany poprzez chwilowe zwarcie dwóch pinów na płycie głównej i łącznik zwierny powinien działać.  Musisz tylko się zastanowić jak sensownie poprowadzić kable. Osobiście wyprowadziłbym kable przez sloty na karty rozszerzeń z tyłu obudowy.

Podłączenie switcha do płyty głównej wygląda mniej-więcej tak:11-fp_power_sw.jpg

Edytowane przez Mandalorian

możesz po prostu mieć na pilota, nie ma problemu z tym bo to tylko zwiera obwód, może takie rozwiązanie by cię interesowało ? 

oczywiście to jest przykład, jest masa podobnych urządzeń. 

i taki pilot możesz umieścić obok włącznika światła 
Oczywiście da się tez do zrobić przez przewody, lecz nie mam pojęcia ile metrów max (bo nie wiem ile tam idzie, opór przewodów będzie jedynym problemem w czymś takim) 

Co do kabla, to nie ma żadnych szczególnych wskazań. Warto taką przeróbkę zrobić poprzez dołożenie dodatkowych przewodów, a nie zastąpienie obecnych, aby tradycyjne włączanie nadal funkcjonowało. Z tyłu warto dorobić gniazdo, aby dodatkowy kabel można było wygodnie odłączyć w razie np. przenoszenia sprzętu.

Skrętka się nada, ale po co 8 przewodów w środku, jak potrzebujesz tylko 2? Dowolny kabel 2 żyłowy, niedużej średnicy, bo po co gruby jak można cienki?

Przełącznik fachowo nazywa się monostabilny - wzorów jest masa. Dobierz według rozmiaru i tego gdzie zamierzasz zamontować. Gniazdo i wtyczka - też masz różnorodność wzorów.

Np. coś takiego:

http://allegro.pl/kostka-wtyk-zlacze-molex-mx-mini-fit-om-2-2-pin-i6717138496.html

lub zwykły molex wtyczka-gniazdo na 4 przewody, który pewno znajdziesz w szufladzie. Inny pomysł: gniazdo jack przykręcane do obudowy aby nic nie wisiało:

http://allegro.pl/gniazdo-jack-3-5mm-stereo-montazowe-do-obudowy-i7129573054.html

i wtyczka jack.

Edytowane przez roman106

chce ci się ciągnąć kabel przez ścianę do gniazdka ? Bo on musi być tylko do tego i iść od włącznika do PC. 

później do np gniazdka telefonicznego Przy PC wpinasz kabel telefoniczny, który ciągniesz do obudowy PC, gdzie ucinasz go, i przerabiasz 2 z kabli na jakąś inną końcówkę np jak podana wyżej 2 pin (stałem połączenie jest dość marnym pomysłem) i łączysz taką końcówkę z przewodami co z PC będą wychodzić (najlepiej lutem + gumki termokurczliwe). 

bo po co gruby jak można cienki?

Oj nie uważało się na lekcja fizyki  ;) , czym grubszy kabel tym mniejszy opór, a tam napięcie 5V lub 12V o małym natężeniu. Oczywiście dużo zależy od długości, czy to ma być 2m, 5m czy 10m? 

Pomysł z pilotem rewelacyjny, pc co komplikować życie kablami?!

Gość paprykarz

To podaj 12V na te piny i zobaczysz co się będzie działo. Także uważam że zaproponowane przykładowe rozwiązanie z tą kartą z ali jest prostsze. Ale jak chce to niech ciąga 1km kabli.

klikasz przycisk na pilocie i się włącza / wyłącza, tyle (jest wiele tego typu urządzeń, w Polsce też takie widziałem, tylko to z link-a to po prostu pierwsze jakie znalazłem)

na tym z link-u są 2 przewody więc pewnie można też reset robić 

Oj nie uważało się na lekcja fizyki ;) , czym grubszy kabel tym mniejszy opór, a tam napięcie 5V lub 12V o małym natężeniu.

Gdybym swoją wiedzę czerpał tylko z lekcji fizyki, to bym nic nie wiedział ;)

Przycisk power działa na zasadzie chwilowego zamknięcia obwodu, który wysterowuje pewnie jakiś tranzystor i to wszystko. Napięcie jakie tam jest, to pewnie nie więcej niż 3V. Zaproponowana skrętka się nada, ale po co ma być niepotrzebnie gruba przez 6 nieużywanych przewodów w środku? Dwużyłowy kabelek jaki można kupić na metry w pierwszym lepszym markecie budowlanym i będzie działać.

Autor nie podaje ile metrów chce tego ciągnąć. Na początku myślałem, że komputer ma gdzieś w kącie i po prostu ma niewygodny dostęp do włącznika. Ale widzę, że chce jakiś dłuższy kabel ciągnąć.

Co do sterowania bezprzewodowego, opcji jest wiele i można nawet komputer telefonem uruchamiać. Kwestia czy takie rozwiązanie jest potrzebne w tym przypadku.