DeathArmy 2 Napisano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 MemTest leciał dla obu kości jednocześnie.Zapuszczę z rana MemTesta dla każdej kości osobno, pytanie ile cykli daje wiarygodny wynik? Skoro problem występuje dość często po razie na kość i slot wystarczy? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 13 Marca 2018 Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Im więcej przebiegów tym bardziej wiarygodny wynik, ale powinno wystarczyć po 5 przebiegów. Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) Testowanie 5-ciu cykli MemTesta dla jednej kości i jednego slotu zajmuje mi około 6h, więc postanowiłem przetestować jedną kość, na jednym slocie (co już uczyniłem i nie wystąpił żaden błąd) i zobaczyć czy uda mi się wywołać jakiś artefakt/czarny ekran/bsoda przy wyłączaniu komputera. Jeśli nie uda się, sprawdzę drugą kość w nocy. Edytowane 14 Marca 2018 przez DeathArmy Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Test tylko jednego slotu mija się z celem. Jeżeli nie masz czasu czy cierpliwości to wykonaj chociaż po jednym przebiegu dla każde kości i slotu z osobna. Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Aczkolwiek jedną rzecz wiem, nie przekładałem kości od testu (korzystam wciąż z jednej) memtest bez błędów a artefakty pojawiają się. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Podpiąłem RAM od kolegi (tylko 4GB DDR3 te samo taktowanie) i przez 15 minut testów nie udało się wywołać czarnego ekranu w moim PC. Jest to chyba jakaś odpowiedź na problem. Jeżeli na Ramie od kolegi działa poprawnie to jednak jest jakaś wada w Twojej kości RAM. Jak system zachowuje gdy podłączysz RAM do innego slotu? Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) RAM kolegi testowałem krótko, bo 15 minut (nie miałem więcej czasu). Nie ważne w którym slocie jest RAM artefakty występują. System w zależności od ilości RAMu (4 czy 8) działa wolniej lub szybciej. Można zaznaczyć, iż system jest stabilny, blue screeny wyrzuca tylko podczas wyłączania komputera, nigdy w trakcie pracy. Programy nie zawieszają się, nie wyskakuje nigdzie brak odpowiedzi. Ogólnie po MemTeście nie zauważyłem czarnych ekranów, tylko artefakty. Edytowane 14 Marca 2018 przez DeathArmy Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 15 Marca 2018 Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 (edytowane) Punkt 1. z Twojego posta #29 na pewno eliminuje wadę karty graficznej. Punkt 2. wskazuje na wadę Twojej pamięci RAM, chociaż nie podałeś żadnej informacji jak sprawowała się grafika przy podmianie kości od kolegi. Myślę, że podmiana kości RAM i dłuższe testy powinny dać odpowiedź, czy jest to wada pamięci RAM czy wada kontrolera pamięci w CPU powstałej w momencie spalenia się poprzedniej karty graficznej. Jeżeli na innych modułach pamięci problem będzie dalej występował to wtedy pozostaje podmiana CPU. Edytowane 15 Marca 2018 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Jeżeli chodzi o podmianę RAMu na dłuższą metę, to nie mam od kogo pożyczyć 8GB. CPU? O tym można w ogóle zapomnieć, koledzy mają albo AMD, albo 6/7gen Intela. Tutaj coś, co potwierdza problem RAMu lub CPU. MemTest zapuszczony na drugiej (nie tej co poprzednio kości). https://drive.google.com/file/d/1pqVke7aZyX28-uY3bRBTGPIZPVsJhoVS/view?usp=sharing Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 16 Marca 2018 Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Czy test wykonywałeś w tym samym slocie? Przy wykazaniu błędów w MemTest nawet nie ma się co zastanawiać tylko wymiana modułu na nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Test był w drugim slocie dual channelu. Teoretycznie pamiątki te powinny mieć "dożywotnią" gwarancje producenta, jest szansa reklamować je po 5 latach? Sklep nadal istnieje, f-vat nadal posiadam. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 16 Marca 2018 Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Test był w drugim slocie dual channelu. W takim razie powinieneś jescze wykonać test w tym slocie tej drugiej kości dla wyeliminowania ewentualnej usterki samego slotu. Przy spaleniu karty grafiki wszystkie scenariusze są możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 16 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 (edytowane) Na noc wrzucę memtest i dam znać jutro.Edit: Tak się zastanowiłem, poprzednia kość po 5 cyklach memtestu nie wykazała nic, a artefakty (tylko ona była wpięta w płytę) występowały. Edytowane 16 Marca 2018 przez DeathArmy Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 17 Marca 2018 Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 poprzednia kość po 5 cyklach memtestu nie wykazała nic Czy testowałeś w tym samym slocie na którym wystąpiły błędy? Aby mieć 100% pewności podmień z kolegą RAM-y na jakiś czas. Jeżeli u niego wystąpią problemy, a u Ciebie nie to będzie wina modułów. Jeżeli u Ciebie problemy dalej będą występować to będzie na Twojej płycie wada slotów lub CPU. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
DeathArmy 2 Napisano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Kość 1 w slocie 2 brak błędów podczas memtestu Kość 2 w slocie 4 błąd jak w screenie wrzuconym wyżej Kość 1 w slocie 4 brak błędów Aczkolwiek przy configu kość 1 w slocie 2 występują artefakty (bez włożonej kości 2). Teraz jestem na wyjeździe, wiec nie załatwię nic do poniedziałku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts