mords 6 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Witam, Na płycie ASROCK H170 PRO4/HYPER podkreciłem swoja i5 6500 na stabilne 4ghz . Temperatura w stresie dochodzi do 68. Ale zauważyłem (i usłyszałem) , że czasami odczyt pokazuje 98 C. czy to możliwe żeby procesor w ciągu 2 sekund , schłodził sie o 30 C? Cytuj Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Jakim programem sprawdzasz temperaturę? Niektóre programy maja problemy z odczytem temp przy podkręconych zablokowanych skylakeach. Skoki temperatury się zdarzają i nawet te 30 stopniowe, to nic dziwnego, jednak bardziej niepokojąca jest tak wysoka temp (98 stopni). Odpal occt na 15 min i zapodaj zrzuty z temperaturami. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Poza tym co @up, to warto wiedzieć,że ten procesor może nie być zadowolony z kręcenia bo mu K ukradli.... Cytuj Link to post Share on other sites
mords 6 Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 hwinfo... skoki sie skonczyły jak zszedłem na 4.1 ... Cytuj Link to post Share on other sites
Morfiks 17 Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Jakie masz aktualnie ustawienia (zegar, napięcie, lvl llc, zegar pamieci)? I Zrób ten test w occt bo spratan jaki jest to jest ale przy OC może być nie wystarczający. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykDud 2 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Generalnie skoki o 30 stopni są fizycznie niemożliwe, nie przesadź z tymi temperaturami. Według mnie jeśli chcesz tak kręcić, będziesz musiał zmienić chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Poza tym co @up, to warto wiedzieć,że ten procesor może nie być zadowolony z kręcenia bo mu K ukradli.... To że ukradli K to pewnie nie ma żadnego znaczenia. Proc pewnie identyczny. Mój i5 6400 na miękko przyjmował 4.5 GHz. Więcej nie próbowałem bo nie było potrzeby. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Gdyby to "K" naprawdę nie miało żadnego znaczenia,to by go nie używali w oznaczeniach... Jest wśród procesorów (nie tylko) taka zasada. Zależy na jaką sztukę się trafi (a przecież takie same). Nawet jeśli taki sam sprzęt,to nie znaczy,że daje takie same możliwości. Edytowane 28 Lutego 2018 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Mi chodzi tylko o możliwości wydobywania dodatkowych MHz. Wersję bez K po prostu maja sztuczne blokady, krzem się niczym nie różni . A że każda sztuka ma inne możliwości OC to chyba oczywiste, przynajmniej dla mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
mords 6 Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Jakie masz aktualnie ustawienia (zegar, napięcie, lvl llc, zegar pamieci)? I Zrób ten test w occt bo spratan jaki jest to jest ale przy OC może być nie wystarczający. kurde, nigdy nie korzystałem z tego programu. Jak zrobic test? i co wrzucic? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts