Skocz do zawartości

Recommended Posts

Okej, więc miły pan z supportu dał mi link do tej instrukcji http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c05357609 i z tego co zrozumiałem to w moim HP Omen złącze M.2 obsługuje protokół NVMe. Ale może źle zrozumiałem, także  kokosnh proszę też to przejrzyj i powiedz czy mam racę i to złącze M.2 w moim laptopie obsługuje protokół NVMe?

Edytowane przez Aksum

z instrukcji wynika że obsługuje SSD M.2 AHCI (SATA) i NVMe (PCI) więc możesz brać tego KINGSTON S3G2 

Czyli obsługuje dwa różne protokoły? To możliwe? 

Słyszałem o przypadkach gdy przez dysk SSD na M.2 nie można było domknąć obudowy. Czy ten dysk Kingston SSD jest na tyle cienki by można było bez problemów domknąć obudowę HP Omen? Bo to jest na prawdę cienki laptop.

To jest dobra wersja tego dysku od Kingstona? https://www.komputronik.pl/product/316512/kingston-m-2-120gb.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo Bo tu pisze że ma 3 lata gwarancji a nie 5.

A w zestawie z tym dyskiem jest śrubka do montażu?

Edytowane przez Aksum
To jest dobra wersja tego dysku od Kingstona? https://www.komputro...mpaign=NiePromo Botu pisze że ma 3 lata gwarancji a nie 5.

Kod producenta: [sM2280S3G2/120G] czyli ok, o ten chodzi + te 5 lat to jest gwarancja producenta, te 3 lata to może być gwarancja dystrybutora, lub sklepu. 

A w zestawie z tym dyskiem jest śrubka do montażu?

nie mam zielonego pojęcia. Chciałem dodac takie info do mojego poradnika, ale znalazłem info odnośnie dosłownie 3 modeli, więc zaniechałem, może dodam tylko do nich, nie wiem. 

Tu nie mam pojęcia. Można się sklepu zapytać, lub Kingstona. 

Słyszałem o przypadkach gdy przez dysk SSD na M.2 nie można było domknąć obudowy. Czy ten dysk Kingston SSD jest na tyle cienki by można było bez problemów domknąć obudowę HP Omen? Bo to jest na prawdę cienki laptop.
akurat tu możesz to sprawdzić (zapytać się) bo jak czytałeś poradnik wnikliwe to wiesz co oznacza S3 w nazwie tego SSD prawda ?  możesz się o to spytać na infolinii czy gdzie tam się pytałeś, jakie dokłądnie SSD tam wchodzą, ale zwykle jak coś, to jest problem względem jednostronnych vs dwustronnych.

Czyli obsługuje dwa różne protokoły? To możliwe? 
  Jak czytałeś poradnik to wiesz że nie ma w tym nic dziwnego, nazwałem to tam combo. 

• Popieram 1

akurat tu możesz to sprawdzić (zapytać się) bo jak czytałeś poradnik wnikliwe to wiesz co oznacza S3 w nazwie tego SSD prawda ?  możesz się o to spytać na infolinii czy gdzie tam się pytałeś, jakie dokłądnie SSD tam wchodzą, ale zwykle jak coś, to jest problem względem jednostronnych vs dwustronnych.

Jak czytałeś poradnik to wiesz że nie ma w tym nic dziwnego, nazwałem to tam combo. 

Z tym combem rzeczywiście tam jest i dopiero teraz to znalazłem  :D  ale z tym co oznacza S3 w nazwie tego dysku SSD nie mogę w ogóle znaleźć. Kilka razy przeglądałem teraz ten poradnik i nic na ten temat nie widzę.

image.png

SSD_m.2.png

szczerze to na 90% jestem pewien że to S3 w nazwie to dotyczy wysokości, bo kingstone ma to u siebie w na stronie 

"

W przypadku niektórych zastosowań osadzonych, gdzie ilość dostępnego miejsca jest ograniczona, specyfikacje M.2 przewidują różne grubości dysków M.2 SSD — 3 różnie wersje jednostronne (Single-Sided: S1, S2 i S3) oraz 5 wersji dwustronnych (Dual-Sided: D1, D2, D3, D4 i D5). Niektóre platformy mogą charakteryzować się szczególnymi wymaganiami ze względu na ograniczoną ilość miejsca pod złączem M.2, tak jak na ilustracji poniżej (dzięki uprzejmości LSI).

http://media.kingston.com/images/ssd/faq/M2-FAQ-Q26_03.png

Dyski M.2 SSD firmy Kingston są zgodne ze specyfikacjami Dual Sided M.2 i będą pasować do większości płyt głównych, na których można umieszczać dyski Dual Sided M.2 SSD — prosimy o zasięgnięcie porady przedstawiciela handlowego w przypadku gdy w określonych zastosowaniach osadzonych wymagane będą dyski Single-Sided."

nie dam ci 100% bo nie widziałem tego SSD z drugiej strony, można do Kingston napisać, czy to S3 to o wysokość chodzi... 

• Popieram 1

No więc tak w zestawie z tym dyskiem nie ma śrubki. Skąd ją w takim razie wziąć by mieć pewność ze na pewno jest dobra?

Na stronie Komputronika jest napisane że ten dysk ma wysokość 3.5 mm. W tym dokumencie ze strony Kingstona https://www.kingston.com/datasheets/SM2280S3G2_pl.pdf też jest napisane że ma wysokość 3.5 mm.

Edytowane przez Aksum

uhh czyli jednak podwójna konstrukcja ? No to trochę ci namieszałem, byłem pewien że specjalnie umieścili to w nazwie, a jednak nie. 

Skąd ją w takim razie wziąć by mieć pewność ze na pewno jest dobra?
M2.0 × 3 mm (M2 × L3) z płaską główką (typ Philips). srubka_do_montazu_dodatkowego_dysk_SSD_M

elektroniczny, lub budowlany 

• Popieram 1

uhh czyli jednak podwójna konstrukcja ? No to trochę ci namieszałem, byłem pewien że specjalnie umieścili to w nazwie, a jednak nie. 

M2.0 × 3 mm (M2 × L3) z płaską główką (typ Philips). srubka_do_montazu_dodatkowego_dysk_SSD_M

elektroniczny, lub budowlany 

Co to znaczy że jest podwójna konstrukcja?

Czyli teraz trzeba dzwonić do HP czy tak gruby dysk (3.5 mm) wejdzie pod obudowę?

Edytowane przez Aksum
Czyli teraz trzeba dzwonić do HP czy tak gruby dysk (3.5 mm) wejdzie pod obudowę?

tak , jeśli rzeczywiście w 120GB wersji jest to podwójna konstrukcja (warto do kingston też o to dopytać)

podwójna czyli gruba z jednej i drugiej strony, od 1.2mm, do 1.5mm 

• Popieram 1

musisz napisać do HP czy wejdzie tam SSD M.2 D5 czyli dwustronny, i do Kingston czy to rzeczywiście podwójna konstrukcja, lub zobaczyć czy jest w laptopie trochę luzu w tym miejscu na te 3,5mm ale ja bym raczej do producenta napisał. 

bo w niektórych "ultrabookach" są problemy, że nie ma miejsca na dwustronne SSD M.2. 

• Popieram 1

Dobra, wiesz co, jednak zmieniłem zdanie i wezmę zwykły SSD na SATA, a nie na M.2 i obudowę zewnętrzną na dysk HDD bo z tym dyskiem SSD na M.2 to więcej zastanawiania sie i dzwonienia niż to jest warte. Tylko tym razem mogę dać maksymalnie do 300 zł za dysk SSD o pojemności 250GB, poleciłbyś mi coś fajnego, wytrzymałego, trwałego i z w miarę długą gwarancją?

Poleciłbyś mi też jakąś oczywiście tanią zewnętrzną obudowę z USB 3.0 lub nowszym na dysk HDD z laptopa (nie jestem pewien ale to chyba jest 2,5") przede wszystkim dobrze chroniącą dysk, ale też i wytrzymałą? Wiadomo przy niskiej cenie nie oczekuje cudów jednak fajnie by było jakby za niewielką cenę znaleźć coś fajnego.

Fajnie by było jakby obie te rzeczy mógłbym kupić w jednym sklepie, żeby nie płacić dwa razy za przesyłkę.

Edytowane przez Aksum