Petka223 10 Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Witam Pojawił mi się dziwny problem z dyskiem, Toshiba HDWD110 czyli P300 1TB. Mianowicie w pewnych momentach dysk wchodzi na wysokie obroty i słychać jak by ramie/głowica skakała i wracała do pierwotnej pozycji. Problem ustaje po odłączeniu kabla SATA od dysku... Chciałem go przeskanować HD Tunem, ale jak odpalę nawet Quick Scan to po chwili się zawiesza i znów to samo. Problem występuje od wczoraj i po dłuższym czasie na jakiś czas ustępuje. Dwa podstawowe pytania... Problem mechaniczny czy bardziej udupiony Windows/jakiś syf? Win 10 wszystkie łatki poinstalowane. Dzięki za pomoc Petka223 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Odpal MHDD i zrób zdjęcie parametrom SMART + zrób skan opóźnień sektorów. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykDud 2 Napisano 21 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Przetestuj dysk na jakimś linuchu livecd i od razu będziesz wiedział czy chodzi o dysk czy o system. Cytuj Link to post Share on other sites
Petka223 10 Napisano 22 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Odpaliłem mhdd, na początku miałem problem z odnalezieniem dysku, ale się udało Tutaj link do ss'a, co zrobić z tym jednym sektorem z długim czasem dostępu? https://imgur.com/a/5AiDw Piszę z telefonu więc nie wiem czy się dobrze wyświetli Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 22 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Na razie nic, daj całą tabelkę SMART dysku i zrób kolejny skan MHDD (aby zobaczyć czy to nie przekłamanie MHDD, lub samego dysku i na kolejnym już go nie będzie) skan możesz zacząć tuż przed tym sektorem, czyli np 527188000 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts