Vir3kS 0 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Witam, kupiłem ostatnio monitor od iiyamy, który posiada freesync. Monitor ma 75 Hz lecz jest ono tylko dostępne gdy mam freesync włączony lecz gdy jest włączany mam jakieś dziwne ścinki w niektórych grach. Najbardziej zauważalne w CS:GO. Czy da się jakoś tego uniknąć. Czytałem cos o synchronizacji pionowej lecz problem czy z nią czy bez niej jest. Z włączana nawet gorzej. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Radeon FreeSync may rapidly change between min and max range when enabled causing stutter in fullscreen games on multi display system configurations.Flickering may be observed on the performance metrics overlay when Enhanced Sync is enabled on some Radeon FreeSync connected `displays. Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Radeon FreeSync may rapidly change between min and max range when enabled causing stutter in fullscreen games on multi display system configurations. Flickering may be observed on the performance metrics overlay when Enhanced Sync is enabled on some Radeon FreeSync connected `displays. Czyli jak dobrze rozumiem to zawsze będę miał te ścinki przy włączanym freesync. Dodam że mam grafikę NVIDIA lecz muszę włączyć ta opcje by uzyskać 75hz Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mając kartę nVidii nie uruchomisz FreeSync. W ustawieniach karty graficznej w systemie możesz włączyć odświeżanie 75 Hz. Są monitory które mają dodatkowa elektronikę na ścinki, może w menu monitora trzeba włączyć jakaś opcję. Odpowiedzi napisze co to za monitor. Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mając kartę nVidii nie uruchomisz FreeSync. W ustawieniach karty graficznej w systemie możesz włączyć odświeżanie 75 Hz. Są monitory które mają dodatkowa elektronikę na ścinki, może w menu monitora trzeba włączyć jakaś opcję. Odpowiedzi napisze co to za monitor. Iiyama GE2488HS-B2 Da się uruchomić opcję freesync w ustawieniach monitora i muszę ją włączyć bo inaczej nie mogę uzyskać 75hz Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 (edytowane) Mam Monitor z FreeSync i z włączoną funkcja czy nie, jest możliwość ustawić odświeżanie obrazu w ustawieniach karty graficznej w zakładce ekran, i jak pisałem mając kartę Ge Force nie uruchomisz FreeSync by działał bo nVidia olała ten standard wprowadzając swój autorski chip w monitorach G-SYNC. Co do monitora jest krótka recenzja na "pclabie" odświeżanie 75 Hz jest tylko po HDMI, i prócz funkcji od ciemnych scen obrazach i likwidującej "powidoki" (ghosting), nie ma funkcji przeciw działającej "rozrywaniu" obrazu, czyli nie bardzo wiem co doradzić, może ustawić tak by karta nie wyświetlała więcej jak 75 fps, mam kartę AMD i nie wiem gdzie się to ustawia w panelu sterowników Twojej karty. Edytowane 16 Lutego 2018 przez MESSER Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Mam Monitor z FreeSync i z włączoną funkcja czy nie, jest możliwość ustawić odświeżanie obrazu w ustawieniach karty graficznej w zakładce ekran, i jak pisałem mając kartę Ge Force nie uruchomisz FreeSync by działał bo nVidia olała ten standard wprowadzając swój autorski chip w monitorach G-SYNC. Co do monitora jest krótka recenzja na "pclabie" odświeżanie 75 Hz jest tylko po HDMI, i prócz funkcji od ciemnych scen obrazach i likwidującej "powidoki" (ghosting), nie ma funkcji przeciw działającej "rozrywaniu" obrazu, czyli nie bardzo wiem co doradzić, może ustawić tak by karta nie wyświetlała więcej jak 75 fps, mam kartę AMD i nie wiem gdzie się to ustawia w panelu sterowników Twojej karty. Gdy mam wyłączany tryb FreeSync w monitorze nie mogę w sterownikach NVIDIA wybrać opcji 75hz wgl takiej nie ma. Muszę włączyć tryb FreeSync w menu monitora i nagle się pojawia. Może wyłączyć freesync i dodać niestandardową rozdzielczość z 75hz. Tylko czy wtedy nic się złego nie stanie ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 A klawisz Windows>"trybik" ( ustawienia)>System w zakładce Ekran na dole jest link Wyświetl właściwości karty, w nowym oknie zakładka Monitor i tam masz w sekcji Ustawienia monitora możliwość wyboru częstotliwości odświeżania ekranu, (widok pod Windows 10). Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Tam identycznie, gdy włączany freesync jest opcja gdy wyłączany nie ma. Przetestowałem z wyłączonym freesync i wymuszeniem 75hz w niestandardowej rozdzielczości. Ścinki są nadal i jeszcze do tego wtedy w csie odświeżanie pionowe mam 75 a poziome 60. Lecz z włączanym freesynciem i 75hz Wszędzie jest pionowe 75 a poziome 80.Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Ustawiłem 75 Hz z freesynciem bez komendy -refresh 75 w csie. Monitor pokazuje że 75hz działa. Narazie że ścinkami lepiej lecz. Dam znać jak jeszcze trochę pogram Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 16 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Dziwne jak wchodziłem do ustawień jak wyżej opisywałem mogłem sobie ustawić odświeżanie będąc nawet na zintegrowanej HD 4600 (FreeSync wyłączony), jedynie różnice były gdy podłaczony monitor poprzez DisplayPort a HDMI w max ustawianiach Hz na DP mogłem więcej. Jak ma możliwość sprawdził bym u kogoś z kartą AMD z obsługą FreeSync ( niektóre karty Radeon z serii R7/9 oraz najnowsze RX) z włączonym i wyłączonym FreeSync. Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Nie ma możliwości sprawdzić na AMD Sprawdziłem już wszytsko, inne kable, inne hz. Przy jakich kolwiek ustawieniach monitor i tak scina. W czym może leżeć problem ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Już pisałem monitor ma zaimplementowaną funkcję przeciwdziałającą rwaniu obrazu/zacinkom FreeSync, posiadając kartę GeForce nie uruchomisz tej funkcji by działała bo nVidia nie wspiera funkcji Adaptive Sync/FreeSync tylko dlatego że poparł tę funkcję konkurencyjny producent chipów do kart graficznych AMD. Dla posiadaczy kart Ge Force by zapobiegać zacinkom/ rozerwaniom obrazu nVidia wprowadziła specjalny chip do monitorów G-SYNC. Niestety dodatkowy chip oraz sam koszt opłaty licencyjnej dla nVidia, sprawia że w ofercie producentów są znacznie droższe monitory z chipem G-SYNC, od odpowiedników z obsługą FreeSync. Tak podsumowując, chcesz mieć obraz bez zacinek mając kartę graficzną od nVidia, kup zazwyczaj droższy monitor z G-SYNC Cytuj Link to post Share on other sites
Vir3kS 0 Napisano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Już pisałem monitor ma zaimplementowaną funkcję przeciwdziałającą rwaniu obrazu/zacinkom FreeSync, posiadając kartę GeForce nie uruchomisz tej funkcji by działała bo nVidia nie wspiera funkcji Adaptive Sync/FreeSync tylko dlatego że poparł tę funkcję konkurencyjny producent chipów do kart graficznych AMD. Dla posiadaczy kart Ge Force by zapobiegać zacinkom/ rozerwaniom obrazu nVidia wprowadziła specjalny chip do monitorów G-SYNC. Niestety dodatkowy chip oraz sam koszt opłaty licencyjnej dla nVidia, sprawia że w ofercie producentów są znacznie droższe monitory z chipem G-SYNC, od odpowiedników z obsługą FreeSync. Tak podsumowując, chcesz mieć obraz bez zacinek mając kartę graficzną od nVidia, kup zazwyczaj droższy monitor z G-SYNC Miałem monitor za 50 zł wcześniej bez żadnych syncow i żadnych zaxinek nie było Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 17 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2018 Może nie zauważał lub mniej "rzucało się w oczy", na swoim starym 19 " LCD zdarzało się, monitor bez żadnej elektroniki zapobiegającej zacinkom/rozerwaniom obrazu na ekranie. Więcej nie mam pomysłów jak Tobie pomóc w ujarzmianiu zacinek na tym monitorze. Jak monitor kupował w sklepie internetowym jako osoba fizyczna ma 14 dni od dnia dostawy prawo zwrócić zakupiony przedmiot. Wtedy jak kupować monitor to taki model by miał moduł G-SYNC. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts