Pan Kierownik 7 Napisano 12 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Jakie wady i zalety mają te dwa rozwiązania? Mogę użyć dwóch obiegów, oddzielnie do CPU i GPU. Każdy ma swoją pompę i radiator 420. Drugi wariant to jedna pompa i szeregowe połączenie dwóch radiatorów 420. Trzeci wariant to jedna pompa i szeregowe połączenie radiatorów 560 + 280. Na prostą logikę to jeden obieg 560+280 powinien dać niższe temperatury niż dwa 420? Jaką dobrać pompę do każdego z wariantów? Domyślam się że przy jednym obiegu pompa będzie działać na większych obrotach i bardziej hałasować? Edytowane 12 Lutego 2018 przez Pan Kierownik Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 12 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Z tego co się orientuję to nigdy nie widziałem żeby ktoś robił 2 oddzielne obiegi, jest to bez sensu = potrzebujesz 2x res, 2x pompa, więcej rurek/węży, mniej miejsca w budzie zostanie itp. Jedna porządna pompa sobie z tym wszystkim poradzi, ludzie pakują kilka GPU + CPU pod jeden obieg i wszystko normalnie działa. Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 12 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Dwa obiegi będą miały lepsze temperatury , minus tego rozwiązania wychodzi w kosztach bo musisz mieć dwie pompy i rezy, choć widziałem dual loop na jednym dużym rezie. Masz dużą budę, jak budżet pozwala to montuj dual loopa Cytuj Link to post Share on other sites
Pan Kierownik 7 Napisano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Dwa obiegi będą miały lepsze temperatury , minus tego rozwiązania wychodzi w kosztach bo musisz mieć dwie pompy i rezy, choć widziałem dual loop na jednym dużym rezie. Masz dużą budę, jak budżet pozwala to montuj dual loopa Możesz wyjaśnić czemu jeden obieg z tymi samymi radiatorami co dwa obiegi daje wyższe temperatury? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 12 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 Na innym forum użytkownik rozbił układ 2x360mm na dwa osobne układy każdy na jednej 360. Temp samego cpu spadły podczas grania spadły średnio 8 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
Pan Kierownik 7 Napisano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 (edytowane) Najbardziej pasowałby mi układ 560 + 280 ze względu na miejsce jakie zostanie z jednej strony obudowy na zatoki 5,25. Wizualnie układ z dwiema pompami w The Tower 900 różni się tym że dwie stoją sobie po bokach a w układzie z jedną rezerwuar leży na środku na "podium". W osobnych układach ciecz pewnie szybciej krąży bo ma krótszą drogę. No to jakie pompy? w układzie leżącym myślałem o XSPC D5 Photon 170. http://www.xs-pc.com/water-pumps/d5-photon-170-reservoirpump-combo-v2 ----------- Pompy i rezerwuary wybrałem takie: * XSPC Photon 170 Tube Reservoir * EK Water Blocks EK-XTOP Revo D5 PWM - Plexi (incl. pump) Cenowo tak średnio to wygląda w przypadku dwóch kompletów. Może coś da się taniej a równie ciekawie? Z jednej strony dam chłodnicę EK Water 560 CE na dwie karty w SLI. Na podkręcony procesor wystarczy 280 CE? Edytowane 12 Lutego 2018 przez Pan Kierownik Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts