kubaskaw000 0 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 Witam, posiadam od jakiegos czasu dosc spory problem z wydajnoscia sprzetu, a mianowicie...Jestem wyposazony w taki oto sprzet: i5-2500k 3.3Ghz, Zotac GTX 1050Ti Mini 4gb, 8gb RAM DDR3, PH67-UD3-B3 Od jakiegos czasu zauwazylem spory spadek wydajnosci w grach np. Counter Strike Global Offensive jak kiedys mialem 200-250 fps, tak teraz miewam ok 120 gdzie czasami lapie wyrazne spadki do nawet 30-40fps. Temperatury na karcie caly czas sa w okolicach 30-40*C, a na procesorze nie przekraczaja 50-55*C(srednio ok 45*C). System jest swiezo postawiony na Windows 7 Professional 64bit. Bardzo bym prosil o jakiekolwiek wskazowki na temat w czym moze lezec problem Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2018 A czy system jest zaktualizowany w 100% ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Temperatury bardzo niskie, albo masz super chłodzenie albo procesor nie pracuje na pełnych obrotach. Sprawdź na początek z jaką szybkością pracuje, potem jego wykorzystanie Kartę też sprawdź Edytowane 10 Lutego 2018 przez jakub1t 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Przede wszystkim sprawdź wydajność tego sprzętu w jakimś konkretnym benchmarku typu 3DMark. Porównasz wtedy osiągnięty wynik z podobnymi zestawami. Monitorujesz w ogóle wydajność i taktowanie karty podczas gry? Użyj monitoringu MSI AB + RTSS i zobacz czy karta nie dostaje za bardzo w du**ę i pojawia się throttling pod wpływem wysokiej temperatury. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubaskaw000 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 A czy system jest zaktualizowany w 100% ? Od razu po postawieniu systemu, wylaczylem Windows Update, bez jakichkolwiek aktualizacji. Temperatury bardzo niskie, albo masz super chłodzenie albo procesor nie pracuje na pełnych obrotach. Sprawdź na początek z jaką szybkością pracuje, potem jego wykorzystanie Kartę też sprawdź Posiadam chlodzenie boxowe od intela. Zalaczam zdjecie z wydajnoscia podczas gry. https://zapodaj.net/a73c8b15d6087.jpg.html fpsy oscylowaly w granicach 80-130 Przede wszystkim sprawdź wydajność tego sprzętu w jakimś konkretnym benchmarku typu 3DMark. Porównasz wtedy osiągnięty wynik z podobnymi zestawami. Monitorujesz w ogóle wydajność i taktowanie karty podczas gry? Użyj monitoringu MSI AB + RTSS i zobacz czy karta nie dostaje za bardzo w du**ę i pojawia się throttling pod wpływem wysokiej temperatury. Wczoraj uzylem FurMarka i wszystko bylo stabilne na karcie. Wyszlo troche ponad 2450pkt. Ten sam model karty graficznej od Asusa wyciagal lekko ponad 2500, wiec wydaje mi sie ze z karta wszystko jest ok Moge jeszcze zrobic badanie pod obciazeniem GPU i CPU przez program OCCT i podeslac screeny. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Brak aktualizacji systemu jest przeze mnie wysoce nieakceptowalny. Nie zdajesz sobie sprawy ile problemów i ograniczeń powoduje wyłączenie aktualizacji. Nie dawno robiłem kumplowi laptopa gdzie były problemy z DirectXem spowodowane wyłączeniem aktualizacji. Rekomenduję Ci włączenie i pełne zaktualizowanie Windowsa. Rekomenduję Ci przeinstalować DirectX i składniki typu MS Visuals. Jeżeli jedziesz na piracie to bądź też na tyle cwany i wgraj sobie klucz tak abyś nie musiał się bać komunikatów że masz pirata. Karta idzie na 36% i temperatury są bardzo niskie więc throttling odpada. Ja w CSa nie gram ale myślę że skoro kiedyś generował Ci pod 300 klatek a teraz o połowę mniej to karta nie pracuje z jakiegoś powodu na 100%, spróbuj przejść w tryb okienkowy i wróć do pełnoekranowego, sprawdź w opcjach gry czy maksymalny FPS umożliwia ustawienia tych 300 klatek. Może to jest jakiś bzik CSa. Takich tematów z CSGO było już setki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubaskaw000 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Brak aktualizacji systemu jest przeze mnie wysoce nieakceptowalny. Nie zdajesz sobie sprawy ile problemów i ograniczeń powoduje wyłączenie aktualizacji. Nie dawno robiłem kumplowi laptopa gdzie były problemy z DirectXem spowodowane wyłączeniem aktualizacji. Rekomenduję Ci włączenie i pełne zaktualizowanie Windowsa. Rekomenduję Ci przeinstalować DirectX i składniki typu MS Visuals. Jeżeli jedziesz na piracie to bądź też na tyle cwany i wgraj sobie klucz tak abyś nie musiał się bać komunikatów że masz pirata. Karta idzie na 36% i temperatury są bardzo niskie więc throttling odpada. Ja w CSa nie gram ale myślę że skoro kiedyś generował Ci pod 300 klatek a teraz o połowę mniej to karta nie pracuje z jakiegoś powodu na 100%, spróbuj przejść w tryb okienkowy i wróć do pełnoekranowego, sprawdź w opcjach gry czy maksymalny FPS umożliwia ustawienia tych 300 klatek. Może to jest jakiś bzik CSa. Takich tematów z CSGO było już setki. zauwazylem rowniez na HWMonitor, ze czesto mi spada napiecie na procesorze z 1,2 do 1,0/0,9/0,8 Zrobilem pelną aktualizacje systemu i problem nie ustal. Moze to byc problem plyty glownej, badz zasilacza? Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Spadki w hw monitor są normalne jeśli procesor jest nieobciążony . Jeśli spada pod obciążeniem to coś nie tak . Karta jest raczej sprawna patrząc po screenie z csgo , tylko coś z procem się dzieje . Ta gra siedzi na procesorze , a u ciebie go wykorzystuje w połowie , i nawet temperatury roboczej nie łapie . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 Wejdź do biosu i sprawdź czy mnożnik jest ustawiony na AUTO. Jeśli tak to ustaw na sztywno 33 i zapisz ustawienie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubaskaw000 0 Napisano 10 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 wydaje mi sie ze z tego co wyczytalem w biosie, mnoznik jest ustawiony sztywno na 33x Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 To może wgraj optymalne ustawienia w biosie , bo jak masz 33 na sztywno to ktoś grzebał i może coś poprzestawiane masz . Chociaż małe są na to szanse . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 10 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2018 (edytowane) Ja mając kiedyś 2500k z włączonym Turbo oczywiście, po przywróceniu ustawień DEFAULT mnożnik miałem na AUTO i proc pracował dziwnie słabo, dopiero po sztywnym na x33 mnożniku procesor pracował na 100% z Turbo bez OC oczywiście. Potem jak podkręciłem na 4,3 GHz to już była inna bajka nieco. Masz w systemie z Zarządzaniu Energią ustawione na Maksymalną wydajność? Edytowane 10 Lutego 2018 przez Warren1987 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kubaskaw000 0 Napisano 11 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Resetowalem bios nawet wyciagajac baterie na plycie glownej, wiec wszystko mam zresetowane.Tak, mam ustawioną najwyszsza wydajnosc w oszczedzaniu energii w panelu sterowania up Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts