fyky123 0 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Witam wszystkich użytkowników forum. Z góry przepraszam za używany język, nie jestem specjalistą z zakresu szeroko pojętej informatyki. Wynajmuję mieszkanie w bloku, w którym właściciel udostępnił wszystkim mieszkańcom wspólne wi-fi, które jest jednak bardzo słabe. Przy podłączeniu kabla sieciowego RJ-45 do gniazdka internetowego prędkość Internetu osiąga około 100 mega, czyli nie jest źle. Dostawcą Internetu jest osiedlowa firma, która proponuje użytkownikom korzystanie z routerów typu xDSL. Chciałbym założyć własną sieć wi-fi dla własnego mieszkania, korzystając z gniazda internetowego. Moje pytania: 1. Czy jest w ogóle taka możliwość? 2. Jeśli odpowiedź na pyt.1 jest twierdząca - czy musiałbym zakupić router z funkcją modemu? 3. Jeśli powyższe odpowiedzi są twierdzące - jaki byłby minimalny takiego urządzenia? Pozdrawiam, fyky123 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 31 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Jeśli xDSL to modemu nie potrzebujesz. Najtaniej to pewnie znajdziesz coś w n-ce, poszukaj po allegro. Używany przykładowo 8level WRT-300 da się kupić za 15pln. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fyky123 0 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - czy routery TP-Link TL-WR841N albo Totolink N300RT będą w moim przypadku odpowiednie? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Tak, będą okej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fyky123 0 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Zakupiłem router Totolinka, podłączyłem gniazdo WAN w routerze z gniazdem internetowym kablem sieciowym. Niestety nie mogę zalogować się do panelu routera pomimo wpisania loginu i hasła admin pod numerem IP 192168.1.1..... Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Jeśli masz już router o takim samym adresie to robi się konflikt w sieci. Najlepiej zmień adres na sporo wyższy, np 192.168.1.209 lub inny nietypowy. Ewentualnie możesz użyć skanera sieciowego, aby sprawdzić adresy wszystkich urządzeń w sieci LAN. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie fyky123 0 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Użycie skanera sieciowego pomogło, dziękuje Wam bardzo! Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 1 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 To nowy router czy używany? Zacznij od resetu do ustawień fabrycznych i podłącz kompach routera nie włączając go na razie do sieci. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts