Hydravision 0 Napisano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam mam problem z moim procesorem tak mi się wydaje biegam od forum do forum w celu uzyskania odpowiedzi co jest nie tak i czy powinienem odesłać i prosić o wymianę na inny. Do rzeczy mowa o procesorze i7-8700k na płycie głównej asrock z370 extreme 4 pod chłodzeniem od be quite! Dark rock 3 Swojego czasu zauważyłem ze procesor jakoś jakby się dusił zrobiłem test w 3D Marku, wynik wyniósł 5900 na platformie time spy 1.0 co jest wynikiem miernym, testy ma internecie i innych osob wykazują wynik w granicach 8-9tys bez overcloclingu, jeszcze dziwniejsza sprawa jest to ze na początku użytkowania sprzętu w biosie ustawiłem tzw” ez cpu oc” które miało za zadanie zboostowac cpu dla laików jakich ja jestem wynik wyniósł 1000 score po wyłączeniu wrócił na wynik jak wyżej, temperatura podczas obciążenia programem OCCT wynosiła od 57-67 przy 100% obciążeniu procesora. Prosiłbym o w miarę błyskawiczna pomoc czy ja coś zawaliłem czy dostałem bardzo słaby model i powinienem go wymienić, pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykDud 2 Napisano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2018 Jest szansa że trafiłeś na wadliwy model, w teorii modele nie powinny się tak od siebie różnić, ale zawsze jest szansa. Cytuj Link to post Share on other sites
Filip23x 1 Napisano 2 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 A ty go podkręcałeś? Bo w kartach graficznych jest tak że jak za bardzo podkręcisz to źle chodzi (wiem coś o tym) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Żeby dokładnie sprawdzić dany model procesora,trzeba go kręcić ręcznie. Do tego potrzebne są przynajmniej podstawy wiedzy na ten temat. Podkręcanie przez "automat" zawyża napięcia i nie daje ostatecznej wiedzy o danym egzemplarzu procesora. Pytanie po forach,niewiele ci da. Trzeba oddać sprzęt w "dobre ręce" do sprawdzenia jego możliwości.... Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 2 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 (edytowane) zresetuj bios i zacznij od początku extreme 4 ma porządne sekcje zasilania a i7-8700k na stocku nie powinien nawet pierdnąć idąc na max chyba że masz masakratycznego gluta pod czapką zobacz czy chłodzenie pod max. obciążeniem jest ciepłe/gorące albo poprawki biosu&windy ci wydajność załatwiły Edytowane 2 Lutego 2018 przez mufasa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts