Skocz do zawartości

Wadliwy procesor czy mój błąd

Recommended Posts

Witam mam problem z moim procesorem tak mi się wydaje biegam od forum do forum w celu uzyskania odpowiedzi co jest nie tak i czy powinienem odesłać i prosić o wymianę na inny.

Do rzeczy mowa o procesorze i7-8700k na płycie głównej asrock z370 extreme 4 pod chłodzeniem od be quite! Dark rock 3

Swojego czasu zauważyłem ze procesor jakoś jakby się dusił zrobiłem test w 3D Marku, wynik wyniósł 5900 na platformie time spy 1.0 co jest wynikiem miernym, testy ma internecie i innych osob wykazują wynik w granicach 8-9tys bez overcloclingu, jeszcze dziwniejsza sprawa jest to ze na początku użytkowania sprzętu w biosie ustawiłem tzw” ez cpu oc” które miało za zadanie zboostowac cpu dla laików jakich ja jestem wynik wyniósł 1000 score po wyłączeniu wrócił na wynik jak wyżej, temperatura podczas obciążenia programem OCCT wynosiła od 57-67 przy 100% obciążeniu procesora.

Prosiłbym o w miarę błyskawiczna pomoc czy ja coś zawaliłem czy dostałem bardzo słaby model i powinienem go wymienić, pozdrawiam

Żeby dokładnie sprawdzić dany model procesora,trzeba go kręcić ręcznie. Do tego potrzebne są przynajmniej podstawy wiedzy na ten temat. Podkręcanie przez "automat" zawyża napięcia i nie daje ostatecznej wiedzy o danym egzemplarzu procesora. Pytanie po forach,niewiele ci da. Trzeba oddać sprzęt w "dobre ręce" do sprawdzenia jego możliwości....

zresetuj bios i zacznij od początku

extreme 4 ma porządne sekcje zasilania a i7-8700k na stocku nie powinien nawet pierdnąć idąc na max

chyba że masz masakratycznego gluta pod czapką

zobacz czy chłodzenie pod max. obciążeniem jest ciepłe/gorące

albo poprawki biosu&windy ci wydajność załatwiły  :D

Edytowane przez mufasa