rafbgo 1000 Napisano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Witam !Jako wielki fan mechów i tego typu podobnych robotów - postanowiłem zaprojektować coś "nowego". Jak byłem mały na karcie pamięci miałem "zapis" z gry front mission 3 na ponad 250 godzin, a samą grę przeszedłem ponad 14 razy. Jest to jedna z lepszych gier na PSX, z racji tego że niedługo na PC ma wyjść coś podobnego "DUAL GEAR" postanowiłem zrobić/zaprojektować robota obudowę Wyjdzie to niezwykle duże, zarówno nogi jak i ręce będą ruchome ( skręcone za pomocą śrub ) a sam robot będzie trzymał jakieś bronie... W jego bebechach upchnąłem płytę ITX, wraz z karta. Pod tym w niższej części bez problemu wejdzie chłodzenie wodne z nie za dużą chłodnicą - sporo miejsca będzie jeszcze na plecach. Same roboty posiadają wielkie bronie, nie tylko trzymają je w rękach ale i na barkach co daje pole do popisu w umiejscowieniu jakiś mniejszych chłodnic na tych właśnie elementach - przecież świat nie żyje tylko 240/360 są też mniejsze chłodnice (80, 2 x 60, 3 x 60 itp)co o tym myślicie ? Jeśli chodzi o wykonanie to płyta MDF (18 do detali 6mm). Najlepsze jest to że same elementy mogę wykonać z tektury w skali 1 : 1 co znacząco ułatwi budowę. patrząc szybko na wymiary, które nie są jakoś narzucone (tylko mniej więcej zachowane są proporcje elementów, tak aby płyta ITX 17 x 17cm weszła na górny element oczywiście) robot miałby około 100cm wysokości Za to w dolny wejdzie 360 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Reyqer 66 Napisano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2018 Ładnie wyglądałyby 2x 360 w kształcie "V" na plecach Jeśli kilka małych chłodnic to od razu widzę w myślach szereg 80-ek na każdej kończynie i łączące je "kable". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 (edytowane) na tą chwile wygląda to tak : oo tak : dwie 360 na plecach to jest to ( wymiary chłodnic to 380 x 125 x 30 ) Up Jest głowa, stopy oraz mniejsze detale. Dodatkowo mniej więcej z wymiarowałem bronie na ramionach. (wyrzutnia rakiet oraz rozkładane działo z zasobnikiem na naboje) demo gry jest dostępne w sieci, lecz napisałem do producenta gry aby pochwalić się projektem - a co tam I dostałem Klucz do zamkniętej wersji gry ! Super !http://www.orbitalspeedstudio.com/http://www.dualgeargame.com/Tutaj wielkie podziękowania dla Orbital Speed Studio.Parę fotek: (mogę się pochwalić zrzutami z gry - tak pytałem się )Dzięki dostępowi do gry - model uległ poprawie, nogi są bardziej podobne do tych z gry. Poprawie uległy także ręce i główny tułów (tylna cześć).Na barkach są dwie 140,na plecach i nogach cztery 240. A po środku na plecach 250mm rezerwuar z pompą lub zrobimy dwa rezerwuary na chłodnicach (dwa obiegi osobno dla GPU i CPU). chłodnice nieco obrócone (15 stopni) i na nich pompa z rezerwuarem - tak... to jest to, tak zostanie Projekt nabrał tempa przyszedł czas na dyski więc - miejsce jest z przodu na tułowiu, jak i na dziale na ramieniu. A po przeciwległej stronie dysk na PCI-E podłączone przez przedłużkę. Co w na to ? może macie jakiś inny pomysł ? (dyski na projekcie mają wymiary zgodne z specyfikacją) model w skali 1 : 1 z papieru Ułatwi to i przyspieszy wycinanie elementów z MDF-u.Całość ma ponad 1 m wysokości z ugiętymi nogami w kolanach.Dla pokazania rozmiarów zdjęcia zawierają chłodnice 360 która robot będzie miał na plecach (jako taki plecak) i płytę w rozmiarze ATX - taka wielkość płyt też wejdzie w tułów robota. Będzie to znacznie praktyczniejsze od płyty ITX. Wielkie podziękowanie dla Marki Plextor za zaufanie i dołączenie do projektu wraz z swoimi dyskami SSD pod złącze PCI-E Przyjechały dziś arkusze MDF - 18mm i 6mm. Najpierw wziąłem się za tą grubsza - pierwsze 2 godziny pracy za mną ( nie licząc projektu i wycinania/rysowania szablonów na które poszło z 12 godzin) Rozcinanie wstępne ... Dalej na poszczególne elementy z nadmiarem. Cięcie na taśmie z 1mm nadmiarem po odrysowaniu z tekturowych szablonów. Szlifowanie na "kole" A tak wygląda to na tą chwile Główne elementy zrobione - następny etap montaż tułowia i pogrubianie nóg/rąk. Na wstępie serdecznie dziękuje Firmie Crucial za wsparcie w projekcie.Od Firmy Crucial otrzymam Białe pamięci Ram do projektu (4 kości po 4GB 2666MHz DDR4).Nie ma to jak wybrać się z lustrzanką naładowaną ale bez karty pamięci ;/ - dlatego dziś zdjęcia z tel (P10 Lite) swoją drogą jestem strasznie rozczarowany jakością ... myślałem że zdjęcia nowym tel wyjdą przynajmniej znośnie. No dobra, ale zmieńmy temat trochę fotek z prac:Element wykonany z 14mm sklejki - mam nadzieje ze wytrzyma.Udało się zrobić systemy "zawiasów" do obydwu nóg. Jedyne co ulegnie zmienię to wymiana wkrętów na śruby 12/14mm wraz z podkładkami na który zostawiłem luz.Całość nawet stabilnie stoi. Do stóp będzie jeszcze dodany element z gąsienicami (z tyłu) na których robot będzie się jeszcze opierał. Dłoń i pistolet maszynowy. W drugiej dłoni może będzie miecz ? lub coś innego jeszcze nie wiem ... Edytowane 7 Lutego 2018 przez rafbgo 7 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 8 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 a jako celownik lub magazynek wrzuć reza Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2018 a jako celownik lub magazynek wrzuć reza ciekawy pomysł - muszę to przemyśleć . ------------------ UP! Tułów został połowicznie skończony tak to wygląda : później postanowiłem wyciąć elementy na dłonie - zrobię je w domu aby nie siedzieć dziś dłużej w firmie. i na sam koniec selfie z robotem Nudna sobota przed mną więc robię palce robota - szkoda tylko że skończyły mi się śruby M3 x 10. Musze jechać po zapas do casto Zdjęcia przedstawiają gotowy jeden z 10 palców - tak palce będą się ruszały. Dziś popracowałem trochę przy palcach - dzięki czemu dłonie są prawie skończone. tak to wygląda: każdy palec zgina się niezależnie z czego jestem bardzo dumny ponieważ całość została wykonana ręcznie bez lasera/cnc. Są to małe elementy ale udało się zrobić je na tyle dokładnie ze błąd na długości palców to +/- 1 mm. Oczywiście myślałem na początku aby wyciąć te elementy laserem w sklejce - ale udało się wykonać to z MDF 6mm dzięki czemu będzie to łatwiej pomalować. Naszła mnie dziś myśl - aby na lewej ręce robota dodać tarcze, na której będzie można umieścić podkładkę na mysz oraz myszkę. Z drugiej strony - na rozkładanym dziale zrobić miejsce do schowania klawiatury, a słuchawki odkładało by się po prostu na górę. Co o tym myślicie ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 13 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 imo za mocno kombinujesz, zostań przy pierwszej wersji. Cytuj Link to post Share on other sites
huckinCharlie 823 Napisano 14 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Zgadzam się, za dużo kombinacji. Bo jeszcze przyjdzie Ci do głowy umieszczenie monitora Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 14 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 ... umieszczenie monitora taki crt by się nawet wpasował 2 Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 15 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 19 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 tak tak na plecach - nie będzie monitora bo to nie biurko ale obudowa. Dziś rozebrałem całość - przygotowałem elementy na łączenie śrubami. dodatkowo popracowałem nad barkami i rękoma - zrobiłem i nawierciłem elementy w których będą śruby złączające te elementy. fotki z dzisiejszych prac :Udało się połączyć wszystkie elementy za pomocą śrub. Całość stoi o własnych siłach ! jestem pozytywnej myśli oczywiście całość będzie jeszcze cięższa. Ale zabezpieczyłem już kolana przed przegięciem - podejrzewam że ten element jest najbardziej obciążony. Teraz trzeba pomyśleć nad detalami Zamontowałem tez dłonie - myślę że całość już wygląda extra. Teraz muszę pomyśleć też nad jego "głową". głowa zaprojektowana w 3D z papieru - jutro powinna być zrobiona "tym razem mój stwórca zrobił mi głowę, prawda że lepiej wyglądam ?" Było przy tym trochę roboty, ale głowa prawie w całości jest już gotowa. Brakuje parę detali - ale wszystko w swoim czasie http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/wink.gif. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) UP ! 3.03.2018 Czas na jakieś detale - więc zająłem się "białymi" nakładkami pancerza, które ma robot na głównych elementach. Zrobiłem 3 komplety, dwa na tors, i jeden na element trzymający ze sobą nogi Parę fotek z prac : Elementy wyciąłem trochę większe ponieważ 100 % dopasowanie nie jest możliwie, pokusiłem się o zastosowanie freza który ma łożysko i kopiuje element - dzięki czemu wyszło to super Teraz przydałoby się zająć tymi chudymi rączkami i je trochę uwypuklić - będzie to wykonane identycznie jak już powstałe elementy - MDF 6MM oraz płyta pilśniowa 4 mm na mniejszych detali;) Podziękowania dla ModMyMods !Za wsparcia w projekcie w postaci chłodzenia wodnego, okablowania, jak i urządzeń oraz narzędzi do jego wykonania !Miłych słów ciąg dalszy – podziękowania dla Polskiego oddziału Firmy WD, który sam z siebie ofiarował dysk WD Black 6TB do wykonywanych przez mnie projektów ! – rewelacja !Jak paczki dojdą na pewno się pochwale zawartością, miłym akcentem szczególnie jest wsparcie od ModMyMods ponieważ Firma jest z USA, a sam koszt wysyłki części jest drogi. Niektórzy mogli zauważyć że Firma WD wsparła mnie w pierwszym projekcie, pochwaliłem się im zdjęciami wykonanymi przez mnie projektami jak i tymi które są w budowie i proszę... bardzo miły gest - Wspomnę tutaj że odwiedzę jedne targi w Polsce więc robota będzie można zobaczyć na żywo ! Up ! 6.03.2018 Kolejne 4 godziny pracy za mną Dziś pracowałem nad kolejnymi elementami pancerza, które są na nogach oraz rękach. Do zrobienia zostało jeszcze pogrubić ręce, dołożyć górny element na barkach oraz popracować przy stopach ( + zrobić gąsienice na których robot w grze sie przemieszcza - oczywiście tutaj będą one nie ruchome, ale będą należycie wyglądać ) Edytowane 3 Marca 2018 przez rafbgo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 7 Marca 2018 Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 skocz na jakiś szrot poszukaj siłowników,wężyków itp gadżetów żeby ten mech był bardziej "prawdziwy" Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 17 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 (edytowane) Wężyki będą, siłowniki sam zrobię ( imitacje ). Ale gadżetów dużo nie chcę bo wyjdzie jeszcze coś takiego jak tu - https://www.purepc.pl/minirecenzje/wideo_konkursowy_komputer_be_quiet_z_gry_morrowind . I zlinczujecie mnie na forum, z całym szacunkiem dla Staszka, bo zrobił parę fajnych modów... Ale tutaj się nie popisał, oczywiście to tylko moje zdanie, ale jak widać w komentarzach nie dużej liczbie ludzi mod się spodobał. Każdy się chwali gratami - więc i ja się pochwale Przyszedł dziś dysk od WD 6TB - dużo miejsca na fajne rzeczy SSD od Plextor - 512GB Ramy do Crucial 4 kości po 4GB 2666MHz DDR4. Porobiłem też trochę nad projektem - dociekliwi za zdjęciu zauważą gąsienice tylko tyle że w częściach. Całość trzeba pokleić i przygotować do złożenia przy pomocy śrubek m3. Dalej zajmuje się stopą :Jedna gąsienica sklejona, trzeba zrobić drugą - a później je złożyć przy pomocy śrubek M3. powoli do przodu kawałek jest już złożony i działa ! jeszcze tylko 4 razy tyle xd Witam wszystkich !Dziś sobota – ale nie mogłem sobie odpuścić tego aby porobić trochę przy projekcie.Więc, ręce stały się nieco grubsze – tak samo barki.Tam mam 7cm miejsca na chłodnice z wentylatorem LED.Fotki z prac:Teraz trzeba skończyć stopy – mam już niektóre elementy ale gąsienice pochłoną jeszcze trochę czasu. Edytowane 17 Marca 2018 przez rafbgo 2 Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 17 Marca 2018 Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 nabiera kształtu i "ciała" szacun za pracę włożoną w dopracowanie szczegółów Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 30 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 dzięki Ernig ! gąsienice zrobione - teraz trzeba zrobić koła napędowe i coś co będzie napinać całą gąsienice. kolejne 3 godziny pracy i robot ma już prawie skończone stopy . Trzeba zrobić jeszcze system który napinać będzie gąsienice - o dziwo element nawet działa (bardziej mi zależało na tym aby robił za wizualny element "detal" tak to wygląda w grze:A tak w projekcie :Oczywiście nie jest identyczne w 100% lecz bardzo podobne - większość części robota otrzyma takie detale. Detale, detale, detale Jeszcze sporo tego przede mną - to co mogę zrobić w domu, robię u siebie aby nie siedzieć w firmie Tak to wygląda teraz : Jeśli chodzi o detale to jeszcze nie wszystko - dojdą imitacje siłowników, przewody w oplocie i inne 2 Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Imitacje siłowników zrobiłem już wczoraj lecz nie chciało mi się dodawać dwóch zdjęć ponieważ wiedziałem że dziś po pracy je zamontuje Trochę drobnicy do montażu Finalny efekt: Zostały do zamontowania jeszcze dwa ( na stopie ). Całość wyszła super, teraz wystarczy zrobić aby siłowniki można było „skręcać” aby trzymały one kończyny w wybranej pozycji Ostatni siłownik dodany na stopach, dodatkowo udało mi się skończyć barki robota. Fotki z prac: Cytuj Link to post Share on other sites
JAccA90 84 Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 ile to już waży? Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 wagi na zakładzie nie mam ale waży już sporo - ponieważ łatwiej mi jest go wozić na palecie niż go nosić nawet w dwóch częściach (osobno nogi i korpus z ramionami) myślę że całość już waży około 35/40kg. Witam !Dziś udało mi się popracować nad detalami nóg i tułowia, całość wygląda już super - nawet dostałem pochwałę od kierownika ;P 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Kolo91 17 Napisano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Siła razy moc masz u mnie plusa Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 hej ! wraz z projektem biorę udział w CASE MOD WORLD SERIES 2018 https://www.cmws.global/ Cytuj Link to post Share on other sites
pawel92 118 Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Gratuluję Mam nadzieję, że wygrasz. Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 nie ma takiej opcji xD co ty. Tam ludzie takie rzeczy robią że sam jestem w szoku Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2018 Powodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
rafbgo 1000 Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 nie dziękuje ale raczej nawet kawałka tortu nie uda się ugryźć . Ale zawsze jakieś doświadczenie miejsce na płytę już jest fotki z prac: pozdrawiam A Tak będą zamontowane dyski w projekcie Dual Gear. Dysk Plextor będzie zamontowany z boku tułowia, ponieważ musi być zamontowany na przedłużce PCI-E, która musi sięgnąć do najniższego slotu PCI-E w płycie głównej. Boki tułowia zostaną przycięte tak, że z boku będzie wydać połączenia akrylowe miedzy blokami CPU,GPU a pompami. Dyski HDD zamontowane będą na nogach, a ich okablowanie dostanie grzebienie i zostanie starannie ułożone. Fotki: Pozdrawiam. Hej ! Dziś udało mi się ukończyć 4 z 8 siłowników. Nakrętki zostały wklejone, zrobiłem małą próbę i jestem zadowolony z efektów. Ręce można już blokować w wybranej pozycji, dzięki czemu będą mogły trzymać pistolety Fotki z prac: No i podjąłem decyzje że robot będzie trzymał dwa pistolety – muszę je jeszcze tylko wykończyć. Cały czas czekam na informacje co z płytą i kartą do projektu. Ponieważ płytę którą miałem otrzymać padła . Teraz do zrobienia – detale pistoletów, zrobienie wyrzutni rakiet na ramieniu. Zrobienie naciągu gąsienic, oraz wycięcia okienek w bocznych elementach tułowia. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Kolo91 17 Napisano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Zarąbiście wygląda już w tym momencie masz mój podziw Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts