Skocz do zawartości

Zestaw do gier + Monitor (6000zł)

Recommended Posts

Witam, proszę o złożenie konkretnego sprzętu do gier, razem z Monitorem.

Jestem całkowicie otwarty na propozycje, więc nie widzę sensu w użyciu szablonu.

Wymagania są dwa: najlepszy, najwydajniejszy do gier komputer + monitor według was do kwoty 6000zł. Bez windowsa :)

Edytowane przez danceman

hmm obecnie mam laptopa Lenovo Y910 z GTX 1070 którego kupiłem nowego okazjonalnie za 5200zł ... chciałem coś o podobnej konfiguracji z minimum gtx 1070, ale i tez dobrym monitorem. Wiadomo, do kompa wymiana GPU na nowsze to nie problem, ale do lapka to juz tak dlatego chcialbym PC... ale z tego co widze, bez rewelacji w temacie :(

najwydajniejszy do gier

8600K pod OC

minimum gtx 1070

Zaporowe ceny GPU gdzie GTX 1060 jest w cenie GTX 1070, GTX 1070 i wyżej praktycznie niedostępne a jak dostępne to po 3 kapcie. Nikt nic Ci tutaj na chwilę obecną nic ciekawego nie wyczaruje. 

Jedyna opcja to zestaw z monitorem bez GPU i jazda na integrze do czasu unormowania się cen. Wydasz tutaj około 4000 zł gdzie normalna cena za GTX 1080 to koszt ~ 2300 zł

Jakiego rodzaju gry preferujesz ?

8600K pod OC

Zaporowe ceny GPU gdzie GTX 1060 jest w cenie GTX 1070, GTX 1070 i wyżej praktycznie niedostępne a jak dostępne to po 3 kapcie. Nikt nic Ci tutaj na chwilę obecną nic ciekawego nie wyczaruje. 

Jedyna opcja to zestaw z monitorem bez GPU i jazda na integrze do czasu unormowania się cen. Wydasz tutaj około 4000 zł gdzie normalna cena za GTX 1080 to koszt ~ 2300 zł

Jakiego rodzaju gry preferujesz ?

Tak chyba zrobię, kupie kompletny zestaw z monitorem, a GPU kupie za parę miesięcy, może tą 1080ti bo 11GB zamiast 8GB to jest duża różnica, tymbardziej patrząc przyszłościowo.

Dobra, to powiedzmy że najlepszy możliwy zestaw z monitorem ALE BEZ GPU. 

jakieś propozycje? :)

Gry różnego rodzaju, czyli Wiedźmin 3, Battlefield 1, Need for Speedy... Szykuje sie powoli na nowego Battlefielda i chciałbym go bezproblemu odpalać na Ultra w minimum full HD i dużej ilości FPSó stąd będę chyba kupował w późniejszym czasie GTX 1080ti z 11GB VRAM.

Jak już będzie 8600K pod OC, jak już będzie GTX 1080 Ti to i może monitor WQHD. 

Trzymając się wcześniej tych wspominanych przeze mnie 4000 zł 

1 x  Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 1 x  Intel Core i5-8600K /3.6GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ 1 x  MSI Z370 Tomahawk /intel Z370, DDR4, LGA1151/ 1 x  SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 1 x  XFX Black Edition XTR 550W 135mm Gold Modularny 1 x  SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black 1 x  Corsair 8GB (2x4GB) 3200MHz CL16 Vengeance LPX 1 x  Benq GW2765HT (IPS, HDMI/DVI/DP, QHD)

Przy czym, pod WQHD warto wrzucić jeszcze wyżej taktowane pamięci, jak nie bierzesz GPU to może i na 8700K (+ lepsze mobo i chłodzenie) się skusisz. Obudowę również przydałoby się podciągnąć. Oczywiście mile widziane środki na SSD. Alternatywnie zamiast WQHD masz FulllHD 144 Hz pod szybsze gry, szczególnie gry online. 

Jak już będzie 8600K pod OC, jak już będzie GTX 1080 Ti to i może monitor WQHD. 

Trzymając się wcześniej tych wspominanych przeze mnie 4000 zł 

1 x  Toshiba P300 1TB 64MB cache SATA600 7200rpm 1 x  Intel Core i5-8600K /3.6GHz, 9MB, LGA1151, BOX/ 1 x  MSI Z370 Tomahawk /intel Z370, DDR4, LGA1151/ 1 x  SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 1 x  XFX Black Edition XTR 550W 135mm Gold Modularny 1 x  SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black 1 x  Corsair 8GB (2x4GB) 3200MHz CL16 Vengeance LPX 1 x  Benq GW2765HT (IPS, HDMI/DVI/DP, QHD)

Przy czym, pod WQHD warto wrzucić jeszcze wyżej taktowane pamięci, jak nie bierzesz GPU to może i na 8700K (+ lepsze mobo i chłodzenie) się skusisz. Obudowę również przydałoby się podciągnąć. Oczywiście mile widziane środki na SSD. Alternatywnie zamiast WQHD masz FulllHD 144 Hz pod szybsze gry, szczególnie gry online. 

Bylaby opcja zmiescic tu WQHD  z 144hz? Jesli chodzi o gry, to glownie BF1 i nowsze w maksymalnej rozdzielczosci na ultra, wiec nie wyciagnalbym  stabilnych 140fpsow

Procesor to  dlugoterminowa decyzja, szczegolnie taka 6-scio rdzeniowa i7 tak wiec na + :)

Generalnie mam 6000zł - Całość na kompletny zestaw razem z monitorem , ALE BEZ GPU :)

Edytowane przez danceman

Więc 8700K + ASrock Z370 Extreme4 bądź Gaming K6 też ASrock. Chłodzenie Dark Rock 3 / Dark Rock 3 Pro / Noctua NH-D15

Zasilacz Seasonic Focus 650W, obudowa Define C czy Meshify C, obydwie od Fractala. 

Szkiełko 27 cali WQHD na TN 144 Hz AOC AG271QX, drożej na IPS to już koszt ponad 2500 zł. 

Sprawdź jak to tam wyjdzie cenowo. Warto dopchnąć też do wyżej taktowanych pamięci albo czegoś pewnego pod OC jak i również chyba kłania się jakiś SSD pod M.2 na NVME i MLC

• 5 tygodni później...

Wznawiam temat, ponieważ do wykorzystania mam 6500zł.

Mógłby ktoś złożyć zestaw z monitorem oraz GPU  (minimum GTX 1070) oraz zestaw z monitorem BEZ GPU ?

Powiedzmy, że póki co mogę lecieć na integrze, ważne żeby był konkret skrzynia i konkretny monitor.

Fajnie byłoby jakby znalazł się jakiś QHD z powiedzmy 144Hz i G-SYNC ew FreeSync :)

Jakaś ciekawsza obudowa też by się przydała :)

do tego powyżej 16GB ram (minimum 3000Hz)

1TB dysk + jakis SSD na system.

Generalnie najlepsza, najwydajniesza mozliwa konfiguracja razem z monitorem do 6500zł.

Edytowane przez danceman

8700K / Gaming K6 Asrock / Dark Rock 3 Pro / P300 2TB / M8P 256 GB / Seasonic Focus 650W / Meshify C Fractala / Corsair LPX 3466 MHz 2x8 GB /  to koszt prawie 5000 zł na esc.pl

Pod WQHD i CPU się przyda jak i wyżej taktowane pamięci. Zostaje około 1500 zł na monitor.

27 cali WQHD + G-Sync, to koszt 2500 zł w postaci Dell S2716DG, wersja S2417DG 24 cale, to 1800 zł.

Przy rezygnacji z G-Sync, 27 cali AOC AG271QX za 1800 zł albo 24 cale w cenie poniżej 1500 zł

W przypadku zestawu za 6500 zł razem z monitorem i  GPU będą dość drastyczne cięcia.

Jeżeli zestaw głównie pod BF1 online, to G-Sync nie jest tutaj koniecznością a wręcz przeciwnie.

W takim razie kupuje bez GPU - to najrozsądniejsze wyjście.

Co do monitora to ze względu na odległość raczej wystarczą mi 24 cale przy WHD.

Kwota do przeznaczenia podniosła mi się do 6800zł czyli  skrzynia za 5000zł i zostaje 1800zł na monitor - do tej pory korzystałem z IPSa w laptopie i przyznam, że kolory są miodzio i czegoś takiego oczekiwałbym znowu :)

Wiem, że IPS ma gorszy czas reakcji, ale nie gram głównie w Battlefielda, a często w gry typu Wiedźmin gdzie ten IPS idealnie by sie wpasował.

Dalej myślę czy decydować sięna WHD czy jedna zostać przy FULL HD...

Znalazło by się coś 24 cale / 144Hz / Ładne kolory ( IPS ? ) do 1800zł ? 

DELL S2417DG  - Czy kolory w tym modelu są jak w przypadku S2716DG czyli bardzo ładne pomimo TN ? :)

Edytowane przez danceman