duchu_25 0 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Witam, wczoraj dotarł do mnie mój nowy składak. Wymieniłem praktycznie wszystko, ze starych rzeczy zostały tylko twardy dysk żeby móc sobie trochę starych danych poprzerzucać. Jest też na nim Win7 x64. Niestety, w czasie uruchamiania peceta, po ładowaniu Windowsa, pojawia się bluescreen. Liczyłem się z tym, więc po prostu wyciągnąłem płytkę z Win7 i chciałem postawić system od nowa. I tutaj rodzi się pewien problem. Wyczytałem w internetach, że system instalacyjny nie widzi portów USB 3.0 w czasie instalacji i siłą rzeczy, klawiatury i myszki podpiętej do tych portów. Podobno, pomaga podpięcie pod porty USB 2.0. No ale, tu jest następny problem, ponieważ, na moim komputerze, nigdzie nie ma wyjścia portów USB 2.0.Są na płycie, ale fizycznie nigdzie nie ma ich wyjścia. Obudowa przewiduje tylko porty USB 3.0. Czytałem o rozwiązaniach tej sytuacji w BIOS-ie, ale nikt nie miał w 100% takiej sytuacji jak ja. Jestem laikiem, nie co dzień doskwierają mi takie problem, więc prosiłbym o pomoc krok po kroku, co miałbym zrobić. W nowej konfiguracji składaka znajdziemy: - Płyta główna Asus Asrock Z370 Extreme 4 - Procesor Intel i5 - 8600k 3,6 GHZ - Pamięc RAM Corsair Vengeance 2x 8 GB,3000 MHz - Dysk Samsung 850 EVO SSD 500 Gb - Dysk Samsung HDD 500 Gb (stary podzespół, na nim jest Win7) - Karta graficzna GeForce GTX 950 - Zasilacz Seasonic Focus Gold 750 FX -System operacyjny Win7 x64 Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Sprawdź UEFI SETUP UTILITY > Advanced > USB Configuration/PS2 Simulator i ustaw na Enabled po ew. udanej instalacji zmień na Disabled Podejrzewam, ze nawet jak się uda to problem będzie ze sterownikami bo oficjalnie są tylko do W10 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) To że Windows 7 nie ma sterowników do sprzętu nie powinno się kończyć BSOD. W sytuacji kiedy przy instalacji Windows nie potrafi rozpoznać urządzeń USB trzeba kupić adapter PS2/USB i podpiąć w ten sposób mysz na czas instalacji. http://allegro.pl/adapter-przejsciowka-usb-ps-2-ps2-mysz-klawiatura-i6108290539.html Edytowane 21 Stycznia 2018 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 To że Windows 7 nie ma sterowników do sprzętu nie powinno się kończyć BSOD. A czym ma się kończyć jak włożył stary dysk z jakiegoś kompa do nowego sprzętu, fajerwerkami? (retoryka) Cytuj Link to post Share on other sites
duchu_25 0 Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Sprawdź UEFI SETUP UTILITY > Advanced > USB Configuration/PS2 Simulator i ustaw na Enabled po ew. udanej instalacji zmień na Disabled Podejrzewam, ze nawet jak się uda to problem będzie ze sterownikami bo oficjalnie są tylko do W10 Generalnie pomogło, bardzo dziękuję za pomoc! Mam jednak jeszcze jedno pytanie, mianowicie: 1. Jak długo mam pozostać w tym trybie? Pytanie wynika stąd, ponieważ gdyż zainstalowałem już Win7 i wyłączyłem ten tryb, to nie mogłem wpisać hasła, żeby wejść do systemu. Nie działała myszka i klawiatura. Wyłączyć, jak już zainstaluje wszystkie sterowniki płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Zgadza się, dopóki porty USB nie zaczną poprawnie działać po instalacji sterowników. Potem możesz zmienić na Disabled. Cytuj Link to post Share on other sites
duchu_25 0 Napisano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Zgadza się, dopóki porty USB nie zaczną poprawnie działać po instalacji sterowników. Potem możesz zmienić na Disabled. Dzięki raz jeszcze! Działa już wszystko bez problemu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts